Charlie Hebdo και υποκρισια της κλειδαροτρυπας…

Οι ορκισμένοι οπαδοί του πολιτικά ορθού, αφού γέλασαν ενδόμυχα με το ζεύγος Μακρόν τώρα φρίττουν με τον σεξισμό που αποπνέει το εξώφυλλο. Ξεχνούν ότι αυτό είναι το περιοδικό, ένα έντυπο χωρίς ιερό και όσιο!

Νομίζω πως με το νέο εξώφυλλό του Charlie Hebdo, ένα σκίτσο του ζεύγους Μακρόν με την 64χρονη σύζυγο του νέου προέδρου της Γαλλίας να εμφανίζεται έγκυος, το ερώτημα που τίθεται δεν είναι αυτό με το οποίο εσφαλμένα ασχολούμαστε τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή αν το περιοδικό αυτή τη φορά υπερέβη τα εσκαμμένα. Το ερώτημα είναι κυρίως ποιες είναι οι δικές μας αντοχές απέναντι στο χιούμορ, από το πιο ντελικάτο ως το πιο χοντροκομμένο. Και ποια η σχέση μας με το φαινόμενο της κοινωνικής υποκρισίας που ανέκαθεν ευδοκιμούσε στις κοινωνίες των ανθρώπων.
 
Είμαστε άραγε, εμείς, οι ορκισμένοι οπαδοί του πολιτικώς ορθού, οι ίδιοι άνθρωποι που αφού έχουμε καταειρωνευτεί και κατακοροϊδέψει τους Μακρόν για τη διαφορά ηλικίας, τώρα φρίττουμε με την κακογουστιά και τον σεξισμό που αποπνέει η δημοσίευση; Πού αφού έχουμε εκδηλώσει όλη τη στενομυαλιά και τον φθονερό μικροαστισμό μας γελώντας με σχόλια που αφορούν ακόμα και στη σεξουαλική ζωή της Μπριζίτ Τρονιέ και του συζύγου της, τώρα υπερασπιζόμαστε την τιμή και την αξιοπρέπειά της απέναντι στους σκιτσογράφους του σατιρικού περιοδικού που… δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο;
 
Μα αυτή ακριβώς είναι η δουλειά όσων συνεργάζονται με το Charlie Hebdo: Να μην έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο. Να σχολιάζουν εξαντλώντας την καυστικότητα της πένας τους, με αγενή, χοντροκομμένο, υβριστικό, ακόμα και αγοραίο τρόπο, τους πάντες και τα πάντα. Αυτό είναι το είδος χιούμορ που χαρακτηρίζει το περιοδικό και στο οποίο το περιοδικό οφείλει τη φήμη του. Χιούμορ που γίνεται βρισιά, που εμπεριέχει χυδαιότητα, που επιτίθεται χωρίς οίκτο. Ετσι, χωρίς οίκτο και αιδώ το Charlie Hebdo έχει «αποκαθηλώσει» τον Χριστό, έχει ειρωνευτεί τον Μωάμεθ, έχει κουρελιάσει πιστεύω, θρησκείες και ιδεολογίες, έχει λοιδορήσει κυβερνήσεις και πολιτικούς. Το ζεύγος Μακρόν στο οποίο είναι στραμμένοι οι διεθνείς προβολείς της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες δεν θα μπορούσε να λείπει από τη μακρά συλλογή των θυμάτων του.
 
Αν και, η έγκυος Μπριζίτ και η επισήμανση πως ο κατά πολύ νεότερος σύζυγός της «μπορεί να κάνει θαύματα», την οποία διαβάσαμε στο εξώφυλλο, κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν σατιρίζει το ζεύγος, αλλά το εκλογικό σώμα που ψήφισε Μακρόν καθώς και όλους όσοι εκτός Γαλλίας τον υποστήριξαν: την (φρούδα;) ελπίδα σατιρίζει, όπως την είδαν στο πρόσωπο ενός ανθρώπου, ας πούμε ουρανοκατέβατου στον χώρο της πολιτικής, ο οποίος μπορεί και να αποδειχτεί μια ακόμα λάθος επιλογή. Και την ανάγκη του προβληματισμένου, αγχωμένου, απελπισμένου, τρομαγμένου πολίτη να πιστέψει σε έναν σύγχρονο θαυματοποιό που θα κάνει αυτό που μοιάζει απραγματοποίητο, πραγματικότητα. Απλώς, για άλλη μια φορά το Charlie Hebdo παραμένει Charlie Hebdo και επιλέγει τον πιο βρόμικο τρόπο για να πει εκείνο που κάποιος άλλος θα έλεγε πιο ευγενικά.
 
Γι’ αυτό και το νέο εξώφυλλό του μπορεί να χαρακτηριστεί, όπως και πολλά άλλα εξώφυλλά του, όπως και τα περισσότερα σκίτσα του, σεξιστικό, χυδαίο, αγοραίο, σιχαμερό, προσθέστε κι εσείς όποιο κοσμητικό επίθετο επιθυμείτε, όποιο εκφράζει περισσότερο τη γνώμη που έχετε για τη δημοσίευση. Πρώτα όμως ρίξτε μια ματιά στα σχόλια που κάναμε και στην Ελλάδα για την Μπριζίτ και τον Μανουέλ της, θα τα βρείτε στις σελίδες του Τύπου και στο Internet, και είναι πάρα πολλά. Ακολούθως αναρωτηθείτε: αν οι σκιτσογράφοι – δημοσιογράφοι του Charlie Hebdo υπερέβησαν πράγματι τα εσκαμμένα, εμείς κοιτάζοντας από την κλειδαρότρυπα στη ζωή του ζεύγους και κρυφογελώντας, τι κάνουμε όλες αυτές τις μέρες;
 
Υ.Γ.: Επρεπε αλήθεια να μάθουμε το Charlie Hebdo για να ανακαλύψουμε πόσο χυδαία μπορεί να γίνει η σάτιρα; Δεν το είχαμε καταλάβει παρακολουθώντας τα όλο και πιο χυδαία νούμερα της εν Ελλάδι επιθεώρησης (και σε επανάληψη, ξανά και ξανά, στην τηλεόραση), όπως την έχουν καταντήσει οι σημερινοί… σπεσιαλίστες της; Αυτοί όμως έχουν ως άλλοθι τον Αριστοφάνη.
 
Πηγή: www.protagon.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.