Ιδιαιτερη μεταχειριση χρειαζονται τα ΕΠΑΛ της Ροδοπης

Επαναφορά του δικαιώματος να φοιτούν στα ΑΕΙ απόφοιτοι των ΕΠΑΛ ζήτησαν οι εκπαιδευτικοί της Ροδόπης από τον Υφυπουργό Παιδείας

Την ανάγκη να επανεξετάσει το υπουργείο το θέμα της πρόσβασης των μαθητών των ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ, που επηρεάζει δυσανάλογα την περιοχή μας λόγω της αδυναμίας των μαθητών της μειονότητας να έχουν πρόσβαση σε αυτά, τόνισαν στον Υφυπουργό Παιδείας κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη, οι φορείς της εκπαίδευσης της Ροδόπης κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε στο εσπερινό ΕΠΑΛ την Τετάρτη 10 Μαΐου.
 
Όπως τονίστηκε η αδυναμία να έχουν πρόσβαση μέσω του ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ, όπως αποφασίστηκε από πέρυσι, οδήγησε πολλούς να επιλέξουν είτε τα γενικά Λύκεια είτε το μειονοτικό, με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση όσων παρακολουθούν τα ΕΠΑΛ, και επιβάρυνση των σχολικών δομών στα υπόλοιπα.
 
Την ίδια ώρα, στο Εσπερινό ΕΠΑΛ, επειδή οι περισσότεροι μαθητές είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, δυσκολεύονται να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις αν επιθυμούν να σπουδάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μιας και δεν υπάρχουν τεχνικές σχολές στην Κομοτηνή, κάτι που αποτελεί ανασχετικό παράγοντα στην εκπαίδευσή τους.
 
Ο κ.  Μπαξεβανάκης σημείωσε πως δεν είχαν υπόψη τους το θέμα αυτό, τόνισε όμως ότι θα το αντιμετωπίσουν με την σοβαρότητα που αρμόζει στην ευαισθησία του, και σε συνδυασμό με τον Περιφερειακό Διευθυντή μια κατάλληλη λύση για τους μαθητές.

Οικογενειάρχες που δεν μπορούν αν φύγουν από τον τόπο 

Την ιδιαιτερότητα του Εσπερινού ΕΠΑΛ και των μαθητών του, οι οποίοι είναι ενήλικες, εργαζόμενοι και οικογενειάρχες τόνισε η διευθύντριά του κ. Μαρία Δαργινίδου, που σημείωσε πως ανάμεσα στους μαθητές, που για κάποιους σοβαρούς οικονομικούς και οικογενειακούς λόγους σταμάτησαν το σχολείο και επέστρεψαν γιατί κατάλαβαν την ανάγκη της παιδείας, και πόσο σημαντική είναι αυτή.
 
Παρόλα αυτά όλα αυτά τα χρόνια όλοι μαζί ενσωματώθηκαν πολύ καλά, και είχαν πολλές επιτυχίες, που πέρυσι έφτασε το 100% στην εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.
 
Όμως με τις αλλαγές που έγιναν, οι μαθητές τους δεν μπορούν να φοιτήσουν σε όποια σχολή θέλουν, αλλά τους περιορίζουν ανάλογα με την ειδικότητά τους, όμως στην περιοχή μας δεν υπάρχουν σχολές για τις συγκεκριμένες ειδικότητες, και για να σπουδάσουν πρέπει να πάνε σε άλλες πόλεις.
 
«Αυτό είναι απαγορευτικό για αυτούς, γιατί δεν μπορούν να αφήσουν την οικογένεια και την εργασία τους και να σπουδάσουν αλλού» σημείωσε, ζητώντας από τον υφυπουργό το δικαίωμα να μπορούν οι μαθητές τους να μπορούν να φοιτήσουν σε σχολές που υπάρχουν στον τόπο μας, όπως Κοινωνικής Διοίκησης, την Παρευξείνιων, και άλλες.
 
Το πρόβλημα είναι κοινό σε όλους τους μαθητές, χριστιανούς και μουσουλμάνους, αν και οι δεύτεροι έχουν κάποιες σχολές που δεν δηλώνουν γενικότερα. 

Αποτρεπτικός ο αποκλεισμός από τα ΑΕΙ 

Μελανό σημείο στο θέμα της φοίτησης στα ΕΠΑΛ χαρακτήρισε ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ κ. Σταμάτης Κιουτσούκης τη ρύθμιση, που αποκλείει τους τελειόφοιτους τους από τις πανεπιστημιακές σχολές γενικότερα.
 
«Εμείς είχαμε και μαθητές σε πανεπιστήμια της Πάτρας, του Ηρακλείου, σε άλλες περιοχές, και ο αποκλεισμός δημιουργεί ένα μειονέκτημα μεταξύ ΕΠΑΛ και Γενικού Λυκείου» στην περιοχή μας, σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως σε τοπικό επίπεδο, επειδή έχουμε μουσουλμάνους μαθητές που έχουν το πλεονέκτημα της ποσόστωσης, εφόσον δεν έχουν πρόσβαση σε σχολές πανεπιστημιακού επιπέδου, τους έχαναν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.