Γιορτη των Σπορων ξανα στην Κομοτηνη (+Gallery)

Για ακόμα μια φορά οι παραδοσιακές ποικιλίες είχαν την τιμητική τους στην 16η Εκδήλωση για τις παραδοσιακές ποικιλίες

Η μεγάλη γιορτή των σπόρων και των παραδοσιακών ποικιλιών, πραγματοποιήθηκε για 16η φορά στην Κομοτηνή, με πρωτοβουλία της Κοινότητας του Πελίτι, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, υπό την αιγίδα της ΔΚΕΠΠΑΚ και τη μεγάλη συμμετοχή μαθητών σχολείων της Ροδόπης αλλά και μικροκαλλιεργητών οι οποίοι όπως κάθε χρόνο προσήλθαν ώστε να πάρουν παραδοσιακές ποικιλίες για να καλλιεργήσουν.
 
Μάλιστα φέτος κατά την εκδήλωση τρεις μαθητές επέδειξαν πως οι καλλιεργητές, που γέμισαν για ακόμη μια φορά το χώρο, μπορούν να βγάλουν σπόρους από τα φυτά, και να τους χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι την επόμενη χρονιά, κρατώντας τις δικές τους ποικιλίες και φέροντας τα φυτά που περισσεύουν στην επόμενη γιορτή, ώστε αυτή να γιγαντωθεί.
 

Όπως σημείωσε ο κ. Νίκος Δομπάζης, συντονιστής στην τοπική ομάδα του Πελίτι, ελπίδα τους είναι ότι οι μικροκαλλιεργητές θα πάρουν τα φυτά, θα τα μεγαλώσουν, θα πάρουν τους καρπούς και τους σπόρους από αυτούς, ώστε να φυτέψουν τα δικά τους φυτά, για να τα φέρουν στην εκδήλωση, με σκοπό αυτή να γίνει «ονειρεμένη».
 
Συνολικά φέτος είχαν περίπου 5.000 σακουλάκια που περιείχαν περισσότερα από ένα φυτά, που περιλάμβαναν πολλά είδη ντομάτας, μελιτζάνας και πιπεριάς, ενώ φέτος είχαν και ντομάτα Άνω Βυρσίνης, τους σπόρους για την οποία έφερε ο Αγά Εμίν, που κρατά την ποικιλία για πάρα πολλά χρόνια, όπως την παρέλαβε από τον παππού του.
 

«Αυτό πρέπει να κάνουμε και όλοι μας», επισήμανε ο κ. Δομπάζης, «ώστε να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι τοπικές ποικιλίες, και αυτός είναι ο σκοπός της εκδήλωσης, να μάθει το κοινό να κρατά σπόρους τόσο για εμάς, όσο και για το πλησίον μας».
 
Φέτος βέβαια κάποια φυτά είχαν πρόβλημα λόγω των δυνατών κρύων που έκανε στο τέλος του χειμώνα, με αποτέλεσμα κυρίως οι μελιτζάνες και οι πιπεριές να μην μεγαλώσουν, για αυτό και από του χρόνου η ομάδα του Πελίτι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιεί την εκδήλωση, σπέρνοντας τα φυτά εντός του Μαρτίου, που δεν έχει τόσο δυνατά κρύα, ώστε αυτά να μοιράζονται στα τέλη Απριλίου.
 

Να σημειωθεί ότι συνολικά στην εκδήλωση συμμετείχαν 22 σχολεία, μεταξύ των οποίων και το ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής, ενώ ομιλητής σε αυτή ήταν ο γεωπόνος κ. Κώστας Μπούντας, ο οποίος επισήμανε στο κοινό ότι οι παραδοσιακές ποικιλίες, διαθέτουν μεγάλη γενετική ποικιλία, για αυτό και είναι λάθος να αντιμετωπίζονται σαν παρελθόν, αλλά αντίθετα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια πολύ σημαντική βάση στήριξης για το διατροφικό μας μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.