Η Νομικη Σχολη του ΔΠΘ μελετα το ιατρικο σφαλμα

Τα αποτελέσματα 5μηνης έρευνας τους σε σχέση με το ιατρικό σφάλμα στην κοσμητική ιατρική παρουσίασαν τα μέλη της ELSA Kομοτηνής - Με καλεσμένο ομιλητή τον πλαστικό χειρούργο Ανδρέα Φουστάνο

Τα αποτελέσματα ενός πολύμηνου εγχειρήματος παρουσίασαν χθες σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο 1 της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, από τους φοιτητές, μέλη της ομάδας ELSA Komotini. Η εκδήλωση με θέμα το «Το ιατρικό σφάλμα στις επεμβάσεις κοσμητικής ιατρικής, η ποινική ευθύνη του ιατρού και η αντιμετώπισή του από την Ποινική Δικαιοσύνη» διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ELSA Komotini, σε συνεργασία με και υπό την καθοδήγηση του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ.
 
Πρόκειται για μία εκδήλωση κατά την διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν πτυχές της προβληματικής του συγκεκριμένου θέματος από την ομάδα των 18 συνολικά προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Σχολής που προχώρησαν στη θεωρητική, νομολογιακή και ερευνητική επεξεργασία του ζητήματος με την καθοδήγηση της διδάκτορος Εγκληματολογίας και ειδικής επιστήμονος του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του ΔΠΘ, κ. Βάσω Θεολόγη.
 
Όπως τόνισαν μιλώντας στον «ΠτΘ» η επιλογή της ενασχόλησής τους με το ιατρικό δίκαιο, βασίστηκε κυρίως στο κριτήριο της πρωτοτυπίας, ενώ αποφάσισαν να εξειδικεύσουν στις επεμβάσεις πλαστικής αισθητικής χειρουργικής, καθώς πρόκειται για ένα θέμα το οποίο δεν έχει αναλυθεί και προβληθεί αρκετά στη χώρα μας , οπότε περιέχει το στοιχείο της πρωτοτυπίας. 

Βάσω Θεολόγη «Ένα σημαντικό γεγονός που ξεκινά και καταλήγει στους ίδιους τους φοιτητές» 

Για την διεξαγωγή της έρευνας οι φοιτητές και μέλη της ELSA ανέτρεξαν σε άρθρα του εξωτερικού κυρίως, αμερικανικά, στη θεωρία, σε νομικά περιοδικά, βιβλιογραφία γενικότερα και αποφάσεις κυρίως του Αρείου Πάγου, ενώ για τον σκοπό του εγχειρήματος μοιράστηκαν ερωτηματολόγια σε δικαστές,  δικηγόρους και γιατρούς. Την στήριξη άλλωστε τόσο του ιατρικού όσο και του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης, καθώς και άλλων δικαστικών λειτουργών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ υπογράμμισε στις δηλώσεις της και η κ. Βάσω Θεολόγη.
 
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός το οποίο ξεκινά και καταλήγει στους ίδιους τους φοιτητές» επεσήμανε η ίδια εκφράζοντας τις ευχαριστίες προς το σύνολο των συντελεστών του εγχειρήματος, προκρίνοντας φυσικά τους φοιτητές, τονίζοντας δε πως «τίποτα δεν θα ήταν κατορθωτό χωρίς την εποπτεία και την καθοδήγηση του διευθυντή του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών, του κ. Δημόπουλου». 

Ανδρέας Φουστάνος «Δεν υπάρχει δίχτυ προστασίας για να καλυφθεί ένα ιατρικό λάθος» 

Προσκεκλημένος της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός πλαστικός χειρουργός, Δρ. Ανδρέας Φουστάνος, ο οποίος εξήγησε στους παρευρισκόμενους τον όρο του ιατρικού σφάλματος και τους τρόπους διαχείρισης του.
 
«Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσει κανείς είναι το τι είναι σφάλμα, τι δεν είναι και γιατί κατηγορείται πολλές φορές ένας γιατρός πάνω στην άσκηση του επαγγέλματός του, καθώς και πού πρέπει να είναι κανείς προσεχτικός γιατί πολλές φορές, υποκύπτει σε πλάνες, που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά και στον γιατρό, αλλά και στον ασθενή ο οποίος συμπαρασύρετε σε τέτοιες υποθέσεις» τόνισε ο ίδιος για να επισημάνει πως τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγες οι υποθέσεις που οδηγούνται στα δικαστήρια.
 

Ερωτηθείς σχετικά ο κ.Φουστάνος υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει δίχτυ προστασίας για να καλυφθεί ένα ιατρικό λάθος, ωστόσο υπάρχει ίσως μία προστασία για όσους από λάθος αξιολόγησης της πράξεως τους βρίσκονται κατηγορούμενοι».
 
Ο ίδιος τόνισε πως πολλές φορές «ακόμα και οι Νομικοί, που δεν κατέχουν την ιατρική, παρασύρονται από αυτά τα οποία μπορεί να παρουσιάσει ο ασθενής, και να μην έχει δίκιο» για να εξηγήσει πως είναι αρκετοί οι παράγοντες εκείνοι που «υπεισέρχονται σε αυτό που ενδεχομένως ονοματίζουμε ιατρικό λάθος, γιατί στην άσκηση της ιατρικής υπάρχουν και οι λεγόμενες επιπλοκές». «Τα πράγματα δεν πάνε πάντοτε όπως τα θέλει ο ασθενής ούτε όπως τα θέλει ο γιατρός» εξήγησε «εκεί πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός, αν δηλαδή γι’ αυτήν την επιπλοκή φταίει ο γιατρός,  ή έγινε γιατί θα γινόταν έτσι και αλλιώς. Βέβαια ο ασθενής, ότι και να γίνει πάντα ρίχνει την ευθύνη στον γιατρό. Είτε τον Θεοποιεί, αν πάνε όλα καλά, ή τον ρίχνει στα τάρταρα αν κάτι στραβώσει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.