Ξανά φτωχότερη Περιφέρεια της Ελλάδας η ΑΜΘ

01.04.2017 09:10

Κώστας Μαρκενδούδης

Στο 48% του κοινοτικού μέσου όρου βρισκόταν το ΑΕΠ της ΑΜΘ το 2015

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Στην αρνητική πρωτιά της φτωχότερης περιφέρειας της χώρας παρέμεινε για ακόμα μια φορά η Περιφέρεια ΑΜΘ το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.
 
Παράλληλα η Περιφέρεια μας συγκαταλέγεται στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με αυτές της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας, με την ΑΜΘ και την Ήπειρο να βρίσκονται στο 48% του μέσου όρου, και την Δυτική Ελλάδα να φτάνει στο 50%.
 
Η ΑΜΘ είναι οριακά φτωχότερη από την Ήπειρο, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να ανέρχεται στα 11.300 ευρώ, σε σχέση με την Ήπειρο που έχει κατά κεφαλήν εισόδημα στα 11.500 ευρώ.
 
Να σημειωθεί πάντως πως ο δείκτης που χρησιμοποιεί η στατιστική υπηρεσία, που υπολογίζει και την αγοραστική δύναμη των πολιτών, ήταν μειωμένος τόσο για την Περιφέρειά μας όσο και για τις περισσότερες της χώρας.
 
Να υπενθυμίσουμε πως η ΑΜΘ το 2014 βρισκόταν στο 50% του κοινοτικού μέσου όρου, ενώ η Ήπειρος στο 51%.
 
Συνολικά 11 ελληνικές περιφέρειες βρίσκονταν το 2015 κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Στα κράτη - μέλη της Ε.Ε., το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2015 κυμάνθηκε από 29% σε περιφέρεια της Βουλγαρίας έως 580% στο κέντρο του Λονδίνου.
 
Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2015, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) διαμορφώθηκε στο 68% του μέσου κοινοτικού. Μόνο η Αττική (93% του κοινοτικού ΑΕΠ) και το Νότιο Αιγαίο (76%) κατέγραψαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού.
 
Οι υπόλοιπες περιφέρειες, είναι η Θεσσαλία (51%), η Κεντρική Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο (52%), η Πελοπόννησος (56%), η Στερεά Ελλάδα και η Κρήτη (58%), η Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά (63%).
 
Ανάμεσα στις φτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε. βρίσκονται, επίσης, πέντε περιφέρειες της Βουλγαρίας και της Πολωνίας, τέσσερις περιφέρειες της Ρουμανίας, δύο της Ουγγαρίας και μία υπερπόντια περιφέρεια της Γαλλίας. Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στο Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας (29% του κοινοτικού).
 
Οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ε.Ε. είναι το κέντρο του Λονδίνου (580% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (264%), το Αμβούργο (206%) και οι Βρυξέλλες (205%).

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine