Με ενα ταξιδι στο παρελθον της Θρακης ξεκινησαν τα Ελευθερια

Το απόγευμα της Τετάρτης 3 Μαΐου με ομιλία του Διαμαντή Τριαντάφυλλου

Ένα ταξίδι στην ιστορία της Θράκης, και τα μαθήματα που μπορεί αυτή να δώσει στο σήμερα, πραγματοποίησαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 3 Μαΐου στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου για την επίσημη έναρξη των Ελευθερίων, με ομιλητή τον Διαμαντή Τριαντάφυλλο, Επίτιμο Έφορο των Αρχαιοτήτων και Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ.
 
Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, η οποία σημείωσε ότι στα φετινά Ελευθέρια, για ακόμα μια φορά με όχημα τον πολιτισμό και όλες του τις πνευματικές και καλλιτεχνικές εκφάνσεις ξετυλίγουν το κουβάρι των ιστορικών γεγονότων και διατηρούν ζωντανή τη μνήμη του παρελθόντος, που είναι κατάφορτο από τις αγωνιστικές διαδρομές των προγόνων μας και τις μνήμες της πάλης τους για αξιοπρέπεια.
 
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, κηρύττοντας την έναρξη των Ελευθερίων, ευχήθηκε αυτά να είναι τα καλύτερα που έχουν γίνει, συγχαίροντας όσους δούλεψαν ακούραστα για αυτά, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του ομιλητή, σημειώνοντας πως τιμά την πόλη μας με την παρουσία του, το έργο του, το βάρος της προσωπικότητάς του.
 

 

Οδηγός για το μέλλον η ιστορία 

Η ομιλία του κ. Τριαντάφυλλου είχε ως θέμα «Ιστορίας μάθηση πλοηγός βίου αλάνθαστος: Αναδρομή στην ιστορία της Θράκης» το οποίοι μιμείται κατά το ήμισυ το ρητό του Ευριπίδη, «Όλβιος όστις της Ιστορίης έσχε Μάθησιν» (είναι ευτυχής όποιος γνωρίζει ιστορία), κάτι το οποίο θεωρεί πως αποτελεί ένα αλάνθαστο πλοηγό για την πορεία μας στη ζωή και το μέλλον.
 
Για αυτό και έκανε μια επιλογή ορισμένων ιστορικών σταθμών, από τον 7ο αιώνα π.Χ., και την άφιξη των Ελλήνων στα παράλια της Θράκης, μέχρι και το 1920, επικεντρώνοντας την προσοχή του σε κρίσιμες περιόδους, από τις οποίες θεωρεί πως μπορούμε να βγάλουμε περισσότερα διδάγματα.
 
Για αυτό έκανε αναφορές στους αποίκους, στην ανάπτυξη των πόλεων, τις σχέσεις που είχαν μεταξύ τους και τις αντιπαλότητες, τα κόμματα που υπήρχαν στις πόλεις στα ρωμαϊκά χρόνια, όταν οι πολίτες ήταν χωρισμένοι σε φιλορωμαϊκά και φιλομακεδονικά κόμματα, με φαινόμενα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, της φιλονικίας των κομμάτων εις βάρος του κοινού καλού.
 
Επίσης αναφέρθηκε στις εμφύλιες έριδες μεταξύ των Παλαιολόγων και του Κατακουζηνού, και τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην περιοχή από αυτές, για να καταλήξει στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα νεότερα γεγονότα, τους βαλκανικούς πολέμους, τον θρακικό αγώνα μέχρι και την απελευθέρωση της Θράκης το 1920.

 

Απαραίτητη η γνώση για τους ιθύνοντες 

Δυστυχώς η τοπική ιστορία, δεν διδάσκεται στα σχολεία μας μαζί με τη γενικότερη ιστορία, ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν ακριβώς την πορεία των προγόνων τους, σημείωσε, ενώ η ιστορία δεν αποτελεί δυστυχώς οδηγό και για τους μεγαλύτερους, ιδίως αυτούς που ασκούν την εξουσία.
 
«Οι πολίτες μπορεί να μαθαίνουν την ιστορία, όμως οι ιθύνοντες θα πρέπει να διδάσκονται από ενέργειες στο παρελθόν ώστε να προσαρμόζουν την πολιτική τους και να μην επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη» σημείωσε, τονίζοντας πως παρόλο που αυτό δεν γίνεται πάντα, ελπίζουν πως οι νεότερες γενιές ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, της μάθησης της ιστορίας ώστε να πορεύονται με μεγαλύτερη επιτυχία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.