Λαμπρα εγκαινια για το Ταμπακ Χανε

Πλήρως ανακαινισμένο παραδόθηκε στους πιστούς ένα από τα τρία κεντρικά τεμένη της πόλης

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του τεμένους Ταμπάκ Χανέ, από τον Μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή.
 
Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των φθορών του τεμένους είχαν ξεκινήσει τον Απρίλιο του περασμένου έτους υπό την επιμέλεια της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής μετά και την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του Μουφτή Ξάνθης Εμίν Σινίκογλου, του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη, του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Παναγιώτη Κεραμάρη, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κλεοπάτρας Στογιαννίδου, της Επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική ανατροπή» κ. Ελένης Λαφτσή, του συμβούλου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κοσμά Παπαχρήστου, του πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάκη Χαρίτου, της πολιτευτή της ΝΔ κ. Βούλας Ελευθεριάδου, του Πολιτευτή των ΑΝΕΛ κ. Κώστα Βουζουκίδη και πλήθος συμπολιτών μας.
 
Το τέμενος θα λειτουργεί κυρίως τις βραδινές ώρες, επειδή η συνοικία δεν έχει μεγάλο πληθυσμό μουσουλμάνων.
 
 

Σημαντικές παρεμβάσεις στο τέμενος 

Το τέμενος συγκαταλέγεται στα παλαιότερα τεμένη της πόλης, χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία κατασκευής του, και είναι ένα από τα τρία κεντρικά τεμένη, μαζί με το Εσκί και το Γενί Τζαμί.
 
Αν και έχουν γίνει ορισμένες παρεμβάσεις κατά το παρελθόν, μια ολοκληρωμένη ανακαίνιση ήταν απαραίτητη, για αυτό και στο πλαίσιο των εργασιών αντικαταστάθηκε η στέγη, ο μιναρές και ο σιδερένιος κώνος του. Εσωτερικά αυτές τις ημέρες γίνονται εργασίες στο ταβάνι και αντικαθίσταται τα κουφώματα.
 

Παράλληλα εσωτερικά ο χώρος διακοσμήθηκε καταλλήλως, όπως προβλέπει η μουσουλμανική θρησκεία, ενώ τη δαπάνη για την επισκευή του τεμένους ανέλαβε η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας και την στενή επίβλεψη του έργου είχε ο πρόεδρος Σελίμ Ισά.
 
Το τέμενος θα λειτουργεί ως λατρευτικός χώρος των Μουσουλμάνων, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί και ως Μουσείο. 

Ένα κομπολόι με 999 χάντρες


 
Στο χώρο θα εκτίθεται και ένα από τα μεγαλύτερα γνωστά κομπολόγια, με 999 χάντρες, το οποίο έχει μήκος 36 μέτρα και ζυγίζει 13 κιλά, το οποίο βρέθηκε κάτω από τα χαλιά, και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα τέτοια παραδείγματα που έχουν απομείνει άθικτα.
 

Το κομπολόι αυτό έχει να κάνει με τους Σούφι και χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτική τους τελετή. 

Σημαντικά εκθέματα για τα εγκαίνια 

Κατά τα εγκαίνια στην είσοδο του Τεμένους είχαν μεταφερθεί διάφορα κειμήλια που φυλάσσονται στη Μουφτεία Κομοτηνής, όπως χειρόγραφα Ιερά Βιβλία, ένα κειμήλιο του προφήτη Μωάμεθ καθώς και μία ακολουθία των Σούφι, στα οποία ξενάγησε τους προσκεκλημένους ο Αϊντίν Μποσταντζή.
 
Το σημαντικότερο ήταν το ιερό κειμήλιο, ένα μικρό κομμάτι από τα γένια του προφήτη Μωάμεθ, το οποίο είχε αποσταλεί από την Αραβία, με την Κομοτηνή να έχει δύο τέτοια κειμήλια, το ένα εκ των οποίων ανήκει στο Ταμπάκ Χανέ. Αυτό, τυλιγμένο σε 40 υφάσματα, το εκθέτουν στους πιστούς στην 27η του Ραμαζανιού, την Ιερή μέρα του Καντήρ, τη μέρα που αποκαλύφθηκε σύμφωνα με τις αναφορές το Κοράνι στον προφήτη, και το τιμούν οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας.
 

Σημαντικό επίσης έκθεμα είναι η ακολουθία των Σούφι, οι οποίοι είναι έξω από την Ορθόδοξη θεολογία του Ισλάμ, δηλαδή δεν είναι Ιμάμηδες ή Χοτζάδες, αλλά Σεΐχηδες που θεωρούνται πνευματικοί δάσκαλοι, και εκπαίδευαν με μια άλλη φιλοσοφία και κουλτούρα διαπαιδαγώγησης, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και βρέθηκε στα αρχεία της Μουφτείας.

Μήνυμα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης 

Οι βουλευτές Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ που, λόγω εργασιών της Βουλής, δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στα εγκαίνια του ανακαινισθέντος Τεμένους Ταμπακ Χανέ, με μήνυμα που έστειλαν στον ιμάμη, στους μουτεβελίδες και πιστούς του Τεμένους και στους διοικούντες του βακουφίου της Κομοτηνής, μεταξύ άλλων αναφέρουν τα εξής:
 

«Συγχαίρουμε όλους του συντελεστές της ανακαίνισης, τους ευχαριστούμε θερμά και τους ευχόμαστε υγεία και δύναμη. Τιμούμε τη μνήμη όλων όσων ίδρωσαν και συνέβαλαν στη συντήρηση και διατήρηση του τεμένους μέχρι σήμερα. Ευχόμαστε το Τέμενος Ταμπακ Χανέ, με τους πιστούς της ενορίας του, να αποτελεί για χρόνια φάρο πίστης, ψυχικής ομορφιάς και καλλιέργειας αλληλοκατανόησης και καταλλαγής για τον τόπο μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.