Απεγκλωβισμος και αντιμετωπιση διαρροης στη σηραγγα Νυμφαιας

Άσκηση ετοιμότητας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής και την 4η Ε.Μ.Α.Κ.

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 25 Απριλίου και ώρα 09:00 η άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής και της 4ης Ε.Μ.Α.Κ. σε συνεργασία με την εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», την Τροχαία Κομοτηνής, το Ε.Κ.Α.Β. και την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ροδόπης, στη σήραγγα «Νυμφαία» του κάθετου άξονα Κομοτηνής – Συνόρων Βουλγαρίας.
 

Το σενάριο της άσκησης προσομοίωσε αντιμετώπιση τροχαίου ατυχήματος και διαρροή επικίνδυνης ουσίας εντός της σήραγγας, την οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι άντρες των υπηρεσιών.
 
Η παρέμβαση είχε δύο πλευρές, με την μία να αφορά την αντιμετώπιση της διαρροής, ενώ η άλλη είχε να κάνει με την διάσωση δύο ατόμων παγιδευμένων στο όχημα.
 

Για την διαρροή επιστρατεύτηκαν οι ειδικές στολές προστασίας από επικίνδυνα υλικά, με την τοποθέτηση ειδικού μηχανισμού προστασίας που χρησιμοποιεί νερό.
 
Στη συνέχεια κατάλληλα εξοπλισμένοι άνδρες της Πυροσβεστικής συνέλλεξαν τις επικίνδυνες ουσίες, τις οποίες και συγκέντρωσαν σε ασφαλή δοχεία για απομάκρυνση από το χώρο.
 

Στην άλλη πλευρά, αυτή του οχήματος, το οποίο είχε μεγάλες ζημιές με αποτέλεσμα η πρόσβαση σε αυτό να είναι δύσκολη για την απομάκρυνση των θυμάτων, οι άνδρες της πυροσβεστικής χρησιμοποίησαν μέσα όπως τα «σαγόνια της ζωής» για να ανοίξουν τις πόρτες του αυτοκινήτου.
 

Οι πυροσβέστες, για να εξασφαλίσουν της απρόσκοπτη πρόσβασή τους στα θύματα, έκοψαν την οροφή από το αυτοκίνητο, την οποία απομάκρυναν με ασφάλεια, ενώ στη συνέχεια, αφού κάλυψαν τις αιχμές του οχήματος με ειδικό υλικό, ξεκίνησαν την απομάκρυνση με ασθενοφόρο στο κοντινότερο νοσοκομείο.
 

Η άσκηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Υπηρεσίας, μιας και ασκήσεις σαν και αυτή έχουν σαν στόχο να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα και αρρυθμίες, ώστε να διορθωθούν και να μην υπάρξουν σε περίπτωση πραγματικού συμβάντος, όταν ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.