Κεφαλαιο για τη Θρακη και την Ελλαδα ο Στιλπων Κυριακιδης

Αθανάσιος Καραθανάσης «Ο Στίλπων Κυριακίδης ήταν μια προσωπικότητα με γενναία προσφορά στα γράμματα αλλά και την πατρίδα»

Για τον Στίλπωνα Κυριακίδη, τον «μεγάλο Κομοτηναίο Σοφό και Δάσκαλο» ο ρόλος του οποίου ήταν κρίσιμος για την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδα μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής 12 Μαΐου ο Ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης, κ. Αθανάσιος Καραθανάσης.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ελευθερίων Κομοτηνής, και εντασσόταν στον κύκλο εκδηλώσεων «Η φυσιογνωμία της Κομοτηνής κατά την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας (1800-1913)» της Εταιρείας Θρακικών Ερευνών,
 
Ο κ. Καραθανάσης, είχε ως νέος μαθητής, την ευκαιρία να γνωρίσει τον Στίλπωνα Κυριακίδη, τον οποίο «δεν σέβονταν μόνο οι φοιτητές της Φιλοσοφικής, αλλά όλη η Θεσσαλονίκη, γιατί ήταν ο γενναίος άνδρας στον οποίο η πατρίδα οφείλει πολλά», σημείωσε, μια προσωπικότητα δυστυχώς που πολλοί έχουν ξεχάσει.
 

 «Ο Στίλπων Κυριακίδης ήταν μια προσωπικότητα με γενναία προσφορά στα γράμματα αλλά και την πατρίδα, επιτέλεσε σπουδαίο εθνικό έργο και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς» σημείωσε ο κ. Καραθανάσης, επισημαίνοντας πως παρόλο που ήταν καθηγητής λαογραφίας δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτή, αλλά είχε ένα ευρύ πεδίο επιστημονικών ενδιαφερόντων και μελετών, με θέματα που αφορούσαν την βυζαντινή ιστορία, τη νεότερη ιστορία, τα εθνικά θέματα.
 
Ως συνεργάτης δε του Ελευθερίου Βενιζέλου, όταν κρίνονταν θέματα στο εξωτερικό, όταν κρίνονταν και η τύχη της Θράκης, όπως οι βουλγαρικές αξιώσεις το 1919, ενίσχυσε τα επιχειρήματα της ελληνικής διπλωματίας, σε σχέση με την ελληνικότητα της Θράκης.
 
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορούμε να δούμε στο βιβλίο «Η Θράκη και οι Βούλγαροι», στο οποίο ο Στίλπων Κυριακίδης μέσα από τις πηγές και τους αγώνες των Θρακιωτών καταδεικνύει την ελληνικότητα της Θράκης.
 
Κατά τον κ. Καραθανάση ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα, σχεδόν ένας εκ των ιδρυτών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1926, ενώ ήταν και συνδημιουργός της εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, και του χώρου της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
 

Ο Στίλπων Κυριακίδης δεν έγραψε πολλά, αλλά αυτά που έγραψε για την πατρίδα του είναι καθοριστικά για την ιστορία της Κομοτηνής, με ένα από αυτά να είναι η αναγωγή του ονόματος Γκιουμουρτζίνα με τα Κουμουτζηνά της βυζαντινής εποχής, από ένα άρχοντα που λεγόταν Κουμούτσης και με την παραφθορά του χρόνου το όνομα άλλαξε, ενώ βρίσκουμε αναφορές και σε βυζαντινές πηγές.
 
Ο κ. Καραθανάσης εξέφρασε την άποψη πως σήμερα δεν αναδεικνύονται προσωπικότητες όπως ο Στίλπων Κυριακίδης, ο οποίος ήταν καθημερινά στο σπουδαστήριο, ένα άνθρωπος nulla dies sine linea (καμία ημέρα χωρίς να τραβήξω μια γραμμή).
 
Οι πολίτες της Κομοτηνής, τόνισε καταλήγοντας ο κ. Καραθανάσης, πρέπει να υπερηφανεύονται που είχαν ένα τέτοιο άνδρα, που προσέφεραν πολλά στην πατρίδα, τόνισε, σημειώνοντας πως «μέσα σε αυτή την πλημμυρίδα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, έχουμε ξεχάσει τις προσωπικότητες αυτές, και καλό είναι αυτές οι προσωπικότητες να αναδεικνύονται και να θυμίζουν στους νέους ότι έχτισαν την Ελλάδα και τη Θράκη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.