Αναδεικνυοντας τη νεα γενια των Αυγομαχων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι 2ες Αυγομαχίες Προσχολικής Αγωγής στην Κομοτηνή

Στην τέχνη του αυγομάχου μυήθηκαν την Τετάρτη 5 Απριλίου μαθητές από 11 νηπιαγωγεία της Κομοτηνής, κατά τις 2ες Αυγομαχίες Προσχολικής Αγωγής, την «σχολική» εκδοχή της αναβίωσης του πασχαλινού ποντιακού εθίμου των «Αυγομαχιών».
 
Στις αυγομαχίες αυτές συμμετείχαν οι «φιναλίστ» των αυγομαχιών που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στα Νηπιαγωγεία 1ο, 2ο, 3ο, 5ο, 6ο, 9ο, 11ο, 13ο, 15ο Κομοτηνής, Νηπιαγωγείο Θρυλορίου και Νηπιαγωγείο Κοσμίου, με στόχο να αναδειχθούν οι καλύτεροι, που κέρδισαν κύπελλα, χορηγία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».
 

Την ελπίδα ότι θα γίνει μια πολύ καλή διαδικασία, την οποία θα απολαύσουν και τα παιδιά και όσοι συμμετέχουν, εξέφρασε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ροδόπης κ.  Μαρίνος Κωνσταντινίδης.
 
Άλλωστε σε αυτή, τη δεύτερη χρονιά που εισήγαγαν το έθιμο και στα σχολεία, το ενδιαφέρον που έδειξαν τα παιδιά ήταν πολύ μεγάλο.
 
 

Πέρασμα των ποντιακών εθίμων στην εκπαιδευτική διαδικασία

 
Το έθιμο αυτό βέβαια αναβίωσε πρώτος στην περιοχή μας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», και συνεχίζει να το πραγματοποιεί τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα στον οικισμό, συμμετέχοντας και στις περιφερειακές αυγομαχίες που φέτος θα πραγματοποιηθούν στις 30 Απριλίου στη Δράμα.
 
Όμως η επέκτασή του και το «πέρασμα» των ποντιακών εθίμων στην εκπαιδευτική διαδικασία ήταν ένα όνειρο πολλών ετών, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου, και έτσι πέρυσι το τόλμησαν με 5 νηπιαγωγεία. «Ο ενθουσιασμός που καταγράψαμε και από τα παιδιά και από τους γονείς, μας ενέπνευσαν να συνεχίσουμε» σημείωσε, και έτσι ο Σύλλογος, που έχει κάνει τις αυγομαχίες κομμάτι του πολιτισμού της περιοχής, συμμετέχει τόσο δίνοντας τα κύπελλα στα παιδιά όσο και «δανείζοντας» την επιτροπή των αυγομάχων, που γνωρίζει πως να επιλέγει τα αυγά και να πραγματοποιήσει τον διαγωνισμό.
 
Πλέον ο διαγωνισμός οργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αποτελώντας πρωτοπορία στη χώρα μας, και οι κανόνες που εφαρμόστηκαν είναι οι επίσημοι των Περιφερειακών Αυγομαχιών, με άβαφα αυγά, και τον κάθε διαγωνιζόμενο να φέρνει από δέκα, τα οποία τσούγκριζαν με τη σειρά, ανάλογα την σειρά τους.
 
 

Οι συμμετέχοντες και οι νικητές

 
Οι νικητές μαθητές/τριες κάθε νηπιαγωγείου που έλαβαν μέρος στην τελική διαδικασία είχαν ως εξής: Χάρης Πασμακλής (1ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής), Νικόλαος Νικολαΐδης, Ιωάννα Πετρακοπούλου, Αχιλλέας Βιβικίδης (2ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής), Κοσμάς Παρασκευαΐδης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνα Λαζαρίδου (3ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής), Νεβά Δεδέ Μουσταφά, Ιωάννης Χηράκης (5ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής), Δημήτριος Σωτηριάδης (6ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής), Στέφανος Γρηγοριάδης, Αλέξιος Σταφορίδης (9ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής), Ευάγγελος Κλεισιάρης, Γεωργία Καραγιαννίδου (11ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής), Ζωή Τσορπίδη, Παναγιώτης Στρουμπής, Βασιλική Κουρίδου (13ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής), Χρύσα Πουλιανίτη, Εμίν Αλτού Αλή (15ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής), Δήμος Καραπαναγιώτης (Νηπιαγωγείο Κοσμίου), Αλέξανδρος Λαζαρίδης  (Νηπιαγωγείο Θρυλορίου).
 

Οι τελικοί αγώνες ανέδειξαν τρεις νικητές μαθητές/τριες των 2ων Αυγομαχιών Προσχολικής Αγωγής ως ακολούθως:
1η θέση: Νικόλαος Νικολαΐδης  (2ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής)
2η θέση:  Αλέξανδρος Λαζαρίδης (Νηπιαγωγείο Θρυλορίου)
3η θέση: Ιωάννα Πετρακοπούλου (2ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής)
 
Η Επιτροπή Αυγομάχων που διεξήγαγε τις «Αυγομαχίες» απαρτίζονταν από τους Θεόφιλο Παπαδόπουλο και Δημήτριο Αποστολίδη. Τα έπαθλα για τους τρεις πρώτους νικητές ήταν κύπελλα, χορηγία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά που συμμετείχαν στους τελικούς αγώνες βραβεύθηκαν με μετάλλια, χορηγία της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Κομοτηνής. Σε όλα τα παιδιά δόθηκε τιμητικός έπαινος από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ροδόπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.