Κοινο μεταπτυχιακο ξεκινουν το ΔΠΘ και το πανεπιστημιο του Ploiesti

Στο πλαίσιο συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, με στόχο η συνεργασία να επεκταθεί και σε προπτυχιακά προγράμματα - Την Κομοτηνή και το ΔΠΘ επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου της Ρουμανίας

Συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, ιδιαίτερα στην έρευνα και αξιοποίηση πετρελαϊκών κοιτασμάτων, αλλά και σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, προπτυχιακής και μεταπτυχιακής, με τελικό στόχο να έχουν κοινούς αποφοίτους με κοινά πτυχία, προωθεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με το Ρουμανικό Πανεπιστήμιο Petroleum Gas University of Ploiesti. 

Αντιπροσωπεία από το πανεπιστήμιο, αποτελούμενη μεταξύ άλλων από τον Πρύτανη Καθηγητή κ. Pascu Mihai Coloja και τρεις Καθηγητές, ένας εκ των οποίων ήταν ο Καθηγητής κ. Ντράγκος Γκαμπιέλ Ζησόπουλος, Βουλευτής στο Ρουμανικό Κοινοβούλιο και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, επισκέπτεται αυτές τις ημέρες τις εγκαταστάσεις του ΔΠΘ σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Πανεπιστημίου της Θράκης πριν από ένα χρόνο στη Ρουμανία.
 
Σε εκείνη την επίσκεψη, είχαν υπογραφεί δύο σύμφωνα συνεργασίας, και με αυτή την επίσκεψη η διοίκηση του πανεπιστημίου ελπίζει πως οι σχέσεις των δύο πλευρών θα συσφιχθούν ακόμη περισσότερο.
 
Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκαν μεταξύ άλλων οι αναπληρωτές πρύτανη κ. Νίκος Αγγελλούσης, Παντελής Μπότσαρης, Χρήστος Κουκουρλής και Φώτης Μάρης, η κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ κ. Μαρία Μιχαλοπούλου αλλά και η πρόεδρος του τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών κ. Μαρία Δημάση. 

Επέκταση της συνεργασίας 

Τα Πρωτόκολλα που είχαν υπογραφεί στη Ρουμανία αναφερόταν σε κοινές δράσεις έρευνας, ανταλλαγής φοιτητών και διδασκόντων και στη στήριξη που το Δ.Π.Θ. θα προσφέρει στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στις κοινότητες των Ομογενών της Ρουμανίας αλλά και στη διδασκαλία της ρουμανικής γλώσσας και κουλτούρας σε κοινότητες Ρουμάνων στην Ελλάδα, ενώ το Δ.Π.Θ. θα χορηγεί σε ομογενή πτυχιούχο Τμήματος Ανθρωπιστικών Επιστημών Πανεπιστημίου της Ρουμανίας υποτροφία για παρακολούθηση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.
 
Ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης εξήρε την συμβολή όλων των καθηγητών που επισκέπτονται την Θράκη, ιδίως όμως του κ. Ζησόπουλου, που αποτελούσε έναν από τους κινητήριους μοχλούς στη συνεργασία μεταξύ του ΔΠΘ και του πανεπιστημίου του Ploiesti, που ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια με την ουσιαστική προσφορά της Ρουμανικής κυβέρνησης στην εκπαίδευση φοιτητών από το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών.
 
Αυτή η συνεργασία, σημείωσε, συνεχίζεται σε διάφορες κατευθύνσεις, με κοινά προγράμματα, αρχικά μεταπτυχιακά και αργότερα προπτυχιακά στον τομέα της ενέργειας, και δη της έρευνας και των πετρελαίων, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η αντισεισμική μηχανική, η ανακατασκευή μοναστηριών και μνημείων.
 
Όλα αυτά, τόνισε ο κ. Καραμπίνης, δείχνουν πως τόσο το ΔΠΘ όσο και το πανεπιστήμιο του Ploiesti έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο συνεργασίας τέτοιο που μπορούν να έχουν κοινούς αποφοίτους, με κοινά διπλώματα από τα δύο πανεπιστήμια, κάτι που ελπίζουν πως θα επιτύχουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που έχουν τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε υποδομές. 

Κρατώντας ζωντανή την Ελλάδα στη Ρουμανία 

«Η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας σημαίνει αγάπη, σημαίνει μικρά και μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα, σημαίνει 11.000 Έλληνες μέλη σε όλη τη Ρουμανία και 8.000 φιλέλληνες, 20 ελληνικές κοινότητες σε όλη τη Ρουμανία, και φυσικά σημαίνει τα ελληνικά» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ζησόπουλος, σημειώνοντας πως πριν από 6 χρόνια έβαλαν τα ελληνικά σαν μητρική γλώσσα σε όλα τα ρουμανικά σχολεία, και τώρα Έλληνες και Ρουμάνοι μπορούν να μαθαίνουν τα ελληνικά όπως τις άλλες ξένες γλώσσες.
 
Παράλληλα κάθε χρόνο πραγματοποιούν την Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας στο ρουμανικό κοινοβούλιο, όπου ο ίδιος είναι αντιπρόεδρος στην επιτροπή παιδείας, αλλά και αντιπρόεδρος του γκρουπ των μειονοτικών βουλευτών του Ρουμανικού κοινοβουλίου.
 

Ο ίδιος είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο, έχοντας σπουδές ως μηχανικός μηχανολόγος στον τομέα του πετρελαίου και στο management, και αναφέρθηκε στην θέληση να κάνουν ένα κοινό μεταπτυχιακό που αφορά τον τομέα της ενέργειας, αξιοποιώντας Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις αλλά και χρηματοδοτήσεις από τον τομέα του πετρελαίου στη Ρουμανία (η χώρα έχει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου αλλά και αναπτυγμένη χημική βιομηχανία).
 
Σημείωσε δε πως θα περιμένει από την πλευρά του ΔΠΘ μια ευρύτερη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο στο Ploiesti, καλώντας παράλληλα τα στελέχη του πανεπιστημίου στην Ολυμπιάδα Ελληνικών τον Σεπτέμβριο.

Πολλά τα κοινά μεταξύ των δύο λαών 

Τις ευχαριστίες του ίδιου και όλης της αντιπροσωπίας που επισκέφτηκε το ΔΠΘ για την ευγενική πρόσκληση εξέφρασε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του κ. Pascu Mihai Coloja, που συνοδευόταν, πέρα του κ. Ζησόπουλου, από τον κ. Mihail Minescu, αντιπρύτανη διεθνών σχέσεων και τον καθηγητή κ. Iulian Nistor
 
Επιθυμία τους, σημείωσε, είναι να βάλουν τις βάσεις για μια συνεργασία στον τομέα της εξόρυξης αλλά και της επεξεργασίας του πετρελαίου, αλλά και άλλες ειδικότητες που ενδιαφέρουν και τα δύο πανεπιστήμια.
 
«Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις συνεργασίας, και από τις συζητήσεις που κάναμε με τον κ. Καραμπίνη αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ένα κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα» σημείωσε, εκφράζοντας την άποψη πως θα είναι μια πετυχημένη συνεργασία, που θα επεκταθεί στα θερινά σχολεία και σε προπτυχιακά προγράμματα.
 
Άλλωστε υπάρχουν αρκετοί Έλληνες απόφοιτοι του πανεπιστημίου τους, αρκετοί από τους οποίους έμειναν στη Ρουμανία και το Ploiesti, και θεωρεί πως πάντα υπήρχαν στενές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.