Προωθωντας τη νεανικη επιχειρηματικοτητα

Για τρίτη φορά το Free Market Road Show έκανε στάση στην Κομοτηνή, με τη συμμετοχή πολλών νέων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για τρίτη χρονιά στην Κομοτηνή το Free Market Road Show, με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλεσμένων από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της προσπάθειας της youth business network (ybn) για την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας, το απόγευμα της Δευτέρας 8 Μαΐου.
 
Πρόκειται για το  μεγαλύτερο οικονομικό συνέδριο της Ευρώπης που διοργανώνεται σε σαράντα-πέντε πόλεις, και στην Κομοτηνή έφτασε μετά από συνεργασία της ybn με το Ινστιτούτο Έρευνας και Οικονομικών Austrian Economics Centre.
 
Νέοι συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κομοτηνής, για να ακούσουν ιδέες, προτάσεις αλλά και πως διαμορφώνονται οι προοπτικές μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στην Αμερική και το Brexit, και πως αυτές επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα σε παγκόσμιο αλλά και τοπικό επίπεδο.
 
 

Προωθώντας τη νεανική επιχειρηματικότητα 

Η youth business network, σημείωσε ο πρόεδρός του κ. Νίκος Κωστόπουλος, είναι ένας νεανικός οργανισμός με σκοπό την προώθηση των ιδανικών για την νεανική επιχειρηματικότητα.
 
«Το σημαντικότερο πρόβλημα για τους νέους είναι οι θέσεις εργασίας, και μέχρι να προχωρήσουν, είτε οι ιδιωτικοποιήσεις είτε η προσέλκυση επενδυτών, θέλουμε να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους, να εκπαιδευτούν, να αποκτήσουν προσβάσεις και γνωριμίες και να τους υποστηρίξουμε συμβουλευτικά με το δίκτυο που έχουμε» σημείωσε.
 
Άλλωστε η ybn αυτή τη στιγμή υπάρχει στη Ρουμανία, την Τουρκία, την Κύπρο, την Ινδία ενώ έχουν ξεκινήσει και μια συνεργασία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Για αυτό άλλωστε έρχονται τα τελευταία τρία χρόνια στην Κομοτηνή, σημείωσε η αντιπρόεδρος της ybn κ. Ελευθερία Τζανακούλη, το ίδιο διάστημα στο οποίο συνεργάζονται με το Austrian Economic Centre και φέτος αποφάσισαν να έχουν ως θεματική του συνεδρίου το θέμα «Ο κόσμος και οι συνέπειες που έχει το Brexit και η εκλογή Τράμπ» ενώ έκαναν αναφορά και στη θέση που έχει ο αγροτικός τομέας στην ανάπτυξη της χώρας.
 
Με την παρουσία των προσκεκλημένων ομιλητών, από διεθνή ερευνητικά κέντρα, διπλωμάτες, πρωτοκλασάτα στελέχη επιχειρήσεων, θέλουν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο δίκτυο ώστε οι φοιτητές, για τους οποίους γίνονται αυτές οι δράσεις να έρθουν σε επαφή με τους ομιλητές, να αναπτύξουν τα ιδεώδη τους και ίσως να πάρουν και κάποιες υποτροφίες από Πανεπιστήμια.
 
Το Free Market Road Show διαρκεί δέκα εβδομάδες, γίνεται σε 48 πόλεις σε Ευρώπη, Αμερική και σε περιοχές του Καυκάσου, σημείωσε η κ. Τζανακούλη, με τέσσερις διοργανώσεις στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την Κομοτηνή συνεχίζοντας στη Θεσσαλονίκη τη Λάρισα, την Αθήνα και ακολούθως στην Κύπρο.
 
 

Barbara Kolm «Δεν πιστεύω ότι το κράτος μπορεί να προστατέψει τα συμφέροντά των ατόμων» 

Στο θετικό γεγονός ότι στην Κομοτηνή υπάρχουν νέοι άνθρωποι, εν δυνάμει επιχειρηματίες, οι οποίοι σκέφτονται ανοιχτά, υπερασπίζονται τις αγορές και θέλουν να δουλέψουν εντός αυτών, και πιστεύουν στο μικρό κράτος, τη χαμηλή φορολογία και κρατική ρύθμιση, ώστε να φτιάξουν τις δικές τους επιχειρήσεις, χωρίς μεγάλη παρέμβαση από το κράτος, στάθηκε η διευθύντρια του Austrian Economic Centre κ. Barbara Kolm.
 
Το τελευταίο διάστημα, και στις εκλογικές αναμετρήσεις σε όλο τον  κόσμο, έχει εμφανιστεί μια μερίδα ψηφοφόρων οι οποίοι προσπαθούν να ανασχέσουν την πορεία προς την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Αυτό όμως, σημείωσε η κ. Kolm σπέρνει τους σπόρους της καταστροφής τους, γιατί ενώ στην αρχή θα νομίζουν πως είναι καλύτερα, μέσο και μακροπρόθεσμα θα βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση.
 
Αν στην Αμερική, σημείωσε για παράδειγμα, μπουν φόροι στην εισαγωγή από το Μεξικό, τότε οι πολύ φτηνές μπλούζες, που παράγονται στο Μεξικό και αυτή τη στιγμή πωλούνται στα 10 δολάρια η τριάδα, θα πάνε στα 15 δολάρια. Αυτό σημαίνει αφενός ότι οι πολίτες θα πληρώνουν περισσότερο για αυτές τις μπλούζες, και αφετέρου, επειδή ακόμα και έτσι τα εργοστάσια στην Αμερική δεν μπορούν να τις παράξουν σε αυτό το κόστος, όλοι θα χάσουν, με εταιρείες να κλείσουν στο Μεξικό και κόσμο να μένει άνεργος, ενώ και στην Αμερική ο ίδιος ο καταναλωτής θα έχει το σημαντικότερο μειονέκτημα, μιας και αυτά τα παραπάνω 5 δολάρια δεν θα πάνε σε άλλες υπηρεσίες και προϊόντα που θα μπορούσαν να αγοράσουν.
 
Οι πολιτικοί, σημείωσε, πολλές φορές δηλώνουν ότι προσπαθούν να προστατέψουν τα συμφέροντα των πολιτών, όμως αυτό δεν ισχύει πάντα, για αυτό πρέπει πάντα να ρωτάμε αν το κράτος λειτουργεί σωστά. «Δεν πιστεύω ότι το κράτος μπορεί να προστατέψει τα συμφέροντά μας, γιατί όπως ανέφερε και ο Άνταμ Σμίθ, τα άτομα ξέρουν τι είναι το καλύτερο για τους ίδιους και μπορούν να προστατέψουν τα συμφέροντά τους» σημείωσε, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να αφήνουμε τους πολίτες να σκέφτονται και να πράττουν μόνοι τους και να μην περιμένουν η κυβέρνηση να δράσει αντί αυτών.
 
 

Dan Mitchell «Ακόμα προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα αποτελέσματα της εκλογής του Τράμπ και του Brexit» 

«Ακόμα προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα αποτελέσματα της εκλογής του Τραμπ και του Brexit» σημείωσε ο κ. Dan Mitchell, Senior Fellow στο Cato Institute, ένα think tank με έδρα την Ουάσιγκτον, οικονομολόγος που επικεντρώνεται στην δημοσιονομική πολιτική και την οικονομική ανάπτυξη, ο οποίος έδωσε το παρών στην εκδήλωση.
 
Όπως ανέφερε, υπάρχουν δύο ερμηνείες για αυτά τα δύο φαινόμενα. Η αρνητική ερμηνεία τα θεωρεί εναντίον της παγκοσμιοποίησης και των μεταναστών, με χροιές προστατευτισμού και λαϊκισμού, όμως ο κ. Mitchell έθεσε και τη θετική ερμηνεία, επισημαίνοντας πως υπάρχει η πιθανότητα ο Τραμπ να είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς, της μείωσης των φόρων και του μεγέθους της κυβέρνησης στις ΗΠΑ, ενώ και πολλοί υπέρμαχοι του Brexit έχουν δηλώσει πως είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς, αντιμετωπίζοντας την ΕΕ ως μπλοκ προστατευτισμού, επιθυμώντας να μην επιβαρύνονται από τη γραφειοκρατία της Ένωσης.
 
«Η ειλικρινή απάντηση είναι ότι πολύ απλά δεν γνωρίζουμε» σημείωσε, αναφέροντας παρόλα αυτά ότι με την νυν πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία φαίνεται ότι οδεύει για μια συντριπτική νίκη στις επικείμενες εκλογές, η Βρετανία θα κινηθεί περισσότερο προς τις ελεύθερες αγορές και την παγκοσμιοποίηση, ενώ ο Τραμπ προς το παρόν παραμένει ένα ερωτηματικό.
 

Πάντως ο ίδιος θεωρεί ότι η παγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να ανασχεθεί, όμως είναι δυνατόν για κάποιες χώρες να επιλέξουν να «μείνουν απ’ έξω», κάτι που όμως κάνουν με δικό τους κίνδυνο, μιας και όποιος αποσύρεται από το διεθνές σύστημα εμπορίου κάνει τον εαυτό του φτωχότερο.
 
Και βλέπουμε σε πολλές χώρες ένα αυξανόμενο αριθμό ψηφοφόρων, τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά, να τίθενται κατά της παγκοσμιοποίησης, κάτι που ο κ. Mitchell θεωρεί ότι προέρχεται κυρίως από το διαρκώς αυξανόμενο περιβάλλον ανταγωνισμού που αυτή φέρνει.
 
«Αν είσαι ένα άτομο με λιγότερες δεξιότητες, και όχι υψηλή εκπαίδευση, ο κόσμος έχει γίνει ένα πιο δύσκολο μέρος, γιατί ανταγωνίζεσαι άτομα από τις αναπτυσσόμενες χώρες» σημείωσε, τονίζοντας πως παλιότερα, αν ήσουν ένα από αυτά τα άτομα στις ΗΠΑ ή στην Βρετανία, είχες σχετικά εύκολα τη δυνατότητα να έχεις μια αρκετά καλή ζωή, όμως τώρα, έχοντας να ανταγωνιστείς μετανάστες στη χώρα σου, που μπορεί να είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν χαμηλότερους μισθούς, ενώ πλέον οι εταιρείες χτίζουν βιομηχανίες σε χώρες όπως το Μεξικό ή το Μπαγκλαντές.
 
«Κινούμαστε προς ένα κόσμο που γίνεται δυσκολότερο, αν δεν έχεις δεξιότητες ή εκπαίδευση, να έχεις μια άνετη ζωή» σημείωσε, κάτι που φυσικά δημιουργεί μια σειρά από άλλα ερωτήματα, όπως το πώς βελτιώνεις το εκπαιδευτικό σύστημα. Πάντως επεσήμανε πως πολλοί από αυτή την κατηγορία ψηφοφόρων στην Αμερική, προτίμησαν να ψηφίσουν τον Τραμπ αντί της Κλίντον παρόλο που αυτή είχε δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για αυτούς, κάτι που κατά τον ίδιο σημαίνει πως έχουν κατανοήσει ότι το μεγάλο κράτος δεν είναι πια η απάντηση.
 
Αυτό βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι εμπιστεύονται τους ρεπουμπλικάνους, ότι έχουν γίνει νεοφιλελεύθεροι ή θιασώτες της ελεύθερης αγοράς, αλλά «έριξαν τα ζάρια, πήραν ένα ρίσκο με τον Τραμπ, και θα δούμε τι θα συμβεί», θεωρεί πάντως πως η επιλογή του Brexit, προς το παρόν, φαίνεται να δουλεύει.
 
 

Carlyle Rogers «Οι πολίτες είναι αυτοί που εμπορεύονται, όχι τα κράτη» 

Την αβεβαιότητα που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία σημείωσε ο κ. Carlyle Rogers, δικηγόρος στο νησί της Ανγκουίλα, μια Βρετανική υπερπόντια αποικία στην Καραϊβική που λειτουργεί σαν παγκόσμιο οικονομικό κέντρο ή όπως χαρακτηρίζονται από κάποιες πλευρές «φορολογικοί παράδεισοι».
 
«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, γιατί ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει τι πιστεύει ή τι σκέφτεται ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, και τι θα αποφασίσει από τη μια μέρα την άλλη» ανέφερε, τονίζοντας πάντως πως αυτό που θα τους επηρεάσει περισσότερο είναι το Brexit, γιατί θα τους περιορίσει την πρόσβαση στην ΕΕ, οικονομικά και φυσικά, μια απόφαση για την οποία δεν ερωτήθηκαν οι ίδιοι και δεν έχουν καμία δυνατότητα να επηρεάσουν, μιας που δεν ψήφισαν ούτε στο δημοψήφισμα ούτε θα ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές.
 
Η έξοδος από την ΕΕ ακόμα παραμένει και για τους ίδιους ένα μυστήριο, μιας και ενώ χάνουν πόρους από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, δεν γνωρίζουν τι πρόσβαση θα έχουν στην ευρωπαϊκή αγορά όσο αφορά προϊόντα και υπηρεσίες.
 
Όσο για το γενικότερο περιβάλλον, πιστεύει πως αυτό που φαίνεται να θέλουν οι πολλοί υπέρμαχοι του Τραμπ και του Brexit, η ανάσχεση της παγκοσμιοποίησης, με μια πιο εθνοκεντρική οικονομική πολιτική, θα έχει επιτυχία μακροπρόθεσμα, επισημαίνοντας μάλιστα πως δεν υπάρχουν προηγούμενα για μακροπρόθεσμο όφελος από μια τέτοια πολιτική. «Μπορεί να έχεις μερικά οικονομικά καλά χρόνια, όμως οι πολίτες είναι αυτοί που εμπορεύονται, όχι τα κράτη, και το εμπόριο γίνεται σε διμερή βάση, με έναν να πουλάει και τον άλλο να αγοράζει, και σε ένα ελεύθερο καπιταλιστικό σύστημα, αυτές οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται από τα κράτη, αλλά από τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες, οπότε δεν βλέπω πώς μια εθνοκεντρική οικονομική πολιτική θα επιτύχει μακροπρόθεσμα» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο δημιουργίας εμπορικών πολέμων, οι οποίοι πολύ εύκολα μπορούν να γίνουν και στρατιωτικοί εθνικοί πόλεμοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.