Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για το Πανεπιστημιο του Μελλοντος

Εκδήλωση με καλεσμένους ομιλητές τους κ.κ. Γιώργο Αμυρά, Άλκη Δερβιτσιώτη, Στυλιανό Κουτνατζή και Κωστή Χατζηδάκη

Οι θεσμοί του ασύλου, της αξιολόγησης, των ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς και τα μεταπτυχιακά προγράμματα και η σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, είναι τα θέματα τα οποία απασχόλησαν τους καλεσμένους ομιλητές αλλά και τους φοιτητές που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το απόγευμα της Πέμπτης στο Αμφιθέατρο Τελετών της Νομικής Σχολής.
 
Υπό τον γενικό τίτλο «Το Πανεπιστήμιο του Μέλλοντος: Προκλήσεις και προοπτικές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» και τον συντονισμό της δημοσιογράφου κ. Ειρήνης Τσακίρη, τα προαναφερθέντα θέματα ανέπτυξαν ο κ. Άλκης Δερβιτσιώτης αναπληρωτής καθηγητής του τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΔΠΘ,  ο κ. Στυλιανός- Ιωάννης Κουτνατζής, λέκτορας στον τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΔΠΘ  και ο βουλευτής του «Ποταμιού» κ. Γιώργος Αμυράς, ενώ παρέμβαση μέσω video πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος και βουλευτής της ΝΔ κ.Κωστής Χατζηδάκης. 

Γιώργος Αμυράς «Η αξιολόγηση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ απαραίτητος όρος για την εξέλιξη της πανεπιστημιακής κοινότητας στην Ελλάδα» 

Τη διαδρομή και την προσπάθεια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο όπως τόνισε αποτελεί ένα από τα πιο δραστήρια ΑΕΙ της χώρας, θέλησε να τιμήσει με την παρουσία του στην εκδήλωση αυτή ο βουλευτής του «Ποταμιού» κ. Γιώργος Αμυράς, ο οποίος κατά την ομιλία του επικεντρώθηκε στον θεσμό της αξιολόγησης στα πανεπιστήμια. Ένας όρος «απαραίτητος» σύμφωνα με τον ίδιο για την εξέλιξη της πανεπιστημιακής κοινότητας της Ελλάδας, με όρους σύγχρονους και προς όφελος της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας.
 

«Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση είναι  πλήρως αποτυχημένη με ό,τι καταπιάνεται, ειδικά στα θέματα της παιδείας» τόνισε ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά με τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της παιδείας για να επισημάνει πως «είχαμε δύο υπουργούς παιδείας αυτής της κυβέρνησης οι οποίοι έχουν κάνει ο ένας εντελώς διαφορετικά πράγματα από τον άλλον, ωστόσο και οι δύο έχουν αποτύχει στο να συνεισφέρουν κάπως στην εκπαίδευση. Αλλά αυτό δεν είναι να απορεί κανείς, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο γονίδιό του την εγκατάλειψη, τη λούφα και την αποφυγή της αριστείας. Επομένως δεν περιμένω τίποτα από αυτή την κυβέρνηση για την παιδεία» υπογράμμισε, τονίζοντας πως οι απαιτήσεις του ιδίου αφορούν στους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές οι οποίοι «θα πρέπει να μπολιάσουν με διεκδικήσεις αντάξιες της ελληνικής παιδείας το πέρασμά τους από τα πανεπιστήμια».
 
«Χρειαζόμαστε εντελώς διαφορετικά πανεπιστήμια, μια εντελώς διαφορετική δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση» συνέχισε ο ίδιος, κρίνοντας ως απαραίτητη την υιοθέτηση των καλών πρακτικών των υπολοίπων χωρών, δίνοντας ως παράδειγμα την ύπαρξη μη κερδοσκοπικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, διερωτώμενος γιατί η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που δεν τα επιτρέπει, διατηρώντας ακόμα ιδεοληψίες. 

Άλκης Δερβιτσιώτης «Η έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου υπάρχει ως εξασφάλιση της διδασκαλίας και της έρευνας και όχι υπέρ της διενέργειες παράνομων πράξεων εντός του πανεπιστημίου» 

Για τον θεσμό του ασύλου και την ενδεχόμενη συνταγματική κατοχύρωσή του μίλησε ακολούθως ο κ. Άλκης Δερβιτσιώτης  αναπληρωτής καθηγητής του τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΔΠΘ. «Το άσυλο είναι μία έννοια που έχει πολυταλαιπωρηθεί» ανέφερε αρχικά ο ίδιος για να επισημάνει πως «δεν κατοχυρώνεται  ρητά στο ισχύον σύνταγμα, δεν περιλαμβάνεται πλέον ρητά στην ισχύουσα νομοθεσία, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σε ορισμένες διαστάσεις, όχι όμως σε αυτές τις διαστάσεις που δημιουργεί ο συνειρμός πανεπιστημιακό άσυλο προς άσυλο κατοικίας».
 

«Το άσυλο της κατοικίας είναι ένα καθαρό καθεαυτό ατομικό δικαίωμα που ισχύει υπέρ του οιοδήποτε βρίσκεται κάτω από στέγη, ακόμα και αν αυτή είναι νοικιασμένη ή το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Τέτοιο αντίστοιχο δικαίωμα δεν υπάρχει στο πανεπιστημιακό άσυλο» εξήγησε για να επισημάνει πως «το πανεπιστημιακό άσυλο είναι περισσότερο μια θεσμική εγγύηση, η οποία υπάρχει ακριβώς για να κατοχυρώνει τα δικαιώματα τα οποία προβλέπει το σύνταγμα, καταρχάς  υπέρ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και δευτερευόντως υπέρ του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων. Σε ό,τι αφορά τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας θα πρέπει να κάνουμε μία τομή, υπάρχουν οι διδάσκοντες που συναποτελούν την κοινότητα και υπάρχουν και τα προσωρινά  μέλη της κοινότητας που είναι οι φοιτητές σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο».
 
Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο ίδιος στην συζήτηση «τα δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνονται υπέρ των διδασκόντων και των φοιτητών μπορούν να ασκηθούν καλύτερα  υπό την θεσμική εγγύηση του ασύλου του πανεπιστημίου. Αυτό δεν σημαίνει την παλαιά, με άσχημο τρόπο, ασκηθείσα πρακτική ότι εντός του χώρου του πανεπιστημίου θα πρέπει να ασκούνται μικροεγκλήματα και λόγω του ασύλου να μην διώκονται. Τα  όποια ζητήματα έχουν σχέση με το άσυλο ανάγονται στα δικαιώματα των μεν φοιτητών στο δικαίωμα μαθήσεως, και στα δικαιώματα των διδασκόντων στο δικαίωμα της διδασκαλίας και στο δικαίωμα της έρευνας. Σε συνθήκες ασύλου λοιπόν μπορώ να ανακοινώσω και να διαδώσω τα αποτελέσματα της έρευνάς μου, είτε αυτό είναι υπό την στενή έννοια της διδασκαλίας μέσα σε ένα αμφιθέατρο είτε η ανακοίνωση για παράδειγμα σε έναν χώρο στην πόλη. Το άσυλο λοιπόν δημιουργεί μεγαλύτερη εξασφάλιση ώστε να ανακοινώσω τα συμπεράσματα της έρευνας μου χωρίς να μπορούν στοιχειωδώς άλλες μη υλικές έννοιες, όπως πχ. η ιδεολογία, η ιδέα ή η προκατάληψη κάποιου να μου περιορίσουν το δικαίωμα στην ανακοίνωση των συμπερασμάτων της έρευνας ή της διδασκαλίας. Υπό αυτή την έννοια υπάρχει  το άσυλο και όχι ως χώρος εντός του οποίου μπορούν να διενεργούνται παράνομες πράξεις».
 
Τέλος μίλησε ο κ. Στυλιανός- Ιωάννης Κουτνατζής, λέκτορας στον τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, ο οποίος μίλησε σχετικά με τον θεσμό των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
 
Μεταξύ των παρευρισκομένων στο κοινό, ήταν η πολιτευτής της ΝΔ κ.Βούλα Ελευθεριάδου και η κ. Κρίνα Μενεσελίδου, στέλεχος του «Ποταμιού» στη Ροδόπη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.