«Μαθαμε να ζουμε με τον φοβο»

Η Κατερίνα Μπουραντά, συνεργάτης του «ΠτΘ» μιλά για την επόμενη μέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στη βρετανική πρωτεύουσα

Ένα ακόμα τρομοκρατικό χτύπημα έρχεται να προστεθεί στη λίστα των επιθέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη, και όχι μόνο, τα τελευταία χρόνια. Το Λονδίνο αποτέλεσε τον τόπο της νέας τρομοκρατικής επίθεσης που έλαβε χώρα την Τετάρτη και στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ο δράστης της επίθεσης, ενώ περισσότεροι από 40, στην πλειοψηφία τους τουρίστες, τραυματίστηκαν.

Το μεσημέρι της Τετάρτης άγνωστος άνδρας (οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα στοιχεία του) έπεσε με το αυτοκίνητο του πάνω στο πλήθος που βρισκόταν στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, στο κέντρο του Λονδίνου, ενώ στη συνέχεια μαχαίρωσε έναν αστυνομικό έξω από τη βρετανική Βουλή πριν τραυματισθεί θανάσιμα από αστυνομικά πυρά. Χθες η αστυνομία προχώρησε σε οχτώ συλλήψεις, σε Λονδίνο και Μπέρμινχαμ, ενώ λίγο αργότερα το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η επίθεση «ήρθε ως απάντηση στο κάλεσμα (του ISIS) να τεθούν στο στόχαστρο οι χώρες των σταυροφόρων».

Τα όσα έχουν γίνει γνωστά και στη βρετανική πρωτεύουσα αλλά και τα όσα διημείφθησαν την επομένη της επίθεσης μετέφερε στους ακροατές του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η συνεργάτης του «ΠτΘ» Κατερίνα Μπουραντά, η οποία μεταξύ άλλων δήλωσε πως από τύχη δεν βρισκόταν στο σημείο της επίθεσης καθώς το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε με προορισμό το ρολόι του Big Ben, έκανε παράκαμψη.

Η Κατερίνα υπογράμμισε πως το περιστατικό αυτό είναι δείγμα ενός νέου συστήματος τρομοκρατίας, ενθυμούμενη και τα περιστατικά της Γαλλίας, ενώ περιέγραψε την εικόνα μίας αστυνομοκρατούμενης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. «Αν δεν κάνω λάθος πρόκειται για την  πρώτη φορά, μετά τις επιθέσεις του ΙΡΑ, το '70, που οι δρόμοι ένα μίλι γύρω από το κοινοβούλιο είναι σήμερα κλειστοί. Το κέντρο είναι κλειστό, ενώ έχουν ενημερώσει πως πλέον στους δρόμους θα υπάρχει ενισχυμένη παρουσία αστυνομικών. Ωστόσο στην Βρετανία υπάρχουν τρία σώματα, το σώμα που βρίσκεται στους δρόμους δεν οπλοφορεί, παρά μόνο φέρουν τα γκλομπ τους μαζί».

Περιγράφοντας τα της επόμενης ημέρας η ίδια αναφέρθηκε στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της χθεσινής ημέρας για τα θύματα της επίθεσης, αλλά και το γεγονός ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται σε επιφυλακή, ωστόσο όπως δήλωσε «όλα επανήλθαν στην καθημερινότητά τους». «Οι Άγγλοι όπως και σε κάθε περίπτωση  λένε business as usual. Εδώ μαθαίνεις να ζεις με το φόβο. Έχεις πάντα το νου σου. Ωστόσο σήμερα είναι μία ακόμα ημέρα, η επόμενη ημέρα» τόνισε, ενώ ερωτηθείσα για το πώς αντιλαμβάνονται οι Βρετανοί την επίθεση, και το γεγονός ότι το Λονδίνο γίνεται για πολλοστή φορά στόχος η ίδια δήλωσε ότι «οι Άγγλοι λένε What goes around comes around, κοινώς ότι κάνεις το πληρώνεις. Κάθε πόλεμος και κάθε ιστορία λοιπόν έχει δύο όψεις. Εμείς βλέπουμε ότι μπορούμε να πάμε να  βοηθήσουμε για παράδειγμα στη Συρία ή στο Ιράκ, αλλά κάποιοι λένε ότι παίζονται πολλά άλλα.  Κάποιος είπε στο Skynews νομίζω ότι “το αίμα πληρώνεται με αίμα”. Το θέμα είναι ότι το πληρώνει αθώος κόσμος, όπως μια γυναίκα που έφυγε από το κολέγιο για να πάρει τα παιδιά της».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.