Κυπριακη Βουλη: Ωρα μηδεν

Πριν από 3 ημέρες, στις 7 Απριλίου, παρακολουθώντας τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων για την πρόταση νόμου που συζητούταν, έγινα μάρτυρας ενός πρωτοφανούς για τα κυπριακά δεδομένα γεγονότος που μόνο θυμό και αποστροφή μπορεί να προκαλέσει. Βουλευτές, οι οποίοι κατέχουν το κύκλωμα νομιμοποίησης απ' τον κυπριακό λαό που τους εξέλεξε, να συμπεριφέρονται σαν χούλιγκανς των γηπέδων και λίγο έλειψε να πέσει το “ξύλο της αρκούδας” μεταξύ τριών βουλευτών. Βουλευτές άρχισαν να φεύγουν απ’ την Ολομέλεια της Βουλής,η Αστυνομία επενέβη για να κατευνάσει τα πνεύματα-τόσο των βουλευτών όσο και των θεατών, ο Πρόεδρος διέκοψε τη συνεδρίαση και έγινε διάλειμμα. Είναι αυτή κατάσταση που συνάδει με τις αρχές που οφείλει να πρεσβεύει μέσω του νομοθετικού σώματος μια υγιής Δημοκρατία; Αξίζει κάθε πολίτης να αντιπροσωπεύεται από πολιτικούς που υποβαθμίζουν καταρχήν τις διαδικασίες της Ολομέλειας της Βουλής αλλά και τη νοημοσύνη του;

Η απάντηση και στα δύο πιο πάνω ερωτήματα είναι αρνητική. Σε μια υγιή προεδρική κοινοβουλευτική Δημοκρατία, που δεν πάσχει από ηγέτες Σουλτάνους ή Δικτάτορες, η Βουλή αποτελεί κατεξοχήν το ναό της Δημοκρατίας. Μέσα σ' αυτόν, κάθε εκλεγμένος από το εκλογικό σώμα βουλευτής, υποχρεούται στο χρόνο που του δίνεται να εκφράσει με απόλυτη ελευθερία την άποψή του, να δεχθεί κριτική για αυτό που είπε, να δεχθεί την αντίθετη άποψη και μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου να λύσει τη διαφορά που πιθανώς προκύψει με τον συνομιλητή του. Χωρίς τραμπουκισμούς, χωρίς στείρους διαπληκτισμούς,χωρίς την επέμβαση της αστυνομίας για να επιβάλει την τάξη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ισότιμο κράτος-μέλος της ΕΕ, είναι αυτή που σέβεται τις αρχές που η τελευταία πρεσβεύει, όπως η ισοκρατία,η ισονομία, η αξιοκρατία και κυρίως η Δημοκρατία. Συνεπώς είναι τουλάχιστον απαράδεκτο εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων, να αντικρίζουμε συμπεριφορές που θυμίζουν αρένα, λες και το κράτος αυτό δεν ανήκει στην ΕΕ, αλλά βρίσκεται κάτω από καθεστώς apartheid ή ανήκει στον Τρίτο Κόσμο.

Σαφέστατα, τα εκλεγμένα απ' το λαό όργανα, πρέπει να συνειδητοποιήσουν το που βρίσκονται και μετά να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την ψήφιση νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου. Δεν μπορεί με φωνασκίες και οχλαγωγία να πάει ο τόπος μπροστά.

Επιπρόσθετα, οι βουλευτές που βρίσκονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οφείλουν ακόμη να συνειδητοποιήσουν ότι το εκλογικό σώμα που τους ανέδειξε δεν αποτελείται από αμνοερίφια,για να τους μαντρίσουν όπου και όποτε οι πρώτοι θέλουν. Αποτελείται από ανθρώπους που ζουν κάτω από καθεστώς Δημοκρατίας, που εκλέγουν με κάθε νόμιμο τρόπο τους ανθρώπους που θα τους εκπροσωπήσουν στη Βουλή τα επόμενα πέντε χρόνια και που περιμένουν απ' αυτούς έργα για τη βελτίωση του βίου τους εντός της Επικράτειας.

Όπως είπε κι ο ποιητής: “Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ”. Ευελπιστώ ότι μετά απ' αυτήν την τραγική διαδικασία για την ψήφιση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι εντός αυτής βουλευτές να παραδειγματιστούν και να μην αντικρίσουμε ξανά συμπεριφορές που στεναχωρούν πρώτα εμάς τους ίδιους και μετά τους Ευρωπαίους συμπολίτες και κατ' επέκταση τη Διεθνή Κοινότητα. Αναμένουμε έργα αλλά και συμπεριφορές που τιμούν και που δεν υποδαυλίζουν το δημοκρατικό πνεύμα.
 

*Ο Ραφαήλ Αλεξίου είναι φοιτητής στο τμήμα Νομικής ΔΠΘ

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.