Στενοτερη συνεργασια μεταξυ ΑΜΘ και Αδριανουπολης

Τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο επισκέφτηκε ο Νομάρχης Αδριανούπολης Günay Özdemir

Τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο επισκέφθηκε στην Κομοτηνή το πρωί της Πέμπτης 18 Μαΐου ο Νομάρχης Αδριανούπολης κ. Günay Özdemir.
 
Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα που άπτονται των δύο συνορευόντων περιοχών, με έμφαση στην καταπολέμηση των κουνουπιών, την καταπολέμηση των ζωονόσων αλλά και την ενεργειακή συνεργασία και τις δράσεις στον τομέα των μεταφορών.
 
Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή κ. Αλή Ριζά Ακιντζί, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διοίκησης και Διαφάνειας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Αχμέτ Ιμπράμ και ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης κ. Μουσταφά Κατραντζή.
 
 

Συνεχιζόμενη η συνεργασία 

Ουσιαστική χαρακτήρισε τη συνεργασία τους ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος σημείωσε πως συζήτησαν για θέματα οικονομικής συνεργασίας, τουρισμού, της εκατέρωθεν συμμετοχής σε εκθέσεις, αλλά και το πρόβλημα που υπάρχει με τη βίζα για τους κατοίκους της Τουρκίας.
 
Επίσης συζητήθηκε η καλύτερη αντιμετώπιση θεμάτων που προέκυψαν στο παρελθόν, όπως αυτό των ζωονόσων αλλά και της καταπολέμησης των κουνουπιών.
 
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν, τόνισε ο κ. Μέτιος, για την τακτικότερη επαφή και συνεργασία για όλα τα θέματα αυτά, θεωρώντας πως «ως γείτονες και φίλοι οφείλουμε και έχουμε την υποχρέωση να έχουμε την καλή αυτή σχέση και συνεργασία», ευχαριστώντας τον Νομάρχη για τη συνεργασία και διαβεβαιώνοντας πως σύντομα θα την ανταποδώσει.
 
 

Μεγάλο το ενδιαφέρον για μεταφορές και αέριο 

Από την πλευρά του ο νομάρχης Αδριανούπολης κ.Günay Özdemir, αφού μετέφερε τα συλλυπητήριά του προς τον κ. Μέτιο και όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας για τον αδόκητο θάνατο του αείμνηστου κ. Γιώργου Παυλίδη, με τον οποίο είχε υπάρξει διαχρονικά μια πολύ καλή συνεργασία στα διάφορα οικονομικά και κοινωνικά θέματα,  εξέφρασε την ελπίδα πως η συνεργασία με τον νέο περιφερειάρχη θα είναι εξίσου καλή.
 
Ο κ. Özdemir τόνισε πως η δημιουργία του TAP στην Ελλάδα και του TANAP από την πλευρά της Τουρκίας, που θα μεταφέρει το αέριο που θα παροχετεύεται στον TAP από το Αζερμπαϊτζάν, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικούς διαύλους, που μαζί με τον σχεδιαζόμενο «δρόμο του μεταξιού» από την Κίνα μπορούν να αναδείξουν την περιοχή σε πολύ σημαντικό χώρο.
 
Παράλληλα σημείωσε πως υπάρχει σημαντική πρόοδος στον τομέα των μεταφορών, μιας και μέχρι το 2020 σχεδιάζεται να υπάρχει η δυνατότητα κυκλοφορίας τρένων υψηλών ταχυτήτων από την Κωνσταντινούπολη στην Αδριανούπολη, και αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της ΕΕ για ράγες υψηλής ταχύτητας από Θεσσαλονίκη στον Έβρο, θα δημιουργηθεί, σύμφωνα με τον κ. Özdemir η δυνατότητα να ταξιδέψει ένα τρένο υψηλών ταχυτήτων από την Κωνσταντινούπολη στο Λονδίνο μέσω Θεσσαλονίκης.
 
Στην επόμενη 25ετία δε, σύμφωνα με όσα σημείωσε ο νομάρχης Αδριανούπολης, προχωρούν έργα διασύνδεσης στην Ασία, με τρένο υψηλής ταχύτητας το οποίο θα κινείται από το Πεκίνο στο Λονδίνο, το οποίο και πάλι θα αποτελεί ένα σημαντικό θέμα για τις γειτονικές σχέσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.