Οι Τουρκοι Κριτικοι Θεατρου για την Παγκοσμια Ημερα του Θεατρου

Υπέπεσε σήμερα στην αντίληψή μας –αρκετές μέρες μετά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στις 27 Μαρτίου που εφέτος ανέλαβε να γράψει η γαλλίδα ηθοποιός Ιζαμπέλ Ιπέρ–  ανακοίνωση της  Ένωσης Τούρκων Κριτικών Θεάτρου, μέλους του  IATC (International Association of Theatre Critics), και τη φιλοξενούμε ακολούθως ως έχει. Για τη δύναμη του λόγου της. 

«Βρισκόμαστε στο κατώφλι του λυκόφωτος. Παρ’ όλ’ αυτά, η Τέχνη του Θεάτρου είναι το μοναδικό ουσιώδες μέσο που θα μας οδηγήσει από αυτό το κατώφλι σε ηλιόλουστες μέρες.

Σήμερα, όταν ακαδημαϊκοί που πολεμάνε για την ειρήνη στην κοινωνία μας, εκδιώκονται από τα Πανεπιστήμιά τους, αποτέλεσμα του οποίου είναι να κινδυνεύει να κλείσει ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα θεατρικά τμήματα στην Τουρκία, όταν μία από τις ιδιωτικές σχολές θεάτρου, από την οποία αποφοίτησαν τόσα νέα άξια μέλη της θεατρικής μας κοινότητας και πλούτισαν την θεατρική σκηνή, σαμποτάρεται από έναν εμπρηστή επειδή το θέατρο έχει υποστηρίξει την λαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία, όταν πολλοί άλλοι ιδιωτικοί θίασοι έχουν αποκλειστεί από την απαραίτητη κρατική βοήθεια, όταν καλλιτέχνες του θεάτρου που αντιστέκονται καλώντας τον κόσμο να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους για ένα καλύτερο περιβάλλον, εκδιώκονται από τις δημοτικές και τις κρατικές θεατρικές σκηνές, είναι σχεδόν αδύνατον να γιορτάσει κανείς την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και να προάγει την τέχνη του. Παρ’ όλ’ αυτά, τούτη η γιορτή είναι συγχρόνως και ελπιδοφόρα.

Εμείς οι εργάτες του θεάτρου είμαστε σίγουροι για τη δύναμη που έχει το θέατρο ν’ αλλάζει και να μεταμορφώνει τους ανθρώπους. Το θέατρο είναι το δικό μας sine qua non. Παρ’ όλα τα εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει, το θέατρο θα συνεχίσει με κάθε τρόπο να καλλιεργεί την κοινωνική εγρήγορση, να πιστεύει στην κριτική σκέψη, να υπερασπίζεται την ελευθερία της σκέψης καθώς και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, να συλλαμβάνει την αλήθεια και να μαθαίνει στο πλήθος να την συλλαμβάνει κι αυτό.

Οι λέξεις μας δεν θα τελειώσουν ποτέ, οι αυλαίες μας δεν θα κλείσουν με τη βία, τα δικά μας φώτα της ράμπας δεν θα σβήσουν και η δική μας «τέλεια φωνή» κάτω από τον «τρούλο τόσο πολύχρωμων γυαλιών» δεν θα παραδοθεί ποτέ στο σκοτάδι.»
 

 Ένωση  Κριτικών Θεάτρου  του  Τουρκικού  Τμήματος του  IATC
(της Διεθνούς  Ένωσης Κριτικών  Θεάτρου)

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.