Ο Συλλογος Αδριανουπολιτων κλεινει τα 15 χρονια παρουσιας του με «Ηχο – Λογο – Εικονα»

Εορταστική εκδήλωση στην Λέσχη Κομοτηναίων με ομιλητή τον Αθανάσιο Λιπορδέζη

Τα 15 χρόνια ενεργής παρουσίας του στα πολιτιστικά, και όχι  μόνο, δρώμενα της Ροδόπης γιορτάζει την Κυριακή 21 Μαΐου ο Σύλλογος Αδριανουπολιτών ν. Ροδόπης «Η ΑΔΡΙΑΝΟΥ», με την εκδήλωση «Ήχος – Λόγος – Εικόνα» που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στον δεύτερο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων.
 
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Αδριανουπολίτης στην καταγωγή
κ. Αθανάσιος Λιπορδέζης, ο οποίος θα επιχειρήσει να ταξιδέψει τους ακροατές στην αλησμόνητη πατρίδα, την Αδριανούπολη, χρησιμοποιώντας ως μεταφορικά μέσα τον ήχο, τον λόγο και την εικόνα.
 
Μεταφέροντάς τους στο σπίτι του Στέφανου Καραθεοδωρή, του γιου του Αλέξανδρου και του αδερφού του Αντώνη Καραθεοδωρή για να τους αποκαλύψει το «πυγαίο ύδωρ» με το οποίο ποτίστηκε και αναπτύχθηκε τα αγλαόκαρπον αυτό δέντρο του ένδοξου γένους των Καραθεοδωρή, που είναι οι γυναίκες και θυγατέρες των Καραθεοδωρή, καθώς και μία μεγάλη μορφή του γένους και μέλος της οικογένειας, ο μαρτυρικός Πατριάρχης και προστάτης των απανταχού Αδριανουπολιτών Κύριλλος ο Στ΄.
 
Επίσης σε ό,τι αφορά τον ήχο, θα ακουστούν μελοποιήσεις σε Θρακιώτικους ρυθμούς από έναν άλλο συμπολίτη μας και επίσης Αδριανουπολίτη τον μουσικοσυνθέτη κ.Σάκη Βαργεμτζίδη, αλλά και στίχοι από ποιήματα που έγραψε για την οικογένεια Καραθεοδωρή ο κ.Ηλίας Τανταλίδης, ένας από τους σπουδαιότερους δασκάλους, ποιητές και λογοτέχνες της Αδριανούπολης. 
 
Οι εικόνες σε video θα μεταφέρουν τους παρευρισκομένους στις παλιές γειτονιές, τα παλιά σπίτια των προγόνων τους που αρκετά παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο, το Ζάπειον, το Γυμνάσιο Αδριανούπολης, τον Φιλεκπαιδευτικό σύλλογο, τον Πύργο Ιωάννη Τσιμισκή, τα γεφύρια και τα σοκάκια που έζησαν και μεγαλούργησαν οι πρόγονοί τους. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.