Καθοριστικος ο Διεθνης Παραγοντας στην Ελληνικη Επανασταση

Η διεθνική διάσταση της Ελληνικής Επανάστασης αναλύθηκε λίγες μέρες πριν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Κομοτηνή

Την κρίσιμη σημασία που είχε ο διεθνής παράγοντας στην επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αλλά και πως αυτή προσλήφθηκε από την διεθνή κοινότητα τονίστηκε την Τρίτη 21 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που οργάνωσαν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, δια του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, και Αθλητισμού Κομοτηνής με τίτλο «Η διεθνική διάσταση της Ελληνικής Επανάστασης». 
 

Ελπίδα Βόγλη «Η διπλωματική διάσταση αποτέλεσε ένα ευφυές στρατήγημα, εξαιρετικά ευέλικτο από την πλευρά της ελληνικής ηγεσίας»

 
Την άποψη πως η διεθνοποίηση της Ελληνικής Επανάστασης συνέβαλε τα μέγιστα στην τελική της έκβαση εξέφρασε η κ. Ελπίδα Βόγλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η κ. Βόγλη παρουσίασε τους μηχανισμούς μέσω των οποίων η επανάσταση κατέστη διεθνές γεγονός, τη σημασία αυτής της διαδικασίας, αλλά και τους φορείς που συνέβαλαν σε αυτή.
 
Όπως ανέφερε, ήταν μηχανισμοί μιας εξαιρετικής διπλωματικής στρατηγικής, που εφαρμόζεται πρωτίστως από την ελληνική ηγεσία, κυρίως από ανθρώπους της ελληνικής διασποράς αλλά και Έλληνες που ήρθαν στον ελλαδικό χώρο αναλαμβάνοντας σημαντικούς πολιτικούς ρόλους. «Η διπλωματική διάσταση αποτέλεσε ένα ευφυές στρατήγημα, εξαιρετικά ευέλικτο από την πλευρά της ελληνικής ηγεσίας και συνέβαλλε καθοριστικά στην αίσια έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης» τόνισε, σημειώνοντας πως σε αυτό συνέδραμε και ο φιλελληνισμός, αλλά ακόμα και ο δανεισμός της Ελλάδας από τις ξένες δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. «Υπήρξε θα έλεγα η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία των Ελλήνων, με την έννοια ότι αποτέλεσε μια πρώιμη αναγνώριση του ελληνικού κινήματος, που με τη σειρά της κινητοποίησε μηχανισμούς από την πλευρά των ευρωπαϊκών δυνάμεων για τη μεσολάβηση τους στο ελληνικό ζήτημα και κατ’ επέκταση στην αίσια έκβαση του αγώνα» τόνισε,
 
Άλλωστε πιστεύει πως χωρίς τη διάσταση του διεθνή παράγοντα η Επανάσταση δεν θα είχε πετύχει, μιας και τόσο κατά τον 19ο αιώνα όσο και γενικότερα τα εθνικά κράτη δεν είναι αποτέλεσμα εθνικής προσπάθειας ή γενναιότητας ή επιτυχημένων αποτελεσμάτων στο πεδίο της μάχης, αλλά οι διεθνείς κοινότητες είναι αυτές που προκαθορίζουν και κατά τη διάρκεια ενός κινήματος καταδεικνύουν αν θα έχει αίσια έκβαση.
 
 

Κική Χριστοδούλου «Το έργο του Delacroix συμβάλλει στο φιλελληνικό πνεύμα της εποχής»

 
Για την απεικόνιση της Ελληνικής Επανάστασης στο έργο των Ρομαντικών και ιδιαίτερα του Eugene Delacroix μίλησε η κ. Κική Χριστοδούλου, Ιστορικός Τέχνης, Μουσειολόγος, τονίζοντας πως επέλεξε τον ζωγράφο, ανάμεσα από μια πληθώρα Ευρωπαίων που διάλεξαν την Ελληνική Επανάσταση ως θεματική του έργου τους, μιας και είναι γνωστός και στο ελληνικό κοινό, με έργα του, όπως οι «Σκηνές από τη σφαγή της Χίου» και «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» να περιλαμβάνονται εδώ και χρόνια στα σχολικά εγχειρίδια.
 
Το έργο του εντάσσεται στο πλαίσιο του κινήματος του Ρομαντισμού, σημείωσε, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ασχολείται και με την επικαιρότητα, και αυτό ήταν η Ελληνική Επανάσταση τη δεκαετία 1820-30, για αυτό και πολλοί Ρομαντικοί ασχολήθηκαν με αυτή. «Το έργο του Delacroix συμβάλλει στο φιλελληνικό πνεύμα της εποχής, πιο πολύ μορφολογικά και νοηματικά, μιας και ως μέρος του Ρομαντισμού είναι κάτι πολύ νεωτεριστικό και καινοτόμο» ανέφερε, επισημαίνοντας πως οι φιλελληνιστές σε όλο τον κόσμο τότε παρακολουθούσαν πολύ στενά τα όσα συνέβαιναν στην Επανάσταση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ύμνο εις την Ελευθερία του Διονύσιου Σολωμού, που μεταφράζεται και εκδίδεται το 1825 ταυτόχρονα σε Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά και Ιταλικά.
 
Μέσω αυτών των κειμένων οι φιλελληνιστές ενημερωνόταν εμμέσως για το τι συνέβαινε στην Ελλάδα, αλλά και μέσω των γραπτών του Λόρδου Μπάιρον, που επίσης ενημερώνει όλη την Ευρώπη. «Βγαίνει σαν ενασχόληση με την επικαιρότητα που ζητά ο Ρομαντισμός, και ο Delacroix που ανήκει σε αυτόν ακολουθεί αυτή τη γενική κατεύθυνση» εξήγησε η κ. Χριστοδούλου κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.