ATM γιδινου γαλακτος και παγωτου απο την Θρακων Αμνος

Με ξεκίνημα από Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή

Να φέρει στο προσκήνιο το κατσικίσιο γάλα το οποίο είναι εξαιρετικά πολύτιμο, από πολλές απόψεις, φιλοδοξεί ο Κτηνοτροφικός Συναιτερισμός Έβρου Θρακών Αμνός, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να είναι έτοιμο το ιδιόκτητο εργοστάσιο τυροκομίας και παστερίωσης του Συνεταιρισμού.

Μόλις μπει σε μια τροχιά το εργοστάσιο παστερίωσης, θα τεθούν σε λειτουργία τα ΑΤΜs τα οποία έχει έτοιμα ο συνεταιρισμός εδώ και μήνες. Οι αυτόματοι πωλητές θα πωλούν κατσικίσιο γάλα, σταδιακά θα δίνουν και τυροκομικά και γιαούρτι, ενώ από το καλοκαίρι του 2017 θα ξεκινήσουν και τα παγωτά.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα διαθέτει γάλα, τυροκομικά και γιαούρτι αποκλειστικά από αιγοπρόβατα, ενώ επίσης για πρώτη φορά θα πουλά τέσσερα ήδη παγωτού από ΑΤΜs, δημιουργημένο από πρόβειο γάλα!

Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια όπου ο Συνεταιρισμός μέσω αυτών των καινοτόμων τρόπων φιλοδοξεί να καταστήσει δημοφιλές το κατσικίσιο γάλα, το οποίο είναι ξεχωριστό για πολλούς λόγους. Το project ετοιμάζεται ήδη από το 2015 από το θρακιώτικο συνεταιρισμό, όμως διάφορες δυσκολίες που έγκεινται τόσο στις άδειες όσο κυρίως στην αθέτηση της συμφωνίας για την εργολαβία παστερίωσης που είχε κάνει με γαλακτοκομική εταιρεία έφεραν καθυστερήσεις.
Μιλώντας στο Liberal, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Χρήστος Παρασχούδης επισημαίνει ότι «δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό στην Ελλάδα, πωλήσεις γαλακτομικών μέσω ΑΤΜs γίνονται επί δεκαετίες διεθνώς. Εμείς απλώς κάνουμε την καινοτομία να φέρουμε στο προσκήνιο το κατσικίσιο γάλα που έχει τεράστια θρεπτική αξία και – δόξα το Θεό – η Ελλάδα διαθέτει τέτοιο, ενώ για πρώτη φορά δημιουργούμε και παγωτό με πρώτη ύλη αποκλειστικά αιγοπρόβειο γάλα.

Το ξεκίνημα θα γίνει με δύο σημεία πώλησης, ένα στην Αλεξανδρούπολη και ένα στην Κομοτηνή, ενώ απώτερος στόχος είναι να υπάρξει σταδιακή επέκταση και τουλάχιστον σ' όλες τις πρωτεύουσες νομών στη Βόρεια Ελλάδα, με κυρίαρχη τη Θεσσαλονίκη, όπου φιλοδοξούμε να φτιάξουμε 16-17 σημεία πώλησης».

Αργότερα και αναλόγως με την ανταπόκριση του κοινού, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Θρακών Αμνός, «στόχος είναι να κατέβουμε και νοτιότερα, πάντα βεβαίως σε συμφωνίες με άλλους κτηνοτρόφους, ακόμα και από την Πελοπόννησο. Αλλά αυτός είναι ένας μελλοντικός στόχος, όχι άμεσος».

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με την υλοποίηση του project, ο κ. Παρασχούδης, τονίζει ότι «δεν είχαμε δική μας μονάδα παστερίωσης, οπότε είχαμε κάνει συμφωνία για εργολαβική παστερίωση με μεγάλη εταιρεία γαλακτοκομικών της περιοχής, την Εβροφάρμα, που όμως στην πορεία δεν τήρησε τη συμφωνία. Δεν είχαμε την πονηριά να ενσωματώσουμε σχετική ρήτρα στη συμφωνία μας, οπότε μείναμε ξεκρέμαστοι».

Το ιδιόκτητο τυροκομείο

Το ιδιόκτητο τυροκομείο της Θρακών Αμνός βρίσκεται στο χωριό Νεοχώρι έξω από την Ορεστιάδα στον νομό Έβρου και είναι δυναμικότητας 15 τόνων/ημερησίως, ενώ υπάρχει δυνατότητα αυτή να αυξηθεί, ανάλογα με τις ανάγκες.

Το τυροκομείο θα ξεκινήσει με την παστερίωση του αιγοπρόβειου γάλακτος και σταδιακά την παραγωγή και τυποποίηση και άλλων παραδοσιακών προϊόντων, όπως γιαούρτι, κατσικίσια τυριά και παγωτού. Όλα τα προϊόντα θα πωλούνται αποκλειστικά μέσω των αυτόματων πωλητών, ενώ όσο γάλα περισσεύει, θα δίνεται – όπως και τώρα – στην Εβροφάρμα μέσω συμβάσεων.

Οι Αυτόματοι πωλητές διαθέτουν και ηλεκτρονικό πίνακα, όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να δει την ημερομηνία παστερίωσης και λήξης, ενώ την ημερήσια τροφοδοσία των μηχανημάτων θα κάνει ο συνεταιρισμός.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη οι τιμές θα είναι προσιτές, αρκετά κάτω από τα 2-2,5 ευρώ που πωλείται τώρα το κατσικίσιο γάλα στα σούπερ μάρκετ.
Παράλληλα μακροπρόθεσμα, υπάρχει η σκέψη και για δημιουργία μίνι-μάρκετ, μέσω των οποίων θα διανέμονται φθηνά, ποιοτικά προϊόντα, χωρίς πολλούς μεσάζοντες, χωρίς… διαφήμιση και πολλά παρακλάδια που αυξάνουν το κόστος για τον καταναλωτή.

Τα ΑΤΜs παγωτού

Σε ό,τι αφορά τους αυτόματους πωλητές παγωτού, θα λειτουργήσουν πρώτα σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή και θα διατίθενται σε τέσσερις γεύσεις σε κύπελλο από 400 γρ. έως ένα κιλό.

Όπως τονίζει ο κ. Παρασχούδης, θα είναι παραδοσιακό παγωτό ανατολικού τύπου, δεν πρόκειται να είναι… τρικολόρ, ούτε θα βάλουμε… τσιχλόφουσκες μέσα. Θα παράγεται από 100% πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, θα βασίζεται σε μια συνταγή που έχουμε στην Θράκη από το 1957, με παραδοσιακές γεύσεις (πεπόνι, γιαούρτι κ.α.).

Πώς είναι στημένα τα καταστήματα

Το κάθε κατάστημα διαθέτει τέσσερις αυτόματους πωλητές (ΑΤΜ). Ο πρώτος θα διαθέτει το φρέσκο κατσικίσιο γάλα. Ο δεύτερος θα διαθέτει τα τυροκομικά προϊόντα και το γιαούρτι. Θα μπορούν οι καταναλωτές να προμηθεύονται το λευκό μαλακό τυρί, που παράγεται μόνο στην Θράκη, από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα. Ο τρίτος αυτόματος πωλητής θα διαθέτει παγωτό. Ο τέταρτος αυτόματος πωλητής θα προμηθεύει τις φιάλες για το γίδινο γάλα, όμως οι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν και τις δικές τους φιάλες. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.