Μια διαφορετικη προσεγγιση στην Ποντιακη παραδοση

Εισηγήσεις για τον χορό, την ενδυμασία και τη μουσική του Πόντου - Στην επιστημονική ημερίδα που διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» στο πλαίσιο των Ελευθερίων

Κάλεσμα προς όλους όσους ενδιαφέρονται για την πορεία και το μέλλον του Ποντιακού Ελληνισμού, σε όλες τις εκφάνσεις του, να συμμετάσχουν στην επιστημονική ημερίδα Ποντιακού Ελληνισμού, που διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» στο πλαίσιο των Ελευθερίων στο Αμφιθέατρο Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής την Κυριακή 7 Μαΐου απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του κ. Στέλιος Νικολάου. 

Ο κ. Νικολάου ευχαρίστησε το Δήμο Κομοτηνής και τη ΔΚΕΠΠΑΚ που στάθηκε αρωγός στις προσπάθειές τους και ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία αποτελεί μια πιο επιστημονική και επιμορφωτική προσπάθεια του Συλλόγου, το οποίο αποζητούσαν και τα ίδια τα μέλη του.
 
Σε αυτήν αξιόλογοι επιστήμονες και ερευνητές του ποντιακού πολιτισμού, θα αναπτύξουν τις εισηγήσεις τους σε ζητήματα λαϊκής ποντιακής παράδοσης, με θεματικές ενότητες σχετικά με τον χορό, την ενδυμασία και τη μουσική. 

Οι εισηγητές για τον χορό 

Ανάμεσα στους εισηγητές για τον χορό θα είναι οι κ. Λευτέρης Κορναράκης, που θα αναπτύξει το θέμα της εξέλιξης του χορού γενικότερα στην Ελλάδα, η κ. Βασιλική Τυροβολά, που θα αναφερθεί στον συμβολισμό και τη νοηματοδότηση στον ποντιακό χορό, ο εθνικομουσικολόγος Δημήτρης Ματζούρης, που θα αναφερθεί στους τουρκόφωνους πληθυσμούς στον μικρασιατικό Πόντο, ο Νίκος Ζουρνατζίδης, που θα αναφερθεί στην εξέλιξη των ποντιακών χορών στις δεκαετίες ’60, ’70, ’80. 

Οι εισηγητές για την ενδυμασία και τη μουσική 

Στο κομμάτι της ενδυμασίας ο Ιωάννης Αμαραντίδης θα μιλήσει για την ανδρική φορεσιά των Ελλήνων του Πόντου, ενώ η Μαρία Διαμαντίδου θα μιλήσει για τη γυναικεία φορεσιά των Ελληνίδων του Πόντου, ενώ στο κομμάτι της μουσικής οι
Ματθαίος Τσαχουρίδης και Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης θα αναπτύξουν τα αντικείμενα των διδακτορικών τους διατριβών, για την ποντιακή λύρα και το ποντιακό τραγούδι, με αναφορές στο φωνητικό φαινόμενο του Χρύσανθου Θεοδωρίδη, αντίστοιχα. 

Στέλιος Νικολάου «Σαν σύλλογος έχουμε χρέος να μην προβάλλουμε μόνο χορευτικές εκδηλώσεις, αλλά και άλλου είδους, πιο επιμορφωτικές» 

«Οι εισηγήσεις αυτές γίνονται από καταξιωμένους ερευνητές και επιστήμονες, που έχουν κάνει μοναδικές εισηγήσεις από τις οποίες έμεινα εντυπωσιασμένος και θεωρώ ότι σαν σύλλογος έχουμε χρέος να μην προβάλλουμε μόνο χορευτικές εκδηλώσεις, αλλά και άλλου είδους, πιο επιμορφωτικές εκδηλώσεις που βοηθούν τους νέους να αναπτύσσουν τις αξίες του χορού, από ένα άλλο μετερίζι» σημείωσε ο κ. Νικολάου, υπενθυμίζοντας πως οι αδερφοί Τσαχουρίδη τη Δευτέρα 8 Μαΐου, στις 9 το βράδυ, θα δώσουν τη συναυλία «Ψυχή και σώμα» στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. 

Τον Σεπτέμβριο μετατίθεται η αναβίωση του παραδοσιακού χωριού 

Ο σύλλογος είχε προγραμματίσει, ως τελική εκδήλωση πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, την αναβίωση ενός παραδοσιακού χωριού στην περιοχή μας μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Η εκδήλωση αυτή ήδη προετοιμάζεται, όμως το εύρος της ιδέας και η έλλειψη χρόνου είχε σαν αποτέλεσμα η εκδήλωση να μεταφερθεί στις αρχές του φθινοπώρου.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου, έχουν βρεθεί τα κατάλληλα σκηνικά και οι άνθρωποι που θα διανθίσουν αυτό το κομμάτι, όμως επειδή το χρονικό περιθώριο είναι στενό, αποφάσισαν να την πραγματοποιήσουν τον Σεπτέμβριο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.