Βαρομετρο για το μελλον της Ευρωπης και της Ελλαδας οι γαλλικες εκλογες

Στέφανος Γραβάνης, υπεύθυνος ομάδας γαλλοφωνίας Νομικής Σχολής ΔΠΘ «Αυτό που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις φετινές εκλογές είναι ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί και οι διαχωρισμοί μεταξύ αριστεράς και δεξιάς»

Δύο μέρες πριν οι Γάλλοι προσέλθουν στις κάλπες για τις κρισιμότερες προεδρικές εκλογές των τελευταίων ετών (μέχρι τις γερμανικές τον Σεπτέμβριο), τα βλέμματα του κόσμου έχουν στραφεί στην Γαλλία όπου εκτός από το μέλλον της χώρας, οι εκλογές θα έχουν μεγάλες συνέπειες και για το μέλλον της ΕΕ, και φυσικά την Ελλάδα.
 
Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών του 2017 στη Γαλλία διεξάγεται στις 23 Απριλίου με τους δύο πρώτους υποψηφίους, εκτός και αν κάποιος ξεπεράσει το 50%, να έρχονται αντιμέτωποι στο δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου.
 
Συνολικά στις εκλογές κατέρχονται 11 υποψήφιοι, εκ των οποίων έχουν ξεχωρίσει οι Emmanuel Macron, που κατέρχεται ως ανεξάρτητος κεντρώος με την πολιτική οργάνωση En Marche!, (Εμπρός!) η Marine Le Pen με το ακροδεξιό Front national (Εθνικό Μέτωπο), ο François Fillon με το βασικό κόμμα της Δεξιάς Les Républicains (Οι Ρεπουμπλικάνοι) και ο Jean-Luc Mélenchon με την αριστερή συμμαχία la France insoumise (Ανυπότακτη Γαλλία).
 
Για την εικόνα στη Γαλλία, και όλα όσα έχουν γίνει λίγο πριν τις κρίσιμες αυτές εκλογές, μας μίλησε ο υπεύθυνος της ομάδας γαλλοφωνίας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Στέφανος Γραβάνης.
 
«Είναι πολύ κρίσιμες εκλογές και για τη Γαλλία, λόγω των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, ενώ ο γαλλικός λαός έχει να αντιμετωπίσει και μια κρίση ταυτότητας, με κύρια ερωτήματα τι είμαστε, τι θέλουμε από την ΕΕ, ποιες θα πρέπει να είναι οι σχέσεις μας με τους γείτονες μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια» σημείωσε ο κ. Γραβάνης, επισημαίνοντας πως η κρίση έχει πλήξει και τη Γαλλία, οπότε υπάρχει ένας σκεπτικισμός και μια περισυλλογή σε πολλούς ψηφοφόρους της γαλλικής κοινωνίας.
 
Το διακύβευμα των εκλογών, τόνισε, είναι τι πορεία πρέπει να ακολουθήσει η Γαλλία, να υπάρξει δηλαδή μια ρήξη ή μια συνέχεια που θα φέρει την ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινής κοινωνικής οικονομικής ζωής των Γάλλων. 

Η δημοσκοπική «εικόνα» των υποψηφίων 

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις υποψήφιοι που κονταροχτυπιούνται για να περάσουν στο δεύτερο γύρο, o Emmanuel Macron, η Marine Le Pen, ο François Fillon και ο Jean-Luc Mélenchon.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Γραβάνης, από την αρχή της προεκλογικής περιόδου οι Macron και Le Pen παλεύουν για την πρώτη θέση, και υπήρχε ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς, ο Fillon, που έμεινε πίσω λόγω της σκανδαλολογίας που ανέκυψε με τη σύζυγό του ως συνεργάτιδά του στη βουλή.
 

Επίσης δημιούργησε μια νέα προοπτική ο Benoît Hamon για τους Γάλλους Σοσιαλιστές, που πριν από ενάμιση μήνα έφτανε το 15%, ενώ στο 12% ήταν ο Mélenchon. Μετά τα δύο ντιμπέιτ όμως η δημοτικότητα του Mélenchon εκτοξεύτηκε και έφτασε να ξεπερνά τον Hamon, έχοντας μεγάλο ρεύμα νεολαίας και μικρομεσαίων Γάλλων, φτάνοντας τον Fillon.
 
Ωστόσο οι δυο επικρατέστεροι παραμένουν οι Macron και Le Pen όπως και στην αρχή, με τον Macron να έχει ένα ελαφρό προβάδισμα με 24% και την Le Pen να ακολουθεί λίγο πίσω στο 22-23%.
 
«Μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή, πίστευα ότι ο Mélenchon θα έκανε την έκπληξη, αν έφτανε το 20% τη Δευτέρα, όμως, όταν μένει στάσιμος μεταξύ 18-19%, είναι, εκτιμώ, δύσκολο σε μερικές μέρες να φτάσει τους δύο επικρατέστερους και να πάρει το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο, παρόλο που μια έκπληξη μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε υποψήφιο στο τέλος» ανέφερε ο κ. Γραβάνης. 

Ανοιχτή η έκπληξη 

Γενικότερα σε όλη την προεκλογική εκστρατεία τα συνθήματα των διαφόρων υποψηφίων προσπάθησαν να δώσουν την κατεύθυνση που επιθυμούν, με τη Le Pen, που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο μεταναστευτικό, να έχει ως σύνθημά της «να ξαναβάλουμε τάξη στη Γαλλία» με ό,τι συνειρμό προκαλεί αυτό. Ο Macron έχει σύνθημα «Εμπρός για μια Γαλλία της ανάπτυξης και της ευημερίας», ο Mélenchon «Να ζήσουμε όλοι καλύτερα» και ο Fillon «Να ξαναπάρει μπρος η Γαλλία», με τον καθένα να προτείνει το δικό του πρόγραμμα.
 
Φυσικά μεγάλο ζητούμενο είναι η συμμετοχή, η οποία σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη είναι πιθανό να αυξηθεί. «Υπάρχει πάντα ένα 25-30% που απέχουν, απλά παρατηρούμε τώρα ότι όλοι σχεδόν οι ψηφοφόροι είναι σχεδόν σίγουροι ότι θα τους ψηφίσουν, ιδιαίτερα για τους δύο πρώτους» ανέφερε, σημειώνοντας πως υπάρχει ένα κρίσιμο 25% που προβληματίζεται, μεταξύ της «ψήφου της καρδιάς», τι δηλαδή πιστεύουν ιδεολογικά, και της «χρήσιμης ψήφου», δηλαδή αν θα πρέπει να υποστηρίξουν ένα υποψήφιο που θα πάει στο δεύτερο γύρο, με πολύ λόγο να έχει γίνει το τελευταίο διάστημα στη χώρα για την «χρήσιμη ψήφο» και τι αυτή σημαίνει.
 
Όσο για το ποια ψήφος θα βοηθήσει τη χώρα μας και την κατάστασή μας, αυτό είναι δύσκολο να εκμαιευτεί από την προεκλογική εκστρατεία, αν και οι Hamon και Mélenchon έδειξαν ότι έχουν την πρόθεση να δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση στα προβλήματα της Ελλάδας και στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και κοινωνία, ενώ στο πρόγραμμά τους περιέχονται τροποποιήσεις ή αλλαγή συνθηκών για να βοηθήσουν τον ευρωπαϊκό νότο.
 
Αυτό όμως που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις φετινές εκλογές, πέρα της Le Pen και του τι θα γίνει σε περίπτωση εκλογής της, είναι ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί και οι διαχωρισμοί μεταξύ αριστεράς και δεξιάς.
 
Εμφανίζεται ένας υποψήφιος όπως ο Macron, ο οποίος φαίνεται πιο ευρωπαϊστής αλλά και θέλει να βοηθήσει στην ανάπτυξη, αλλά επίσης έχουμε το άνοιγμα αριστερών πολιτικών που πρεσβεύει ο Mélenchon και είχαν απήχηση αλλά και πιο δεξιών και συντηρητικών πολιτικών που επιθυμούν οι ψηφοφόροι του Fillon.
 
«Έχουμε δηλαδή τρία μπλοκ, το κεντρώο, που πρεσβεύει ένα είδος ανάπτυξης και προστασίας για τους ανέργους, ένα πιο συντηρητικό κοινωνικά και πολιτικά με λιτότητα για να επανακάμψει η χώρα, και μια πολιτική πιο ανοιχτή προστασίας και ενδυνάμωσης των μεσαίων τάξεων που πρεσβεύουν οι Mélenchon και  Hamon, με τον δεύτερο λιγότερο σκεπτικιστή και επιφυλακτικό απέναντι στην ΕΕ» κατέληξε ο κ. Γραβάνης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.