Απο τη Θρακη… ψηλοτερα απο το Εβερεστ

Η Κική Τσακαλδήμη του ΕΟΣ Κομοτηνής ξεκινά για την κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής του κόσμου

Ξεκινάει σε μερικές μέρες η πρώτη ελληνική γυναικεία αποστολή από τη Θράκη, με σκοπό να κατακτήσει την κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ (8.848 μ.), με την 37χρονη ορειβάτισσα Κική Τσακαλδήμη, η οποία κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη και είναι μέλος του ΕΟΣ Κομοτηνής, να είναι αποφασισμένη να φτάσει εκεί που μόλις 5.000 άνθρωποι έχουν φτάσει.
 
Η προσπάθεια αυτή βέβαια δεν είναι εύκολη, γιατί χρειάζεται πέρα από ικανότητα, και εμπειρία αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση, ιδιότητες τις οποίες η Κική Τσακαλδήμη τις έχει στο μέγιστο βαθμό.
 
Άλλωστε μόλις πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε την ορειβασία και την αναρρίχηση, όμως μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μέσα από την επιμονή της, κατάφερε να βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανάβαση της πρώτης κορυφής στο project που έχει ξεκινήσει, το “Higher than Everest”, που στοχεύει στην ανάβαση των ψηλότερων κορυφών των εφτά ηπείρων.
 
Και επέλεξε να κάνει την αρχή από την υψηλότερη, μαζί με τον εκπαιδευτή της κ. Αρχοντή Εξακοΐδη, και τον «μέντορά» της και οδηγό βουνού Satyabrata Dam, που αναχωρούν στις 1 Απριλίου για το Έβερεστ, όπου μέχρι τις 13 Μαΐου θα γίνεται η διαδικασία του «εγκλιματισμού», ενώ, αν όλα πάνε καλά με τον καιρό, από 13 έως 25 Μαΐου υπολογίζουν πως θα μειωθούν οι άνεμοι και θα προσπαθήσουν να ανέβουν στην κορυφή.
 
 

Κική Τσακαλδήμη «Αν μπορώ να ανέβω στο Έβερεστ, μπορεί οποιοσδήποτε να πετύχει οτιδήποτε» 

Η κ. Τσακαλδήμη, μιλώντας στον «ΠτΘ» τόνισε πως πρόκειται για την πρώτη γυναικεία εθνική ορειβατική αποστολή υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, στο πλαίσιο του project της “Higher than Everest”.
 
Η ιδέα για το project ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν, όπως έκανε γνωστό, ξύπνησε μέσα της η ανάγκη να σταματήσει να φοβάται και συνειδητοποίησε πως όλα μπορούν να συμβούν στη ζωή. «Δεν ήμουν ορειβάτης, δεν είχα σχέση με την ορειβασία, αλλά αποφάσισα ότι όλοι μπορούν να κάνουν μεγάλα πράγματα και ότι, αν μπορώ να ανέβω στο Έβερεστ, μπορεί οποιοσδήποτε να πετύχει οτιδήποτε» σημείωσε, τονίζοντας πως γενικά της αρέσει η περιπέτεια, μιας και «ο κόσμος είναι υπέροχος και πρέπει να τον ανακαλύψουμε, δεν πρέπει να καθόμαστε στον καναπέ μας, αλλά να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν».
 

Φυσικά μια ανάβαση στο υψηλότερο βουνό του κόσμου δεν αποτελεί απλή υπόθεση, όμως η ίδια είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τους φόβους της για το άγνωστο να τη σταματήσουν. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που φοβάμαι, απλώς οι φόβοι μου δεν με σταματούν. Βέβαια είναι καλό να φοβάσαι στο βουνό, γιατί δεν πρέπει να νομίζεις πως είσαι θεός και μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Και μόνο που βρίσκεσαι σε ένα βουνό όλα μπορεί να είναι ή πολύ εύκολα ή πολύ επικίνδυνα» τόνισε, όμως σε όποιες καταστάσεις και να βρεθεί, ακόμα και αν δεν τις έχει ξαναγνωρίσει και αντιμετωπίσει, «θα πάω, θα δω πώς θα είναι και θα το αντιμετωπίσουμε».
 
Βέβαια στην κορυφή δεν ανεβαίνει κανείς ποτέ μόνος του και δε θα κατόρθωνε να φτάσει εκεί χωρίς την τεχνική υποστήριξη του Αρχοντή Εξακοΐδη, που θα φτάσει μαζί της μέχρι τις προωθημένες κατασκηνώσεις, ενώ στη συνέχεια θα φτάσει στην κορυφή μαζί με τον Satyabrata Dam. «Γενικότερα δεν πας πουθενά μόνος σου, και από οικονομικής άποψης, μιας και η ανάβαση στο Έβερεστ είναι από τις πιο ακριβές αποστολές και αν δεν έχεις πολύ μεγάλη οικονομική επιφάνεια, πρέπει να έχεις ανθρώπους που πιστεύουν σε εσένα» σημείωσε.
 
Στο πλαίσιο αυτό η κ. Τσακαλδήμη εξήρε τη βοήθεια του κ. Δημήτρη Πολιτόπουλου και του τσάι Tuvunu που αποτελεί και τον μεγάλο της χορηγό, χωρίς την βοήθεια του οποίου όπως τόνισε δεν θα μπορούσε να κάνει την προσπάθεια, τη North Face που είναι ο χορηγός του εξοπλισμού της αλλά και την υποστήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ, η οποία στηρίζει και τον ΕΟΣ Κομοτηνής, ο οποίος την υποστηρίζει και τη βοηθά σε κάθε προσπάθειά της. 

Αρχοντής Εξακοΐδης «Ο χαρακτήρας της είναι επίμονος, δεν το βάζει ποτέ κάτω, και είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχει» 

Η ίδια κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη, όμως στην Κομοτηνή την έφερε ο κ.Αρχοντής Εξακοΐδης, ένας από τους καλύτερους εκπαιδευτές της χώρας στην αναρρίχηση και την ορειβασία. Ο κ. Εξακοϊδης ήταν άνθρωπος ο οποίος βοήθησε την κ.Τσακαλδήμη να θέσει τις πρώτες βάσεις τόσο στην αναρρίχηση όσο και στο χειμερινό βουνό, τελειώνοντας τις σχολές του πρώτου επιπέδου, όταν και αποφασίστηκε να εκπαιδευτεί ούτως ώστε να «αγγίξει» την κορυφή του κόσμου.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Εξακοΐδης, από την πρώτη στιγμή που τη γνώρισε στις σχολές ορειβασίας, κατάλαβε ότι πρόκειται για ένα πολύ επίμονο χαρακτήρα και σίγουρη για τον εαυτό της, κάτι που χρειάζεται για να ανέβει όσο ψηλότερα γίνεται στα βουνά.
 
«Όλα τα τεχνικά θέματα που έχει διδαχθεί τα τηρεί επακριβώς και για αυτό το λόγο την υποστηρίζω από την πρώτη στιγμή. Είναι τόσο επίμονη. Πολύ λίγα άτομα που έχω γνωρίσει θα μπορούσαν να τα καταφέρουν» σημείωσε, τονίζοντας πως περνά εδώ και τρία χρόνια κάθε σαββατοκύριακο της στο βουνό.
 
Ήδη έχει δοκιμάσει κορυφές πάνω από τα 6.000 μέτρα με επιτυχία χωρίς να έχει πρόβλημα από το υψόμετρο, έχει ανέβει τεχνικές κορυφές με χιόνια και εκτός χειμώνα πάλι με επιτυχία, οπότε θεωρεί πως δεν της λείπει κάτι σε τεχνικό επίπεδο. «Ο χαρακτήρας της είναι επίμονος, δεν το βάζει ποτέ κάτω και είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχει» κατέληξε ο κ. Εξακοΐδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.