Το παρασκηνιο της ρηξης Χ. Μετιου και Ο. Μουμιν και το νεο πολιτικο τοπιο που διαμορφωνει η ανεξαρτητοποιηση του πρωην αντιπεριφερειαρχη

Για όσους γνωρίζουν να παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις πίσω από τις λέξεις και τις πράξεις των πρωταγωνιστών τους, το γυαλί στη σχέση του Χρήστου Μέτιου και του πρώην αντιπεριφερειάρχη και πρώην συμβούλου της παράταξης του πλέον, Οντέρ Μουμίν, είχε ραγίσει από την ημέρα της εκλογής του πρώτου στην θέση περιφερειάρχη, μέσα από την ενδοπαραταξιακή διαδικασία της Περιφερειακής Αναγέννησης, εκείνο το Κυριακάτικο μεσημέρι της 30ης Οκτώβρη του 2016.
 
Ο μετέπειτα περιφερειάρχης, ήδη από τις προεκλογικές ζυμώσεις και επαφές υπολόγιζε μέχρι και 22 ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία αν και τελικά πήρε 17, για να εκλεγεί με 20 τελικά ψήφους κατά τον δεύτερο γύρο που ακολούθησε έχοντας ως μοναδικό αντίπαλο τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Κωνσταντίνο Ζαγναφέρη.
 
Η εκτίμηση ότι πιθανώς ο Οντέρ Μουμίν να ήταν ένας από τους περιφερειακούς συμβούλους που δεν ψήφισαν τελικά τον Χρήστο Μέτιο, υπήρξε καθοριστική για το μέλλον της πολιτικής τους σχέσης. Ο ίδιος ο πρώην αντιπεριφερειάρχης αρνούνταν σε υψηλούς τόνους ότι δεν ψήφισε τον Χρήστο Μέτιο, παρά το γεγονός ότι αναγνώριζε και εκείνος ότι ο περιφερειάρχης διατηρούσε στενότερες πολιτικές σχέσεις και φιλία με άλλους περιφερειακούς συμβούλους της μειονότητας παρά με τον ίδιο.
 
Παράλληλα με όλα αυτά εκδηλώθηκαν και οι πρώτες τριβές για την διαμόρφωση του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. στην Ροδόπη, με τις θέσεις των δύο μειονοτικών υποψηφίων βουλευτών να διεκδικούνται με έντονα ανταγωνιστική διάθεση τόσο από τον Οντέρ Μουμίν όσο και από τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Μουσταφά Κατραντζή, γνωρίζοντας και οι δύο ότι μαζί δύσκολα θα χωρούσαν ταυτόχρονα στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Ήξεραν επίσης και οι δύο ότι ο λόγος και ρόλος του περιφερειάρχη στην τελική επιλογή θα ήταν βαρύνουσας σημασίας με δεδομένη την προσωπική του σχέση με τον αρχηγό της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη. Και γνώριζαν πολύ καλά επίσης ότι ο Μουσταφά Κατραντζή που ήταν υποψήφιος και στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. και δέχθηκε να είναι δεύτερος στην λίστα χωρίς να είχε ιδιαίτερες πιθανότητες εκλογής, διέθετε εκ των πραγμάτων ένα προβάδισμα για την θέση του υποψηφίου βουλευτή.
 
Εκείνο που ήθελε και ζήτησε από τον περιφερειάρχη εντέλει ο Οντέρ Μουμίν, ήταν να τον αφήσει ακόμη ένα χρόνο στην θέση του αντιπεριφερειάρχη. Και οι πληροφορίες που διαθέτει η στήλη, τον θέλουν να πίεσε προς την κατεύθυνση της παραμονής του στην πολιτικά επίζηλη αυτή θέση με κάθε μέσο που διέθετε στην Κομοτηνή και στην Αθήνα. Ο περιφερειάρχης, όμως, παρέμεινε αμετάπειστος μέχρι τέλους, θέλοντας να αξιοποιήσει στις θέσεις των αντιπεριφερειαρχών μια ευρεία γκάμα από τους συμβούλους που διαθέτει ώστε να τους δώσει την δυνατότητα να αποδείξουν τις ικανότητές τους αλλά και πιθανώς να τους ανταμείψει για την στήριξή τους στο πρόσωπό του.
 
Τελευταία κίνηση του πρώην αντιπεριφερειάρχη ήταν να συναντήσει στην Θεσσαλονίκη το σαββατοκύριακο 10-11 Μαρτίου την Ντόρα Μπακογιάννη.
Η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ. παραβρέθηκε και μίλησε σε εκδήλωση των τομέων Οικονομίας-Ανάπτυξης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης  με θέμα: «Στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης και θέσεις εργασίας». Εκεί βρέθηκαν και ο Χρήστος Μέτιος, η Μάγδα Γιαμουστάρη, η Βούλα Ελευθεριάδου και ο Οντέρ Μουμίν, που φέρεται να συνάντησε κατ’ ιδίαν την Ντόρα Μπακογιάννη, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πολιτική του προοπτική.
 
Τις τελευταίες ώρες μετά την ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησής του, έγινε δέκτης θερμών αισθημάτων φιλίας και συμπαράστασης από ένα κομμάτι φίλων του στα social media, που θεώρησαν ότι αδικείται από την απόφαση του περιφερειάρχη να μην ανανεώσει την θητεία του ως θεματικού αντιπεριφερειάρχη για θέματα ανάπτυξης, οικονομίας και υποδομών.
 
Σε κάθε περίπτωση όμως στην τοπική Ν.Δ. η κίνηση της ανεξαρτητοποίησης από την περιφερειακή παράταξη εκτιμάται περίπου ως «απονενοημένο διάβημα», ενώ άλλοι λένε ότι απλά άνοιξε τον ασκό του Αιόλου σε μια, ούτως ή άλλως, εύθραυστη εσωτερική ισορροπία που έχει διαμορφωθεί μετά τον θάνατο Παυλίδη και την ανάληψη της αρχηγίας στην παράταξη από τον Χρήστο Μέτιο.
 
Για όσους πάντως ασχολούνται χρόνια με την πολιτική, ισχύει στο ακέραιο το σχεδόν αλάνθαστο ρητό του Ευάγγελου Αβέρωφ, ότι «έξω από το μαντρί σε τρώει ο λύκος»… Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.