Ποιητικο ταξιδι στην παλαιολογεια Θρακη

Μέσα από τους στίχους του Μανουήλ Φιλή στην τρίτη εκδήλωση του Επιμορφωτικού κύκλου ομιλιών με θέμα τη Βυζαντινή Θράκη

Σε ένα ταξίδι στην Βυζαντινή Θράκη της παλαιολόγειας εποχής, μέσα από τους στίχους του επαίτη ποιητή Μανουήλ Φιλή ταξίδεψε όσους βρέθηκαν στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου η κ. Μαρία Τζιάτζη, Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας, του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, κατά την τρίτη εκδήλωση του Επιμορφωτικού κύκλου ομιλιών με θέμα τη Βυζαντινή Θράκη.
 

Όπως τόνισε η κ. Τζιάτζη, ο Μανουήλ Φιλής, έζησε περίπου 1275-1345 μ.Χ, υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς και σίγουρα ο παραγωγικότερος ποιητής της παλαιολόγειας εποχής. Τα ποιήματα του αποτελούν μεταξύ των άλλων μια αξιόλογη πηγή για την προσωπογραφία, καθώς και για σύγχρονα του ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Θράκη. Επίσης, αναφέρονται και στην παραμονή του ίδιου του ποιητή στη Θράκη.
 

Στην ομιλία της η καθηγήτρια ανέλυσε τα ποιήματα του Φιλή, τα οποία αναφέρονται στον Θεόδωρο Πατρικιώτη, φοροεισπράκτορα στην Κωνσταντινούπολη (1319/20 -1342), απογραφέα και στενό φίλο του Φιλή, και ταυτόχρονα στη Θράκη. Μετά από διεξοδική ανάλυση (και κειμενοκριτική, όπου αυτό θεωρήθηκε αναγκαίο) δώδεκα ποιημάτων, η κ. Τζιάτζη σημείωσε πως προκύπτουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, τον ορυκτό πλούτο, το κλίμα, το εμπόριο, καθώς και τους κατοίκους της Θράκης, ενώ διαφώτισε τους παρευρισκόμενους και για τις σχέσεις των δύο ανδρών τόσο με τη Θράκη όσο και μεταξύ τους.

Απόσπασμα από ποίημα του Μ. Φιλή 

«Ως από βυθού τής σοφής σου καρδίας
τους ταριχευτούς πέμψον ημίν ιχθύας
ώς δε προβατεύς των Θρακών των εκνόμων,
ποιείς γαρ αυτοις τας νομάς απροσκόπους,
τους εξ αμολγής εμβριθείς τυρούς δίδου·
ως άμπελος δε γνωστικής εύκαρπίας.
οίνον βλύσας πότιζε διψήσαντά με-
ώς δε στατήρ ήδιστος εκ των ιχθύων
και χρυσέοις κέρμασι τον φίλον δίδου.
φερώνυμον φως, όλβε μου, θησαυρέ μου.»

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.