Τα λιμανια της Θρακης για μια ακομη φορα αποντα

Από τις νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις Ελλάδος-Τουρκίας στο Βόρειο-Ανατολικό Αιγαίο

Πέρασαν περισσότερα από δέκα χρόνια, από την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2006, όταν στο Υπουργείο Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με αντικείμενο την ακτοπλοϊκή σύνδεση  Σμύρνης-Αλεξανδρούπολης.
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλα τα συναρμόδια υπουργεία, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κ. Μ. Αγγελόπουλος, ο υπερνομάρχης Ροδόπης-Έβρου, κ. Χρήστος Χατζόπουλος, ο νομάρχης Έβρου, κ. Νίκος Ζαμπουνίδης, οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, κ.κ. Γιώργος Αλεξανδρής και Γιώργος Χανός αντίστοιχα, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και να αντιμετωπιστούν τα πρακτικά ζητήματα για τη γραμμή αυτή αλλά και για τη γραμμή Μαρώνεια-Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη- Αίνο- Ίμβρο- Τσανάκαλε, που σύντομα θα σύνδεε τη Θράκη με τα γειτονικά παράλια της Τουρκίας. Το νομοθετικό πλαίσιο υπήρχε ήδη με τη Διακρατική Συμφωνία Ελλάδος-Τουρκίας για τις θαλάσσιες μεταφορές (Ν. 2900/2001).
 
Ακολούθησαν πάμπολλες συσκέψεις και επισκέψεις, κυρίως σε Αλεξανδρούπολη και Τουρκικές πόλεις, για την υλοποίηση αυτών των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με επίκεντρο το λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου. Τελευταία κίνηση για το θέμα αυτό είχαμε με την εξαγγελθείσα συνάντηση (Νοέμβριος 2016), του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και του Δημάρχου Τσανάκαλε, με θέμα τη σύνδεση των λιμανιών των δύο πόλεων.
 
Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι μάλλον, όλα έγιναν για το θεαθήναι και όχι για την ουσία.
 
Αφορμή για το σημερινό μου κείμενο, παίρνω από πρόσφατα δημοσιεύματα ναυτιλιακών εντύπων και ιστοσελίδων, από τα οποία προκύπτει ότι φέτος για πρώτη φορά και μάλιστα με πρωτοβουλία της Τουρκικής πλευράς, μετά από συνεργασία ιδιωτών (πλοιοκτητών) και δημοσίου (ολοκλήρωση απαιτουμένων υποδομών στα λιμάνια), ξεκινούν, στα μέσα Μαΐου 2017, νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις στο Β.Α Αιγαίο. Μάλιστα, από τουρκικής πλευράς από τα τέλη του 2016 υπάρχει και εκκρεμεί, άτυπο αίτημα της Πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα για συνάντηση εκπροσώπων των δυο χωρών για περαιτέρω συνεργασία προς ενίσχυση της ασφάλειας ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή.
 
Οι νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις είναι: Δικελί-Μυτιλήνη, Δικελί-Πέτρα Μυτιλήνης, Κουτσουκούγιου-Πέτρα Μυτιλήνης και Σμύρνη-Μυτιλήνη-Θεσσαλονίκη, πέραν της, υπάρχουσας εδώ και πολλά χρόνια, γραμμής Αϊβαλή- Μυτιλήνη.
 
Η νέα τουριστική περίοδος πλησιάζει. Τα λιμάνια της Θράκης, παρά τα συζητούμενα, συνεχίζουν να απουσιάζουν από τις ελληνοτουρκικές ακτοπλοϊκές συνδέσεις.
 
Άραγε τι φταίει;

Αλεξανδρούπολη,  Απρίλιος 2017

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.