Το δημοτικο συμβουλιο Κομοτηνης δεν πηρε θεση για τα τεκταινομενα στο ΔΠΘ

Μειοψήφησε η πρόταση Σπάρτακου και ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής για έκδοση ψηφίσματος

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, έδρας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, και με δεδομένο πως η πόλη μας ευεργετήθηκε τα μάλα από τη λειτουργία του πνευματικού αυτού ιδρύματος στην περιοχή, νιώθει την υποχρέωση να εκφραστεί σχετικά με όσα πρωτοφανή συμβαίνουν στο Πανεπιστήμιο και εσχάτως δημοσιοποιούνται. Είναι προφανές πως όλη αυτή η αρνητική δημοσιότητά του πλήττει σοβαρά την εικόνα του και ως Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζουμε την εύλογη ανησυχία μας. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους αλλά και τους θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής μας σε αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία στο ΔΠΘ. Πρέπει να επιδειχθεί από όλους ο δέoν σεβασμός στις νόμιμες διαδικασίες και να αφεθούν οι αρμόδιοι να πράξουν απερίσπαστοι το καθήκον τους. Το Πανεπιστήμιο, που στήθηκε και λειτουργεί στη Θράκη με τα χρήματα του ελληνικού λαού, αποτελεί έναν ζωτικής σημασίας ακαδημαϊκό οργανισμό και δεν μπορεί να ταυτίζεται με οποιαδήποτε συγκεκριμένα πρόσωπα ή συμφέροντα».
 
Τα παραπάνω ανέφερε το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η δημοτική Παράταξη του Σπάρτακου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης.
 
Πλέον του Σπάρτακου, το εν λόγω σχέδιο ψηφίσματος στηρίχθηκε μόνο από την παράταξη της «ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής» με την επικεφαλής της κ. Ελένη Λαφτσή στην τοποθέτησή της να σημειώνει  πως «δεν πρέπει να επιχειρείται ταύτιση του ιδρύματος με τα πρόσωπα που καλούνται να το υπηρετήσουν» για να διευκρινίσει ότι «είναι άλλο θέμα τα μεγάλα και σοβαρά διαχρονικά προβλήματα του Δ.Π.Θ, τα  λάθη και οι παραλείψεις των εκάστοτε κυβερνήσεων και άλλο ο έλεγχος που ασκείται και πρέπει να ασκείται στα πεπραγμένα των διοικήσεών του».
 
Παράλληλα η κ. Λαφτσή εκτίμησε ότι «η κίνηση της διοίκησης να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά του Υπουργού Παιδείας, δεν είναι στην κατεύθυνση να διευκολυνθεί η επίλυση της υπόθεσης. Εκθέτει το Πανεπιστήμιο και περιπλέκει τα πράγματα» και στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη της προς τον πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜΘ και δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλη Λαμπάκη σχετικά με τη δημοσιοποίηση γραπτής του δήλωσης με την οποία λαμβάνει θέση για τα τεκταινόμενα στο ΔΠΘ, χαρακτηρίζοντάς την «πρόωρη αθωωτική απόφαση εκ μέρους του» και διερωτώμενη αν «υπηρετεί τον θεσμό της αυτοδιοίκησης, όπως τον διακονούμε κι εμείς ή έχει άλλα πολιτικά κίνητρα;».
 
Αιχμές άφησε όμως η κ. Λαφτσή και για την παρουσία εκπροσώπου του Δήμου Κομοτηνής στην πρόσφατη σύσκεψη φορέων της περιοχής που συγκάλεσε ο Πρύτανης του ΔΠΘ εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η παρουσία του εκπροσώπου  του Δήμου  στη σύσκεψη των φορέων που η σύγκλησή του συνέπεσε  με την άσκηση της δίωξης προς τη διοίκηση του Δ.Π.Θ και έλαβε ως εκ τούτου χαρακτήρα υποστήριξής της, είχε στόχο μόνο τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα του  Πανεπιστημίου, άσχετα με το αν χρησιμοποιήθηκε ως ασπίδα  για την κάλυψη των ευθυνών κάποιων προσώπων». 
 
Πρόταση του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη ήταν πως ο δήμος Κομοτηνής, διά του συλλογικού του οργάνου, δεν θα έπρεπε να εμπλακεί περαιτέρω στην υπόθεση παρατηρώντας πως «κάθε επιπλέον αναφορά στο θέμα κάνει κακό», μια άποψη που όπως δήλωσε, ενίσχυσε η τοποθέτηση των παρατάξεων που υποστήριζαν το ψήφισμα.
 
Με δεδομένο ότι για να γίνει ευρύτερα αποδεκτό το ψήφισμα θα έπρεπε, πάντα κατά την άποψή του, να γίνει τόσο άνευρο που ουσιαστικά να μην φέρνει κάτι στη συζήτηση, πρότεινε να μην εγκριθεί το εν λόγω σχέδιο ψηφίσματος, άποψη με την οποία συμφώνησαν τόσο η παράταξη «Εμείς… η πόλη» όσο και η «Λαϊκή Συσπείρωση».
 
Τόνισε παρόλα αυτά ότι εφόσον ολοκληρώσει το έργο της η δικαιοσύνη, τότε, αν χρειαστεί να υπάρξουν πρωτοβουλίες για το ΔΠΘ, θα επαναφέρει ο ίδιος το θέμα προς συζήτηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.