Στις καλπες χιλιαδες καπνοπαραγωγοι της Ροδοπης και του Εβρου

Οι υποψήφιοι πρόεδροι Εσάτ Χουσεϊν και Σινάν Αχμέτ ανοίγουν τα χαρτιά τους στον «ΠτΘ» για το παρόν και το μέλλον της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης-Έβρου

Στις κάλπες προσέρχονται το προσεχές Σάββατο, 22 Απριλίου, τα μέλη της  Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης-Έβρου για την ανάδειξη του νέου του επταμελούς Διοικητικού τους Συμβουλίου και των υπολοίπων οργάνων του.

Για την πραγματοποίηση των εκλογών θα στηθούν έντεκα κάλπες σε Ροδόπη και Έβρο, όπου θα μπορούν να ψηφίζουν τα κατά τόπους μέλη της Κοινοπραξίας, ενώ σε περίπτωση μη απαρτίας οι επαναληπτικές εκλογές θα διενεργηθούν το επόμενο Σάββατο 29 Απριλίου.

Η εκλογική αυτή αναμέτρηση πραγματοποιείται σε ένα δυσχερές για τους παραγωγούς του καπνού περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από την αποσύνδεση της κοινοτικής επιδότησης από την παραγωγή η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μειωμένες τιμές από πλευράς των βασικών εμπόρων, καθώς και προβλήματα που δυσχεραίνουν την καλλιέργεια. Ως συνέπεια όλων αυτών, έρχεται η απομάκρυνση πολλών αγροτών που ασχολούνταν με την καπνοκαλλιέργεια από τα χωράφια τους.

Η Ροδόπη συνεχίζει βέβαια να κρατά τα σκήπτρα της παραγωγής αριθμώντας περισσότερους από 7.000 ενεργούς καπνοπαραγωγούς και 30.000 πολίτες που εμπλέκονται άμεσα και ζούνε από την καλλιέργεια του καπνού. Ο καπνός ανατολικού τύπου, γνωστότερος ως μπασμάς, που καλλιεργείται στην Θράκη, θεωρείται εκ των πραγμάτων ως η καλύτερη αρωματική ποικιλία καπνού στον κόσμο κερδίζοντας πάντα μία θέση στα χαρμάνια των μεγαλύτερων καπνοβιομηχανιών.

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ο νυν πρόεδρος κ. Εσάτ Χουσεϊν, δηλώνει εκ νέου «παρών», ενώ την υποψηφιότητά του γνωστοποίησε πριν από λίγες ημέρες και ο κ. Σινάν Αχμέτ, επίσης καταγόμενος από τον Δήμο Αρριανών και μόνιμος κάτοικος του οικισμού του Δοκού. Την δική του υποψηφιότητα ανακοίνωσε επίσης και ο κ. Μεσούτ Αχμέτ ο οποίος κατάγεται από τον οικισμό της Στροφής του δήμου Αρριανών.  

Τόσο ο κ. Εσάτ Χουσείν όσο και ο κ. Σινάν Αχμέτ μίλησαν στον «ΠτΘ» για την επικείμενη εκλογική αυτή αναμέτρηση, την υφιστάμενη πραγματικότητα των καπνοπαραγωγών της περιοχής μας αλλά και το μέλλον της καλλιέργειας του μπασμά. 

Εσάτ Χουσεΐν «Η εμπειρία μετράει» 

Για την έως τώρα πορεία του στην διοίκηση της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Θράκης μίλησε ο νυν πρόεδρος κ. Εσάτ Χουσείν, ο οποίος αναφέρθηκε στο παρελθόν αλλά και στο παρόν της Κοινοπραξίας, καλώντας το σύνολο των μελών της να κρίνουν εκ του αποτελέσματος.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στην οργάνωση της Κοινοπραξίας, υπογραμμίζοντας τα βήματα που έχουν γίνει προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ στάθηκε και στις τιμές αγοράς του καπνού που έχει πετύχει η διοίκησή του, που είναι, όπως υποστήριξε, από τις υψηλότερες στην Ελλάδα.

Αναφορικά με το μέλλον της Κοινοπραξίας, ο κ. Εσάτ Χουσεΐν επεσήμανε πως βασικός στόχος του παραμένει η ολοκλήρωση του εγχειρήματος που αφορά στην δημιουργία της μεταποιητικής εταιρείας «Μπασμάς Α.Ε.», για την αποφυγή των όποιων μεσαζόντων μεταξύ παραγωγού και εμπόρου, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι το σχέδιο αυτό θα γίνει πραγματικότητα εντός των επόμενων δύο χρόνων.

Η μεταποίηση του καπνού σύμφωνα με τον ίδιο είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα που χρήζει προσοχής, ωστόσο όπως υπογράμμισε ο απερχόμενος πρόεδρος, θεωρεί ότι κατέχει την εμπειρία αλλά και την γνώση που κέρδισε μέσα από την έως τώρα πορεία του στα όργανα της Κοινοπραξίας, προκειμένου το εγχείρημα αυτό να στεφθεί από επιτυχία προς όφελος των ίδιων των παραγωγών.

Ο κ. Εσάτ Χουσεΐν χαρακτήρισε ως «αδικημένους» του καπνοπαραγωγούς του Έβρου και της Ροδόπης, επισημαίνοντας τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι στην καθημερινότητά τους, τις κομμένες επιδοτήσεις και τις γενικότερες αντιξοότητες στον τομέα του καπνού, ωστόσο τόνισε πως κανένας και καμία ομάδα – συνεταιρισμός ανά την Ελλάδα δεν εργάζεται για προσωπικά οφέλη…

«Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 18 ομάδες καπνοπαραγωγών, οι οποίοι εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε από κοινού για το καλό όλων μας. Μαζί έχουμε την δύναμη να καταφέρουμε πολλά και ήδη δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε φέρνοντας το παράδειγμα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2020- 2026 (ΚΑΠ) για την οποία τα κράτη προετοιμάζονται καταθέτοντας τις προτάσεις τους, με την Ελλάδα να θέτει ως πρώτιστο αίτημα την «επιστροφή» των επιδοτήσεων. 

Θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα προς τα μέλη της Κοινοπραξίας  προέταξε την εμπειρία ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα στον «δύσκολο» τομέα του καπνού, ζητώντας την ψήφο τους ούτως ώστε, όπως επεσήμανε, «να συνεχίσουμε προς την σωστή κατεύθυνση». 

Σινάν Αχμέτ «Οι νέοι παραγωγοί μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα» 

Τις νεότερες γενιές των καπνοπαραγωγών της περιοχής θεωρεί ότι μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια ο εκ των διεκδικητών της προεδρίας,  Σινάν Αχμέτ.
 
Μιλώντας στον «ΠτΘ» τόνισε πως η απόφασή της υποψηφιότητάς του, ήρθε ως αποτέλεσμα συζήτησης μεταξύ νέων παραγωγών για την λειτουργία της Κοινοπραξίας αλλά και το μέλλον της καλλιέργειας. «Κρίναμε ότι οι νέοι παραγωγοί μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα στην Κοινοπραξία, καθώς η κατάσταση βαίνει συνεχώς χειρότερη», τονίζει ο ίδιος.  

«Προσωπικά είμαι από τον Δοκό, έναν οικισμό ο οποίος όπως και οι γειτονικοί, ασχολούνται αποκλειστικά με την καλλιέργεια του καπνού. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει για τους παραγωγούς, ξεκινώντας από τις κομμένες επιδοτήσεις αλλά και την τιμή του καπνού που ναι μεν είναι η υψηλότερη στην Ελλάδα, ωστόσο μία οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει από αυτά. Γι’ αυτόν τον λόγο παρατηρούμε πολλούς νέους παραγωγούς να φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας κάτι καλύτερο», σημειώνει ο Σινάν Αχμέτ.    

Ο υποψήφιος πρόεδρος, δεν αμφισβητεί όσα έχουν γίνει στην Κοινοπραξία, επισημαίνει όμως ότι  σημαντικά περισσότερα είναι αυτά τα οποία δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί.

Μιλά για ιδέες και προτάσεις που αφορούν στην καθημερινότητα του παραγωγού, όπως για παράδειγμα την δωρεάν ή οικονομικότερη δήλωση καλλιέργειας. Ωστόσο, ο ίδιος, προσθέτει ότι πλανάται όποιος νομίζει ότι μπορεί μόνος του να τα καταφέρει, «καθώς αυτό που χρειάζεται είναι η συνέργεια και η συνεργασία».

«Ο καθένας από εμάς πρέπει να έχει την δική του γνώμη, τις δικές τους προτάσεις και όλοι μαζί, συζητώντας σαν μια μεγάλη οικογένεια, να βρίσκουμε τις καλύτερες εναλλακτικές και να προσπαθούμε για το καλύτερο, κινητοποιώντας τους πάντες, από τους βουλευτές, τους φορείς και την ίδια την κοινωνία, γιατί κανένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα».

Ο κ. Σινάν Αχμέτ κάνει λόγο για μεγάλες προσδοκίες από πλευράς της Κοινοπραξίας  Καπνοπαραγωγών Θράκης, οι οποίες έως σήμερα δεν υλοποιήθηκαν, προτάσσοντας την προάσπιση των κοινωνικοοικονομικών συμφερόντων των καπνοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και τους κανόνες που επικρατούν.
 
«Δεν θα αγωνιστώ πότε για ένα αξίωμα για να αποκομίσω προσωπικά συμφέροντα και οφέλη αλλά θα δώσω την μάχη για το ύψιστο δικαίωμα μας που είναι η καπνοκαλλιέργεια των παραγωγών» τονίζει με έμφαση και καταλήγει προβάλλοντας ως βασικούς του στόχους της προεδρίας του, την διαφάνεια και την άμεση ενημέρωση για τις συμβάσεις μεταξύ καπνεμπόρων και παραγωγών, καθώς και την επαναφορά των νέων καπνοκαλλιεργητών στην καπνοπαραγωγή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.