Η ευφορη «ενδο-χωρα» της γραφης του Θαναση Βαλτινου «καρπισε» και στην Κομοτηνη

Με «διαμεσολαβητές», παρουσία του συγγραφέα, την Βασιλική Κοντογιάννη, την Σοφία Βούλγαρη, τον Σπύρο Κιοσσέ, τον Κώστα Καβανόζη και τη Ζωή Γαβριηλίδου

Μια από τις ουσιαστικότερες αναγνώσεις του έργου του Θανάση Βαλτινού είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την Παρασκευή που μας πέρασε, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής, όσοι εκτιμούν το έργο του καταξιωμένου διεθνώς συγγραφέα.
 
Με «οδηγούς» στην ιχνηλασία της ενδοχώρας της γραφής του, την καθηγήτρια Βασιλική Κοντογιάννη, την επίκουρη καθηγήτρια Σοφία Βούλγαρη και τον φιλόλογο και μεταδιδακτορικό ερευνητή του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Σπύρο Κιοσσέ, και όχι μόνον. Αφού η εκδήλωση έκλεισε με  συνομιλία του συγγραφέα με τον επίσης φιλόλογο και συγγραφέα Κώστα Καβανόζη.
 
Ας πάρουμε όμως με τη σειρά τα όσα διημείφθησαν στην εξαιρετική αυτή εκδήλωση, τον συντονισμό της οποίας είχε η πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η οποία καλωσόρισε τον συγγραφέα ως καλεσμένο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΕΦ. 

Αιχμηρή προφορικότητα 

Αμέσως μετά ο λόγος εδόθη στην κ. Βασιλική Κοντογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στην αιχμηρή προφορικότητα που αναδύεται από τα πρόσωπα του έργου του Θανάση Βαλτινού, προφορικότητα ταυτιζόμενη με το μοτίβο της μαρτυρίας και σε διαλογική σχέση με το συλλογικό βίωμα, αφού μέσω των μαρτυριών αναδύεται η βιωμένη (προσωπική) ιστορία που φωτίζει εντούτοις και τον συλλογικό βίο και δίδει χώρο στον «εμποδισμένο», τον αμίλητο λόγο. 

Η προφορικότητα στο πεδίο της ψυχικής μαρτυρίας 

Η επίκουρη καθηγήτρια κ. Σοφία Βούλγαρη αναφέρθηκε στον εξαιρετικό μονόλογο «Μπλε βαθύ σχεδόν μαύρο» του Θανάση Βαλτινού, τον οποίο ανέγνωσε με τη διαμεσολάβηση της συγγραφέα, ψυχαναλύτριας και κριτικού λογοτεχνίας Julia Kristeva, αναδεικνύοντας τα μοτίβα της δυσπιστίας προς τη γλώσσα και  της συνακόλουθης άρνησης προς τη ζωή, από την οποία πάσχει η μοναχική ηρωϊδα του, σημειώνοντας τη χρήση της προφορικότητας στο πεδίο εδώ της ψυχικής μαρτυρίας. 

Αναζητώντας (υπό βροχήν) τα οστά της αφήγησης 

Ο Σπύρος Κιοσσές, φιλόλογος και ερευνητής  της δημιουργικής γραφής, δημιούργησε εκ του μηδενός ένα νέο αφήγημα για να εισάγει στη λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού, χρησιμοποιώντας το τέχνασμα των σημειώσεων από μελετήτρια  του έργου του Θανάση Βαλτινού που ανακάλυψε τυχαία στη βιβλιοθήκη της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, και η οποία  κατέγραφε καθημερινά τα συμπεράσματά της από την έρευνα των «οστών της αφήγησης» στο έργο του συγγραφέα, σχολιάζοντας ελλείψεις και σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματά της. 

Το άγνωστο και ακαταξίωτο στην Πελοπόννησο της νιότης επάγγελμα του συγγραφέα  

Ακολούθως τον λόγο, με διαμεσολαβητή τον ερωτώντα Κώστα Καβανόζη, έλαβε ο Θανάσης Βαλτινός, ο οποίος ξεκίνησε την αφήγησή του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Αρκαδία, την ανάγκη του «να καταπιεί χαρτί», την ανάγκη δηλαδή που τον ωθούσε να διαβάζει ό,τι έπεφτε στο χέρι του στο φαρμακείο συγγενή του στο Γύθειο όπου μαθήτευε. Αναφέρθηκε επίσης στο πόσο δυσαρμονικό με το κοινωνικό περιβάλλον ήταν να δηλώνει συγγραφέας στην Πελοπόννησο, αφού αυτό σήμαινε τον ανεπάγγελτο, τον «ρέμπελο», όπως είπε, και στα όσα τον «έθρεψαν» ως συγγραφέα, ήτοι στο δημοτικό τραγούδι, τα θρησκευτικά κείμενα – λαμπρή η γλώσσα των Ευαγγελίων- και τα παραμύθια. Συνέχισε επισημαίνοντας ότι είναι δυστυχές που γράφει σε μια μικρής έκτασης γλώσσα όπως η ελληνική, «χαίρεται και σεμνύνεται» όμως, όπως είπε, από την άλλη που είναι έλληνας συγγραφέας και χρησιμοποιεί λέξεις που έχουν χρησιμοποιήσει ο Αισχύλος, ο Ευριπίδης, κ.ά. 

Στο μέλλον ένα cd 

Τέλος επισημαίνοντας ότι ο λογοτέχνης συνήθως δεν πολιτικολογεί αλλά προσπαθεί  να αποτυπώσει την αλήθεια των ανθρώπων, γνωστοποίησε στο κοινό ότι ό,τι ετοιμάζει για το μέλλον είναι ένα cd με τον μονόλογο μιας γυναίκας στο οποίο θα διαβάζει από κοινού με την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου και το οποίο πιθανόν να εκδοθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη.
 
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, και η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σοφία Μενεσελίδου επέδωσε στους συντελεστές της εκδήλωσης τις βεβαιώσεις συμμετοχής στα «Ελευθέρια 2017» της Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.