Λευτερης Αυγενακης «Ο κ. Τσιπρας τα εδωσε ολα δεν πηρε τιποτα»

Ο γραμματέας πολιτικής επιτροπής της ΝΔ για την ψήφιση του «4ου μνημονίου» - «Ο κ. Τσίπρας φαντάζεται ένα Κράτος μεγάλο κομματικών, το οποίο θα δίνει στους πολίτες επιδόματα και σε αυτούς οι οποίοι πεινάνε συσσίτια»

Με φραστικά επεισόδια και προπηλακισμούς, ξεκίνησε χθες σε πολιτικό επίπεδο η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών. Το πολυνομοσχέδιο εισήχθη με τη διαδικασία του επείγοντος και αφού ολοκληρωθεί η συζήτησή του στις επιτροπές, εισάγεται στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη, ώστε να ψηφιστεί την Πέμπτη 18 Μαΐου.
 
Κι αν από την κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο χαρακτηρίζεται ως η «αρχή του τέλους» για την έξοδο από την κρίση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και κοινωνικοί φορείς έχουν εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους στο εν λόγω πολυνομοσχέδιο κάνοντας λόγο για 4ο μνημόνιο που υπογράφει η κυβέρνηση.
 
Με αφορμή την εκκίνηση της διαδικασίας ψήφισης ο «ΠτΘ» συνομίλησε με τον γραμματέα πολιτικής επιτροπής της ΝΔ και βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη για τα πολιτικά τεκταινόμενα αλλά και τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πολυνομοσχέδιο και την κατάσταση της χώρας γενικότερα.
 
Ο λόγος στον ίδιο αναλυτικά…
 
ΠτΘ: κ. Αυγενάκη γιατί το κόμμα σας ισχυρίζεται ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι 4ο Μνημόνιο;
Λ.Α.:
Γιατί επιβάλει νέα επώδυνα μέτρα, με ένα Μνημόνιο που έρχεται να σκιάσει το μέλλον της Ελλάδας για πολλά χρόνια. Γιατί δεσμεύει τη χώρα μετά το 2018, όταν το τρίτο πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018. Τα νέα μέτρα αφορούν την περίοδο μετά το 2018, χωρίς καν χρηματοδότηση. Γιατί η Κυβέρνηση της αριστεράς, ψήφισε συνολικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό που ξεπερνούν τα 8 δις ευρώ όταν το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο ήταν 5 δις και 5 δις οι περικοπές των συντάξεων. Για εμάς αυτό είναι τέταρτο Μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας εξαγόρασε την παραμονή του στην εξουσία, αποδεχόμενος τα πάντα, με ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων για τον μέσο Έλληνα.
 
ΠτΘ: Ο κ. Τσίπρας όμως, πέτυχε, λέει, πλεόνασμα 43 φορές μεγαλύτερο από αυτό που του ζητούσε το Δ.Ν.Τ. Δεν είναι επιτυχία αυτό;
Λ.Α.:
Πώς το πέτυχε ακριβώς; Υπερφορολογώντας τους Έλληνες πολίτες και παγώνοντας όλες τις πληρωμές του δημοσίου προς προμηθευτές. Αφού λοιπόν το πέτυχε ας επιστρέψει ένα λελογισμένο ποσό 0,5% με φοροαπαλλαγές στους πολίτες. Όχι με κομματικές προσλήψεις.
 
Δεν θα το κάνει. Ξέρετε γιατί; Ο κ. Τσίπρας φαντάζεται ένα Κράτος μεγάλο κομματικών, το οποίο θα δίνει στους πολίτες επιδόματα και σε αυτούς οι οποίοι πεινάνε συσσίτια. Εμάς δεν μας εκφράζει αυτή η εικόνα της χώρας. 

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 βασίστηκε σε μύθους και από μύθους συντηρείται» 

ΠτΘ: Κατηγορείτε τον Πρωθυπουργό σε όλα τα επιχειρήματα που παρουσιάζει από το «τέλος της λιτότητας» έως την «αντίσταση στους ξένους» και τη «μάχη με τη διαπλοκή». Υπάρχουν τελικά σημεία συγκλίσεων; Εσείς δεν αγκαλιάζετε αυτούς τους  στόχους που παρουσιάζει η Κυβέρνηση;
Λ.Α.:
Δυστυχώς, έχουμε τη μεγαλύτερη ενορχηστρωμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού που έχει γίνει ποτέ. Ψέματα, διαπλοκή, παρακμή και αμοραλισμός. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 βασίστηκε σε μύθους και από μύθους συντηρείται. Πρώτος μύθος: Το τέλος της λιτότητας και το σκίσιμο των Μνημονίων. Δεύτερος μύθος: Το ψεύτικο εμπόριο πατριωτισμού, την δήθεν αντίσταση στους ξένους και την τάχα ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας. Τρίτος μύθος: Η δήθεν μάχη με το παλιό και τη διαπλοκή.
Και στα τρία έγιναν τα ακριβώς αντίθετα.
Πρώτον, υποσχέθηκαν το τέλος στη λιτότητα και το σκίσιμο των Μνημονίων. Και σήμερα τα υπογράφουν δυο – δυο. Στο αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο του 2015 προσθέτουν ένα ακόμα Μνημόνιο το τέταρτο. Εξελέγησαν με υποσχέσεις για παροχές 12 δις και επέβαλαν μέτρα 12,5 δις.
Δεύτερον, παραχώρησαν την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος στον SSM για 35 χρόνια. Δέσμευσαν την περιουσία του Δημοσίου, μέσω του Υπερταμείου, για 99 χρόνια.

Τρίτον, υποσχέθηκαν «να τελειώνουν με το παλιό και τη διαπλοκή». Και αποδείχθηκαν οι πιο παλιοί και οι πιο διαπλεκόμενοι. Αναξιοκρατία και κομματικός στρατός στο Δημόσιο, με παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων. Παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, που καταγγέλλουν οι ίδιες οι δικαστικές ενώσεις. Απόπειρα ελέγχου των Μ.Μ.Ε. με τον αντισυνταγματικό Νόμο Παππά.
 
ΠτΘ: Σύμφωνα με διαρροές της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, υποσχέθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, από την 1η Ιουλίου 2017. Στηρίζετε αυτή την πρωτοβουλία;
Λ.Α.:
Εφόσον ισχύει, τον καλωσορίζουμε στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, 8 μήνες πριν, από το βήμα της Δ.Ε.Θ., στη “Συμφωνία Αλήθειας” για τους Αγρότες. Περιλαμβάνεται, επίσης, στην πρόσφατη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιστρέψει άμεσα η Κυβέρνηση το 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος στην κοινωνία.
 
Μακάρι να μην είναι άλλη μια αναξιόπιστη δήλωση του Υπουργού, που απειλούσε με παραίτηση στην περίπτωση μείωσης του αφορολόγητου κάτω από τα 9.000 ευρώ!
Η εξαγγελία του Υπουργού γίνεται στο φόντο της μείωσης του αφορολόγητου και των αγροτών στις 6.000 ευρώ και ακόμη χειρότερα, της νέας αύξησης των ασφαλιστικών τους εισφορών, που φέρνει το τέταρτο Μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη εξαγγελία μοιάζει με «τυράκι» για τους κυβερνητικούς βουλευτές, που ετοιμάζονται να ψηφίσουν το τέταρτο Μνημόνιο. 

«Το αίτημα μας για εκλογές παραμένει, επειδή όσο παραμένει αυτή η Κυβέρνηση τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα κάνει στη χώρα» 

ΠτΘ: Βλέπετε να χάνεται το αίτημα περί εκλογών τώρα που η Κυβέρνηση ο κ. έκλεισαν την αξιολόγηση;
Λ.Α.
: Ζητούσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε εκλογές. Το αίτημα μας αυτό παραμένει, επειδή όσο παραμένει αυτή η Κυβέρνηση, τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα κάνει στη χώρα. Οι εξελίξεις, δυστυχώς, μας δικαιώνουν καθημερινά.
 
Η αξιολόγηση έκλεισε με 15 μήνες καθυστέρηση, ο κ. Τσίπρας τα έδωσε όλα δεν πήρε τίποτα. Ούτε καν στο χρέος έχει πάρει κάτι ακόμα. Ούτε καν το Q.E. Η ποσοτική χαλάρωση – στην οποία είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να είχαμε μπει – ούτε αυτή ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί.
 
Το αίτημα για πολιτική αλλαγή παραμένει επίκαιρο και πολύ ουσιαστικό. Αποστολή μας είναι να γίνουμε η Κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την παρακμή. Που θα φέρει ξανά την δυναμική ανάπτυξη. Η Κυβέρνηση που θα φέρει ξανά αισιοδοξία, περηφάνια στη χώρα και χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.