Ζαχαροπλαστειο «Ολυμπια»

Ο Ανδρέας και ο Μήτσος μαζί με τα άλλα αδέλφια τους, παιδιά πολύτεκνης οικογένειας, άνοιξαν το πρώτο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πώλησης ζαχαρωτών, αναψυκτικών και καφέδων στην κωμόπολη, που έφερε το όνομα «Ολύμπια».     
 
Αυτός που  δίδαξε στα αδέλφια το επάγγελμα του καταστηματάρχη ήταν   ένας τύπος εξίσου με αυτούς κωμικός, που έβαζε τα γκαρσόνια, τα  αδέλφια δηλαδή, στη σειρά και τα επιθεωρούσε ως προς την επάρκεια των σερβιριζόμενων ειδών και τη χρησιμότητα των σκευών που έπρεπε να τα συνοδεύουν.
 
Ο ίδιος αυτός πείραζε τους «μαθητές» του όταν  ήταν υπερβολικοί με τις πολλές ερωτήσεις, τέτοιου τύπου: «είμαι εντάξει;» ή «αυτό πειράζει;», ενώ ισορροπούσαν κρατώντας φορτωμένους τους δίσκους με πάστες και καφέδες. Τότε, αυτός γύριζε και τους έλεγε σκωπτικά: «βάλτε και μια ελιά και είστε εντάξει!».
 
Την ίδια εποχή ήταν που διερχόμενος ένας ιταλός μουσάτος, στάθηκε στο ζαχαροπλαστείο «Ολύμπια» και ζήτησε καφέ «καπουτσίνο». Ο ένας αδελφός, ο Μήτσος, παρανόησε την πρωτάκουστη  αυτή λέξη και του αντέτεινε ελληνιστί και σε στιλ υπερρεαλιστικό  κάτι σχετικό με  της κατσίκας το μούσι.
   
Τα γκαρσόνια, συνηθισμένα από τις προηγούμενες  εργασίες τους, που ήταν βουκολικής φύσης, κάποτε, εξεύρισκαν ησυχαστήριο στην παρακείμενη εκκλησία του Αϊ Δημήτρη,  κοιμώμενα στα στασίδια.   
       
Στο ζαχαροπλαστείο σύχναζε και ο πατέρας μου,  μαζί μ’ έναν απόστρατο  στρατηγό, που θύμιζε τον παλιό ηθοποιό  Μακρή και τη δυστροπία του, που συνεχώς έδινε οδηγίες και έκλεινε τις συνομιλίες του με το παράγγελμα «εμπρός μαρς». Θυμάμαι ότι, παρέα αυτοί με κάποιους άλλους, έπιναν τα κονιάκ τους τρώγοντας αμυγδαλωτά και σχολίαζαν έντονα τα πολιτικά και τα γεγονότα της καθημερινότητας.       
 
Είναι κάποιες φορές που δεν είμαι σίγουρος αν τα  συμβάντα αυτά,  που έγιναν πριν από μισό αιώνα, ήταν πραγματικά ή ήταν απλώς πλάσματα του νου μου. Αισθάνομαι σαν να παρακολουθώ και μετά να συμμετέχω  και γω σε κάποιους  ρόλους,  που παραμένουν όμως αναλλοίωτα σταθεροί,  όπως αυτοί του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.  
                                                                                                        
 

* Ο Ηλείος Νίκος Μπακιός αρθρογραφεί και γράφει συνήθως  «μικρές ιστορίες», που φιλοξενούνται σε αθηναϊκές εφημερίδες, blogs και  ηλεκτρονικά περιοδικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.