Η ελλειψη ρευστοτητας πνιγει την αγορα

Με πίστωση 111 ημερών κινείται πλέον η ελληνική αγορά, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και των επαχθών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Μια επιχείρηση πληρώνεται κατά μέσον όρο 3,5 μήνες μετά την έκδοση του σχετικού τιμολογίου όταν πρόκειται για εγχώριο πελάτη και έπειτα από δύο μήνες στις συναλλαγές της με επιχειρήσεις του εξωτερικού, όπως προκύπτει από το βαρόμετρο της εταιρείας ασφάλισης πιστώσεων Atradius για τις πρακτικές πληρωμών. 
 
Το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στην Ελλάδα αποτυπώνεται και στη σημαντική αύξηση των εκπρόθεσμων τιμολογίων σε σύγκριση με πέρυσι. Πλέον ανέρχονται στο 38,6% του συνόλου έναντι 31,5% το 2016, προκαλώντας ντόμινο επιπτώσεων. Σύμφωνα με την έρευνα της Atradius, που διενεργήθηκε σε 13 χώρες, τους τελευταίους 12 μήνες τα καθυστερημένα τιμολόγια προκάλεσαν την απώλεια εσόδων στο 26,1% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, ενώ οι καθυστερημένες πληρωμές οδήγησαν το 20,3% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα να αναβάλουν πληρωμές προς τους δικούς τους προμηθευτές, με το 19,7% να δηλώνει ότι χρειάζονταν να λάβει ειδικά μέτρα για να διορθώσει τη ρευστότητα του.
 
Η Ελλάδα φαίνεται να είναι η χώρα που επηρεάζεται περισσότερο από τις καθυστερήσεις πληρωμών των τιμολογίων από εγχώριους πελάτες, ενώ το 2,5% της αξίας των τιμολογίων δεν εισπράττεται ποτέ. Πρόκειται για ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρώπης, ο οποίος κυμαίνεται στο 1,3%, στη Σουηδία είναι στο 0,7%, στην Ισπανία στο 1,5%, στην Ιρλανδία στο 1,7%, στην Γαλλία στο 1% και στην Ιταλία στο 2%.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.