Παρατηρητηριο Γαλλικων Προεδρικων Εκλογων με αρωμα Κομοτηνης

Σύνδεση με Γαλλία για τις τελευταίες εβδομάδες των εκλογών από την ομάδα Γαλλοφωνίας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η κοινή γνώμη, τόσο εγχώρια όσο και στο σύνολο της Ευρώπης, τα των προεδρικών γαλλικών εκλογών, καθότι το αποτέλεσμα αυτών αναμένεται να επηρεάσει άμεσα το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά και των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, που «βαδίζουν» στα βήματα της Γαλλίας, σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.
 
Οι χθεσινές τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν τον Εμμανουέλ Μακρόν, τον κεντρώο υποψήφιο, να διατηρεί την προοπτική της νίκης, παρά την πτώση στα ποσοστά του, έναντι του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν, ωστόσο όπως φαίνεται όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου.
 
Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση  θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου, ενώ μετά τις προεδρικές εκλογές, η Γαλλία θα παραμείνει σε προεκλογικό πυρετό, καθότι ακολουθούν οι βουλευτικές εκλογές στις 11 και 18 Ιουνίου.
 
Με δεδομένο λοιπόν το ενδιαφέρον για τις εκλογές στη Γαλλία, τέσσερα άτομα στην Κομοτηνή, ο κ. Στέφανος Γραβάνης, ο κ. Γιώργος Καράντζιος, η κ. Βαλεντίνα Πεχλιβάνου και ο κ. Μαρίνος Βαβατσικλής δημιούργησαν το Παρατηρητήριο Γαλλικών Προεδρικών Εκλογών, μια ομάδα στο facebook, ώστε να μεταφέρουν στα μέλη του τις τελευταίες εβδομάδες του προεκλογικού αγώνα το «άρωμα» των γαλλικών εκλογών.
 

Στέφανος Γραβάνης
«Οι Γάλλοι δεν έχουν μόνο να επιλέξουν έναν υποψήφιο πρόεδρο, αλλά όπως και στην Ελλάδα, πού ανήκουμε και τι θέλουμε σε αυτή την Ευρώπη»
 

Ο ρόλος του Παρατηρητηρίου είναι διττός, σημείωσε ο κ. Γραβάνης, μιας και τον εκπαιδευτικό του ρόλο συνοδεύει η ενημέρωση για την πολιτισμική και την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της Γαλλίας, καθώς θεωρεί πως «μία γλώσσα αντανακλά και τα πράγματα, και μπορείς να δεις, να συγκρίνεις και να παράγεις μια κριτική σκέψη όσο αφορά το τι είναι αυτό που βλέπουμε στην Γαλλία, τι στην Ελλάδα κτλ». Για αυτό και θα αναρτώνται άρθρα από όλους τους υποψήφιους ώστε τα μέλη του να γνωρίσουν τι πρεσβεύουν, τι θέλουν και τι βλέπει σε αυτούς η κοινή γνώμη.
 
Σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη οι εκλογές στη Γαλλία, που έχει μεγάλη επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν πολύ ενδιαφέρον και στην Ελλάδα και δεν πρέπει η γνώση μας για αυτές να περιορίζεται στο Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, που θεωρούμε ότι είναι το σημαντικότερο δεδομένο των εκλογών.  Πάντα υπήρχε το Εθνικό Μέτωπο και έπαιρνε υψηλά ποσοστά, σημείωσε, ενώ και ο ιδρυτής του και πατέρας της σημερινής υποψηφίου Ζαν Μαρί Λεπέν είχε πριν ορισμένα χρόνια περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, όπου το Εθνικό Μέτωπο συνήθως ηττάται. «Είναι αυτό που λένε οι Γάλλοι “η χρήσιμη ψήφος” όποιος πάει δηλαδή στον δεύτερο γύρο με έναν από τη οικογένεια Λεπέν κερδίζει» ανέφερε ο κ. Γραβάνης.
 
Βέβαια κάθε εποχή και κάθε εκλογή έχει διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες, και όπως επεσήμανε ο κ. Γραβάνης στη Γαλλία αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλη οικονομική κρίση και κρίση ταυτότητας. Δεν πρέπει δε να παραβλεφθεί ότι λόγω αυτής της κρίσης, αρχίζουν και τα κόμματα να αναζητούν ταυτότητα, πολιτική και οικονομική. Για παράδειγμα ο πρώην υπουργός οικονομικών του νυν προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, όταν τον ρωτούν τι είναι, λέει «είμαι Κέντρο» ενώ ο επίσης υποψήφιος προερχόμενος από το σοσιαλιστικό κόμμα, Μπενουά Αμόντ, προβάλλεται σαν την πραγματική αριστερά έχοντας ως σημαία της εκστρατείας του το καθολικά εγγυημένο εισόδημα που θα χορηγούνταν σε χαμηλά και μεσαία στρώματα.
 
 «Γενικότερα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση οι Γάλλοι δεν έχουν μόνο να επιλέξουν έναν υποψήφιο πρόεδρο, αλλά όπως και στην Ελλάδα, πού ανήκουμε και τι θέλουμε σε αυτή την Ευρώπη» κατέληξε ο κ. Γραβάνης.
 

Γιώργος Καράντζιος
«Στη Γαλλία εξελίσσονται σημαίνοντα προβλήματα σε ό,τι αφορά ζητήματα κρίσης ταυτότητας»

 
Η δραστηριότητα αυτή βασίζεται στο πλαίσιο της ομάδας Γαλλοφωνίας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και έχει ως στόχο να δοθεί μία διαφορετική διάσταση στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, μέσα από μία ενημερωτική και κριτική ματιά, σημείωσε ο κ. Γιώργος Καράντζιος, 2ετής φοιτητής της Νομικής.
 
Οι εκλογές, σημείωσε, είναι κρίσιμες τόσο για την Γαλλία όσο και την Ευρώπη και την Ελλάδα, γιατί θα αποτελέσουν τον προθάλαμο εξελίξεων σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή κοινότητα.
 
«Εξελίσσονται σημαίνοντα προβλήματα σε ό,τι αφορά ζητήματα κρίσης ταυτότητας, βλέπουμε μία συντηρητικοποίηση των θεσμών, του κράτους του ίδιου του πολίτη» σημείωσε, θεωρώντας πως παρατηρούμε ότι ο πολίτης βρίσκεται σε σύγχυση αναφορικά με τις επιλογές του.
 
Αναλυτές δε επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ο παραδοσιακός διαχωρισμός ανάμεσα σε αριστερά και δεξιά γιατί οι τάσεις είναι αντίρροπες, χαρακτηρίζοντας την εκλογή αυτή «καταθλιπτική».
 
Στην Ελλάδα της κρίσης, ανέφερε ο Καράντζιος, βιώνουμε εν πολλοίς πολλά κοινά προβλήματα με την Γαλλία, προβλήματα όπως η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων που τίθεται υπό αμφισβήτηση μετά από δεκαετίες, τα ζητήματα θρησκευτικής συνείδησης, που βλέπουμε μία συντηρητική νομολογιακή πολιτική, το μπουργκίνι, ή την απαγόρευση θρησκευτικών συμβόλων στην Νίκαια, φοιτητικά ζητήματα με τους φοιτητές να εξεγείρονται σε μεγάλες φοιτητουπόλεις, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον συνταξιοδοτικά, συνδικαλιστικά.
 
Την ίδια στιγμή παρατηρείται μια χρεοκοπία ιδεολογιών, που οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρα πολιτικά προγράμματα, με κανένα πολιτικό να μην πείθει τον μέσο Γάλλο πολίτη ότι έχει ένα σταθερό πρόγραμμα για τη διακυβέρνηση των επόμενων ετών.  «Όλοι βάλουν κατά του προγράμματος των άλλων υποψηφίων, δεν στηρίζουν με επιχειρήματα το δικό τους πρόγραμμα. Αυτό οδηγεί τον μέσο ψηφοφόρο σε μία αδιαφορία για τις γαλλικές εκλογές και ταυτόχρονα  επιφέρει άγχος και σύγχυση για το μέλλον του» ανέφερε ο κ. Καράντζιος, σημειώνοντας πως το διακύβευμα δεν είναι τόσο η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, η οποία για τους Γάλλους είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά ένας διαγκωνισμός ανάμεσα στο παραδοσιακό εθνικό κράτος τα ατομικά δικαιώματα, την ισλαμική τρομοκρατία και τον σύγχρονο ευρωπαϊκό κόσμο, τα οποία συμπλέκονται και συγκρούονται.
 
Με το Παρατηρητήριο, θέλουν ο πολίτης να προβληματιστεί και να συγκρίνει «να προβληματιστεί για το τι συμβαίνει σε μία χώρα που βρίσκεται στην απαρχή της ιδεολογικής κυρίως κατάρρευσης και ταυτόχρονα να συγκρίνει τα γεγονότα αυτά με τα εξελισσόμενα στην Ελλάδα» έκλεισε.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.