Ταξιδι στην Κομοτηνη και τη Θεσσαλονικη των τελων της δεκαετιας του ’60

Μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Πανδρευμένου «Κομοτηνή – Θεσσαλονίκη: Ημερολόγια ενός ταξιδιού»

Ένα ταξίδι σε μια Ελλάδα και μια εποχή που δεν υπάρχει πια έκαναν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 26 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παπανικολάου για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Πανδρευμένου «Κομοτηνή – Θεσσαλονίκη: Ημερολόγια ενός ταξιδιού» από τον συγγραφέα, μαζί με την φιλόλογο κ. Ρένα Μάινα-Σαμαρά και  την φιλόλογο και πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, με αποσπάσματα από το βιβλίο να διαβάζει η ηθοποιός και σκηνοθέτης  κ. Μυρσίνη Λαντζουράκη.
 

Το βιβλίο είναι βαθιά αυτοβιογραφικό, σημείωσε ο κ. Πανδρευμένος, και αφορά τα φοιτητικά χρόνια του ίδιου και των φίλων του, εμπεριέχοντας τις εύθυμες περιπέτειες μιας παρέας φοιτητών στη Θεσσαλονίκη, αντικατοπτρίζοντας την εικόνα και την ατμόσφαιρα τόσο της Κομοτηνής όσο και της Θεσσαλονίκης στα τέλη του ’60.
 

«Είναι τα κατορθώματα των φοιτητών, που συνήθως είναι αστεία» σημείωσε, τονίζοντας πως το βιβλίο γράφτηκε με την παρότρυνση όλων αυτών των φίλων, δύο εκ των οποίων μάλιστα βρισκόταν και στο ακροατήριο.
 

Από τότε βέβαια ο κόσμος έχει αλλάξει, και έχουν έρθει, όπως σημείωσε τα πάνω κάτω. «Εμείς ζήσαμε την περίοδο της αντιπαροχής, στη Θεσσαλονίκη, και έμενα σε σπίτια που είχαν αυλή, και σε σπίτια που όλες οι γειτονιές είχαν ατέλειωτες πολυκατοικίες, με το διαμέρισμα να είναι ακόμα υπό κατασκευή και οι φοιτητές να ξεκινούν να ζουν μέσα σε αυτό». 

Η εκδήλωση δια χειρός Βάντας Βουτσά-Παπαιωάννου* 

Καλό βραδάκι! Ήταν και πολύ ευχάριστο στην πόλη μας με τη παρουσίαση του νέου βιβλίου του φίλου Θανάση Πανδρευμένου «Κομοτηνή-Θεσσαλονίκη, Ημερολόγια ενός ταξιδιού»! Μια μεστή παρουσίαση με τη συμβολή της φιλολόγου, κ. Ρένας Σαμαρά-Μάινα, που μας σεργιάνισε στα βήματα της φοιτητικής ζωής του συγγραφέα εστιάζοντας στα καίρια σημεία, αναλύοντας, σχολιάζοντας, επενδύοντας τα άπειρα γεγονότα του γλαφυρού αφηγήματος.
 
Η παιχνιδιάρικη, σπιρτόζικη, καλοχρωματισμένη ανάγνωση αποσπασμάτων από την ηθοποιό-σκηνοθέτη μας, κ. Μυρσίνη Λαντζουράκη, συμπλήρωνε τις αναφορές της ανάλυσης παραστατικότατα. Κι ήρθε σαν επιστέγασμα η λυρικότατη αναφορά στο συνολικό συγγραφικό έργο του Θανάση από τη φιλόλογο, κ. Σοφία Μενεσελίδου!
 
Απόλαυση, απόλαυση όλα και βέβαια η εισαγωγή του ίδιου του συγγραφέα για τον τρόπο και τον σκοπό της συγκέντρωσης και καταγραφής αυτού του πραγματικά ηθογραφικού υλικού, που μας ταξίδεψε σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, σε κινηματογράφους και μπουάτ, σε φοιτητικά σπίτια, παθήματα, μαθήματα! Και στο επόμενο, Θανάση, μια και εμείς το γράψιμο το έχουμε τροφή, τρόπο ζωής!
 

*Από τη σελίδα της στο fb.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.