Σε αμελεια οφειλεται η πυρκαγια στο Τεμενος Βαγιαζητ

«Προτεραιότητα η αποκατάσταση του Τεμένους» δήλωσε από το Διδυμότειχο η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου - Παρασκευάς Πατσουρίδης, δήμαρχος Διδυμοτείχου «Υπάρχουν πολύ σημαντικά ιστορικά μνημεία στην περιοχή τα οποία αν προσεχθούν και αναδειχθούν, θα φέρουν και πολύ κόσμο»

Σε αμέλεια του συνεργείου συντήρησης οφείλεται η πυρκαγιά που κατέστρεψε την στέγη του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο σύμφωνα με το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
 
Τα αποτελέσματα του πορίσματος, όπως μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ, έδειξαν ότι η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρες ηλεκτροσυγκόλλησης που έπεσαν στα ξύλινα δοκάρια στήριξης της στέγης κατά τη διάρκεια εργασιών του συνεργείου. Μάλιστα όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, το πόρισμα αναφέρει πως η καύση στα ξύλινα δοκάρια ήταν υποβόσκουσα, γι' αυτό και οι κάτοικοι ένιωθαν έντονη μυρωδιά καπνού το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες πριν εκδηλωθεί η μεγάλη πυρκαγιά.
 
Λίγες ώρες πριν την έκδοση του πορίσματος, το πρωί της Κυριακής, 26  Μαρτίου, στο Διδυμότειχο βρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου, η οποία επισκέφθηκε το μνημείο.
 
Όπως ανάφερε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης, η κ. Κονιόρδου «σοκαρίστηκε» από την έκταση της καταστροφής, ενώ υποσχέθηκε την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου και μάλιστα κατά προτεραιότητα.
 

Η κ. Κονιόρδου, η οποία συνοδευόταν από τη γ.γ. του υπ. Πολιτισμού κ. Μαρία Βλαζάκη, στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, παρουσία και της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Έβρου, κ.Χρύσας Καραδήμα, όπου ενημερώθηκε για το μέγεθος των καταστροφών. Εκεί, συζητήθηκε ο χρόνος και τα στάδια αποκατάστασης του μνημείου, ενώ στη ξεναγήθηκε στο νέο βυζαντινό μουσείο αλλά και στο κάστρο Διδυμοτείχου.
 
Αναφορικά με το χρόνο έναρξης των εργασιών αποκατάστασης, η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως πρώτο βήμα είναι η απομάκρυνση του υφιστάμενου στεγάστρου το οποίο μετά την πυρκαγιά καθιστά επικίνδυνη οποιαδήποτε εργασία στο τέμενος. Για τον λόγο αυτό όπως επισημάνθηκε θα ακολουθήσει η προετοιμασία του χώρου από τους αρχαιολόγους, καθώς υπάρχουν σημεία που χρήζουν μελέτης και η άμεση αναπροσαρμογή των μελετών που ήδη είχαν εκπονηθεί για την αναστήλωση του μνημείου. Όπως σημείωσε ο κ. Πατσουρίδης η υπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση εκκίνηση των εργασιών αποκατάστασης τονίζοντας ωστόσο πως αυτές θα πρέπει «να γίνουν άμεσα και συντονισμένα, με κατανόηση τόσο από τους αρχαιολόγους όσο και από τους μηχανικούς  που θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να υπάρξει μία κοινή φόρμουλα».
 
«Πιστεύω ότι όλοι θα βάλουμε τα δυνατά μας, από κοινού, ώστε αυτό το μνημείο ν' αποκατασταθεί όσο πιο γρήγορα είναι δυνατό», δήλωσε η υπουργός η οποία γνωστοποίησε και την χρήση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα και συγκεκριμένα από το  ΕΣΠΑ 2014-2020, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Διδυμοτείχου.
 
Ο κ. Πατσουρίδης χαρακτήρισε ως ευτύχημα για την περιοχή του Διδυμοτείχου και του Έβρου γενικότερα την ύπαρξη του εν λόγω αλλά και άλλων σημαντικών, όχι μόνο σε εγχώριο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, μνημείων τονίζοντας πως «από το 2011 και μετά η ανάπτυξη της περιοχής του Διδυμοτείχου και του Έβρου ανθεί μέσα από την επισκεψιμότητα και τον τουρισμό». «Υπάρχουν πολύ σημαντικά ιστορικά μνημεία τα οποία αν προσεχθούν και αναδειχθούν, θα φέρουν και πολύ κόσμο στην περιοχή, καθώς μην ξεχνάμε ότι έχουμε δίπλα μας μια μεγάλη τουριστική αγορά, όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία» υπογράμμισε για να επισημάνει πως για τον σκοπό αυτό «δεν χρειάζονται πολλά λεφτά. Άλλωστε και για το Τέμενος υπήρχαν χρήματα, από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και τώρα μπαίνει και στο επόμενο. Έχουμε την Ρωμαϊκή Πλωτινόπολη, το πρώτο υδραγωγείο σε όλον τον κόσμο με τα μοναδικά ψηφιδωτά, τα Βυζαντινά τείχη, το κάστρο, τις βυζαντινές και τις μεταβυζαντινές εκκλησίες, και πολλά άλλα, ζωντανά τα οποία χρειάζονται υποστήριξη και θα φέρουν στην περιοχή πολλά εκατομμύρια κόσμου». 

Θετικά τα νέα για το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου 

Ερωτηθείς σχετικά με την γενικότερη κατάσταση «μαρασμού» που βιώνει η τοπική κοινωνία του Διδυμοτείχου ο κ. Πατσουρίδης έκανε λόγο για μία προσπάθεια αποψίλωσης των δημοσίων υπηρεσιών από την περιοχή του Διδυμοτείχου από το 2008 και έπειτα, όταν και το Διδυμότειχο στον Εθνικό Αναπτυξιακό Σχεδιασμό τέθηκε ως μη αστικός πόλος. «Εδώ και έξι χρόνια δίνουμε μάχη να παραμείνουν εδώ οι υπηρεσίες, όπως είναι το Ειρηνοδικείο, η Σχολή Αστυφυλάκων, το ΤΕΙ, το Δασαρχείο και το Νοσοκομείο» τόνισε για να γνωστοποιήσει μάλιστα και τις εξελίξεις που αφορούν στο τελευταίο.
 
Όπως εξήγησε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο βουλευτής Έβρου κ.Γιώργος Καϊσας μαζί με τον επίσης βουλευτή κ. Δημήτρη Ρίζο πρότειναν την αναδιάρθρωση των Υγειονομικών Περιφερειών της βόρειας Ελλάδας, ανάμεσα στο οποία και αυτό του Διδυμοτείχου, με τον κ. Ξανθό να διευκρινίζει πως τόσο για την περίπτωση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου όσο και για 2-3 ακόμα περιπτώσεις συνδεδεμένων νοσοκομείων, υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις από τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες, «οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι η διασύνδεση δεν έχει προσφέρει κάποιο όφελος και πρέπει να τις αποκαταστήσουμε».
 
«Το νοσοκομείο του Διδυμοτείχου λειτουργεί από το 1934» επεσήμανε ο κ. Πατσουρίδης χαιρετίζοντας τη θετική διάθεση του Υπουργού, ενώ τόνισε πως «πέραν της αυτονομίας, υπάρχουν και τα ζητήματα της υποστελέχωσης, με τις μεγάλες ανάγκες του νοσοκομείου σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, μίας μονάδας που εξυπηρετεί 70.000-80.000 ανθρώπους, οι οποίοι απέχουν από το πλησιέστερο νοσοκομείο, 100 και 170 χιλιόμετρα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.