Η Λεσχη Φιλαναγνωσιας Κομοτηνης ολοκληρωνει τον πρωτο χρονο λειτουργιας της

Με μια εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο της συγγραφέα Φιλομήλα Λαπατά - Ρένα Μάινα - Σαμαρά «Το να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου και το να κοινωνείς τα μύχια της ψυχής σου με άλλους ανθρώπους είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας»

Με επίσημη καλεσμένη την αγαπημένη συγγραφέα κ. Φιλομήλα Λαπατά, ολοκληρώνει την φετινή, πρώτη χρονιά λειτουργίας της η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής.
 
Συγκεκριμένα η συγγραφέας Φιλομήλα Λαπατά θα είναι παρούσα στη σχετική εκδήλωση συζήτησης γύρω από το συγγραφικό της έργο, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου, 20 Μαΐου και ώρα 20:00 στον 2ο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων.
 
Τη βραδιά θα πλαισιώσουν με την παρουσία τους η μουσικός Βιολέτα Τοπαλίδου στο πιάνο και η ηθοποιός Χρύσα Ιωαννίδου στη δραματοποίηση αποσπασμάτων από το μυθιστόρημα της κ.Λαπατά «Η Ξυπόλυτη των Αθηνών», ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη με την συγγραφέα από τη δημοσιογράφο κ. Νατάσσα Βαφειάδου.
 
Η επιλογή της κ. Λαπατά δεν ήταν τυχαία, καθώς το τελευταίο από τα τέσσερα βιβλία που μελετήθηκαν κατά τη φετινή χρονιά στη Λέσχη Φιλαναγνωσίας, ήταν το «Η ξυπόλυτη των Αθηνών» της κ.Λαπατά, που αναφέρεται στην Μπελ Επόκ της Αθήνας, το χρονικό διάστημα 1890-1910.
 
Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» η υπεύθυνη της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής κ. Ρένα Μάινα – Σαμαρά, επεσήμανε πως η εκδήλωση του Σαββάτου δεν είναι μία βιβλιοπαρουσίαση, αλλά ένα συνολικό αφιέρωμα στην έως τώρα συγγραφική πορεία της κ.Λαπατά, η οποία θα μιλήσει για την αγάπη της για το ιστορικό μυθιστόρημα, την διαδικασία της συγγραφής, τον τρόπο που εμπνέεται του ήρωές της κ.ο.κ.
 
Το μυθιστόρημα της κ. Λαπατά αποτέλεσε ένα από τα τέσσερα συνολικά βιβλία που μελετήθηκαν φέτος, την πρώτη χρονιά λειτουργίας της Λέσχης Φιλαναγνωσίας. Μία χρονιά «πειραματισμού» όπως την χαρακτήρισε η κ.Μάινα για ένα εγχείρημα που ξεκίνησε από ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο.
 
«Μια πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι δυστυχώς, μόνο το 8%  του πληθυσμού διαβάζει λογοτεχνία. Από αυτό το 8% το 65% είναι γυναίκες. Ο στόχος ο δικός μας ήταν να έρθουμε κοντά άνθρωποι που αγαπάμε το βιβλίο και νομίζω ότι το εγχείρημα ήταν επιτυχές. Φέτος είχαμε δύο τμήματα, 40 περίπου ατόμων συνολικά, άνθρωποι πολύ εκ των οποίων γνωριστήκαμε για πρώτη φορά, μάθαμε ο ένας τα “χούγια” του άλλου και αποκτήσαμε μία άλλη σχέση με το βιβλίο» τόνισε η ίδια.
 

«Ο απολογισμός της φετινής πρώτης χρονιάς επομένως είναι πολύ θετικός» συνέχισε για να επισημάνει πως τα σχέδια της για την επόμενη χρονιά αφορούν ένα περαιτέρω άνοιγμα στους άντρες και στους φοιτητές, ενώ υπό σκέψη είναι και η δημιουργία ενός εφηβικού τμήματος, σε μια προσπάθεια να καλυφτεί η κακή σχέση που έχουν δημιουργήσει τα παιδιά με το βιβλίο ίσως και λόγω σχολείου.
 
Ερωτηθείσα σχετικά με την επιτυχία αυτή η κ. Μάινα υπογράμμισε πως «η μεγαλύτερη για εμένα επιτυχία ήταν το γεγονός ότι αφού πέρασε ένα χρονικό διάστημα τα μέλη της ομάδας ανά δεκαπέντε μέρες έρχονταν στις συναντήσεις με χαρά και μάλιστα θεωρώ βάσει και των απόψεων που έχω συλλέξει ότι για κάποιους εκ των συμμετεχόντων η Λέσχη λειτουργούσε και ως ψυχοθεραπεία, γεγονός πολύ σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς την απομόνωση που βιώνουμε όλοι μας λόγω συνθηκών, ρυθμών ζωής, της τεχνολογίας κ.ο.κ. Το να μοιράζεσαι επομένως τις σκέψεις σου και το να κοινωνείς τα μύχια της ψυχής σου με άλλους ανθρώπους είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας».
 
Στο πλαίσιο αυτό η κ. Μάινα έκανε σαφές πως «δεν χρειάζεται κάποιος να έχει μακρά θητεία στον χώρο της ανάγνωσης για να έρθει στην Λέσχη μας. Απλά μαζευόμαστε και συζητάμε πάνω σε σημεία και στοιχεία που μας εντυπωσίασαν, σημεία που ήταν κομβικά και μίλησαν στην ψυχή μας, σε αυτά που συμφωνούμε και σε αυτά που διαφωνούμε, γιατί πάρα πολλές φορές διαφωνήσαμε. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο καθένας έχει τη δική του οπτική και τη δική του ματιά και φεύγοντας από εκεί προβληματιζόμαστε, γιατί δίνουμε ο ένας στον άλλον το ερέθισμα να βλέπουμε τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά, που ενδεχομένως δεν είχαμε σκεφτεί πιο μπροστά».
 
Ολοκληρώνοντας τις φετινές συναντήσεις τους με την εκδήλωση της κ. Λαπατά, όπως έκανε γνωστό η ίδια τα μέλη της Λέσχης κατόπιν σχετικής συζήτησης έχουν ήδη καταλήξει για το πρώτο βιβλίο της επόμενης χρονιάς, το οποίο, με αφορμή και το έτος Νίκου Καζαντζάκη, θα είναι η «Ασκητική». 
 
Η Λέσχη Φιλαναγνωσίας αναμένεται να επιστρέψει «δριμύτερη» τον επόμενο Σεπτέμβρη, ενώ η εκδήλωση του Σαββάτου αποτελεί μία πρόγευση της λειτουργίας της. Η κ. Μάινα καταλήγοντας υπογράμμισε πως η εν λόγω εκδήλωση αποτελεί αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και κάλεσε το κοινό της Κομοτηνής να δώσει το παρών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.