Περιμενοντας τη λυση στα κοκκινα δανεια

Ημερίδα του Παραρτήματος Θράκης του ΟΕΕ για τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των κόκκινων δανείων

Ανάσα για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις κάθε μεγέθους φιλοδοξεί να δώσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός που σε περίπου τρείς μήνες θα ξεκινήσει τη λειτουργία του και σχεδιάζεται να δώσει συνολική λύση στη ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών, πώς δηλαδή ιδιώτες και επιχειρήσεις ρυθμίζουν τα χρέη τους προς το δημόσιο, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και όλους τους άλλους πιστωτές.
 
Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του μηχανισμού έχει ήδη εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής προς ψήφιση, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια μέχρι το τέλος του μήνα, με τη λειτουργία του να προσδιορίζεται στους τρείς μήνες μετά την ψήφιση του νόμου.
 

Για την καλύτερη ενημέρωση τόσο των οικονομολόγων όσο και των επιχειρηματιών, το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας διοργάνωσε μια σειρά από ημερίδες σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη στις οποίες έγινε ενδελεχής ενημέρωση για τους τρόπους με τους οποίους θα λειτουργήσει ο μηχανισμός αλλά και ποιες θα είναι οι απαιτήσεις από αυτούς που τον χρησιμοποιούν.
 
Στις ημερίδες ήταν καλεσμένος ο κ. Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ο οποίος όμως λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί, με την ενημέρωση να πραγματοποιεί το κ. Γιώργος Μαστοράκης, Διευθυντής της Ειδικής Γραμματείας.
 
Για τη ρύθμιση οφειλών υπήρχε και παλιότερος νόμος, ο 4307, ο λεγόμενος νόμος Δένδια, που όμως προέβλεπε κατά μόνας διαπραγμάτευση με κάθε πιστωτή, σημείωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θράκης Μενέλαος Μαλτέζος, που θεωρεί σημαντικό πως με τον νέο σχέδιο νόμου καταγράφονται όλες οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, γίνεται το αίτημα και οι πιστωτές πρέπει να απαντήσουν.
 
 

Μια ηλεκτρονική διαδικασία διευθέτησης 

Τον νέο σχέδιο νόμου, σημείωσε ο κ. Μαστοράκης, αποτελεί μια διαδικασία διευθέτησης οφειλών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της υπερχρέωσης, προβλέποντας γενναίες ρυθμίσεις του Δημοσίου προς αυτές, που κάποιες φορές μπορεί να αφορούν και διαγραφή μέρους του αρχικού χρέους, αλλά και συγκεκριμένη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με πρόνοια προστασίας των επιχειρήσεων κατά τη διαπραγμάτευση.
 
Μέχρι σήμερα, σημείωσε, δεν υφίστατο κάποιο πλαίσιο που θα πρέπει να ακολουθηθεί με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες ώστε να υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις, ενώ έχει αρκετές καινοτομίες, συνδυάζοντας όλα τα θετικά του ευρωπαϊκού πλαισίου.
 
Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρεί πως είναι το γεγονός ότι θα φέρει κοντά όλους τους πιστωτές με την επιχείρηση, δεσμεύοντας πολλούς από αυτούς ώστε να φτάσουν σε ένα κοινό τόπο.
 
Με το νέο αυτό μηχανισμό που θα λειτουργεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα δοθεί η δυνατότητα να διαγραφούν μέχρι και το 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση, μέχρι το 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ για τις τράπεζες και τους υπόλοιπους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα η δυνατότητα διαγραφής τόκων φτάνει το 100%.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.