Θεατρικη θεραπεια στην Παιδιατρικη του Νοσοκομειου Κομοτηνης

Η παράσταση «Γιατί μαμά έχω μεγάλα αυτιά;» του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στο πλευρό των μικρών νοσηλευόμενων

Μάγεψε τα μωρά, αλλά και τις μητέρες τους, η παράσταση «Γιατί μαμά έχω μεγάλα αυτιά;» που παρουσίασαν τη Δευτέρα 24 Απριλίου το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, στους χώρους της Παιδιατρικής Κλινικής.
 

Η παράσταση, που απευθυνόταν στους μικρούς νοσηλευόμενους του Νοσοκομείου και στους συνοδούς τους, εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του ΔΗΠΕΘΕ σε χώρους κοινωνικής μέριμνας, και το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί σε άλλους χώρους με παιδιά, όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία και άλλα.
 
Μέσω αυτής τα παιδιά προβληματίζονται πάνω στο ζήτημα της ιδιαιτερότητας του καθενός, διερευνούν την έννοια της αυτογνωσίας και τη χρησιμότητά της, αποδέχονται τον εαυτό τους, έρχονται σε επαφή με την έννοια της ψυχικής ομορφιάς, διευκολύνεται η ομαλή τους ένταξη στο κοινωνικό σύνολο αλλά και νοιώθουν στήριξη και εμψύχωση περνώντας ευχάριστα.
 
 

Θεατρική ανακούφιση στον πόνο

 
Αυτή ήταν η πρώτη τέτοια θεατρική παράσταση, σημείωσε η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Σοφία Μενεσελίδου, που ευχαρίστησε τόσο τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γιώργο Φιλιππίδη αλλά και την Διευθύντρια της παιδιατρικής κλινικής κ. Ελένη Καρανικολάου, που αγκάλιασαν αυτή την ιδέα και βοήθησαν στην υλοποίησή της.
 
«Ευχόμαστε να μην υπάρχουν παιδιά νοσηλευόμενα στην παιδιατρική μας κλινική, να είναι όλα υγιή, αλλά όσο υπάρχουν άνθρωποι που πάσχουν το θέατρο θα πρέπει να έχει μια λογική κοινωνικής παρέμβασης και αν όχι να απαλύνει τουλάχιστον να διασκεδάζει όμορφα τον πόνο» σημείωσε η κ. Μενεσελίδου, εξηγώντας πως για αυτό και θα συνεχιστεί και θα παιχτεί στους παιδικούς σταθμούς το επόμενο διάστημα, ενώ σκοπός του ΔΗΠΕΘΕ είναι να επαναλάβει την προσπάθεια αυτή και στην Παιδιατρική Κλινική.
 
 

Μια παράσταση για όλα τα παιδιά

 
Το κείμενο, η σκηνοθεσία και η μουσική είναι της Χρύσας Ιωαννίδου, που μετά την πρόσκληση του ΔΗΠΕΘΕ με μεγάλη της χαρά δημιούργησε μια παράσταση η οποία απευθύνεται τόσο στα παιδιά της Κλινικής, αλλά και σε οποιοδήποτε παιδί.
 
Για αυτό και με αφορμή το ευαίσθητο αυτό ζήτημα της ασθένειας, δημιούργησε ένα θέμα που αφορά στα ελαττώματα που μπορεί να έχει κανείς επάνω του, πραγματικά ή φανταστικά, και πώς μπορεί να το διαχειριστεί και να προχωρήσει.
 
«Εύχομαι να μπορέσουμε να το παρουσιάσουμε σε κάθε παιδί της Κομοτηνής, γιατί αποτελεί ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για όλους τους γονείς και πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να χειριστούν αυτές τις δύσκολες καταστάσεις» τόνισε, εκφράζοντας τη χαρά της που συνεργάζεται με τις Ρίτα Μοσχίδου και Ασπασία Πιτιλάκη στην ερμηνεία, με τον Φώτη Ζανελάρη για την ενορχήστρωση και τον Γιάννη Καραγκιουλμέζη που έφτιαξε τις μάσκες και είχε την ενδυματολογική και σκηνογραφική επιμέλεια.
 
 

Θετική εμπειρία για νοσηλευόμενους και συνοδούς

 
Από την πλευρά της η Διευθύντρια της Κλινικής κ. Καρανικολάου, ευχαρίστησε εκ. μέρους όλου του προσωπικού τόσο το Δήμο Κομοτηνής όσο και το ΔΗΠΕΘΕ και τους συνεργάτες του, σημειώνοντας πως η αγκαλιά τους είναι πάντα ανοιχτή για τέτοια δρώμενα και είναι επιθυμία τους να τα προωθούν, ιδιαίτερα όταν γίνονται σε ένα τέτοιο περιβάλλον.
 
«Δεν είναι μόνο καλό μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους γονείς να ξεφεύγουν λίγο, σε μια εποχή που δυστυχώς η τεχνολογία έχει καταλάβει τη ζωή μας» σημείωσε, αναφέροντας πως παρόλο που τα περίπου 10 παιδιά στην παράσταση της Δευτέρας ήταν προνηπιακής και βρεφικής ηλικίας, μιας και κατά τις προηγούμενες μέρες είχαν πολλά εξιτήρια καθώς ξεκινούσαν τα σχολεία, ήταν μια καλή εμπειρία και για τα ίδια και για τις μητέρες, πολλές από τις οποίες ήταν κάτω των 20 ετών και έτσι πολύ κοντά στην παιδική ηλικία οι ίδιες. 

Ένας χώρος πιο οικείος 

Τέλος ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Γιώργος Φιλιππίδης ευχαρίστησε το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής για την εκδήλωση αυτή, επισημαίνοντας πως αποτελεί το επιστέγασμα μιας προσπάθειας μηνών για την υλοποίησή της, ώστε τα παιδιά που νοσηλεύονται να έρθουν σε επαφή με το θέατρο και να εξοικειωθούν και με το Νοσοκομείο, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές ώστε να απαλλαγούν από το φόβο τους.
 
«Οι σύγχρονες μορφές τέχνης έχουν και αυτή τη μορφή θεραπείας, ώστε να απαλλαγούν από τις φοβίες τα παιδιά που έρχονται στο Νοσοκομείο, και να αισθάνονται το χώρο πιο οικία» επισήμανε, τονίζοντας πως παράλληλα πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια δικτύωσης και διασύνδεσης με το Δήμο Κομοτηνής αλλά και γενικότερα με φορείς της πόλης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.