Προσφυγικο και μεταναστευτικο ζητημα υπο το πρισμα επιστημονων

Διεθνής ημερίδα με θέμα το «Προσφυγικό και Μεταναστευτικό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα: προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισης» στο Δ.Π.Θ. - Την καθιέρωση μόνιμου ετήσιου συνεδρίου με θέμα την προσφυγιά, την μετανάστευση και την διαπολιτισμική εκπαίδευση, πρότεινε ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ.

Ημερίδα με φορέα διοργάνωσης το διακρατικό, διαπανεπιστημιακό, διατμηματικό, πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, «Ψυχοπαιδαγωγικές, Διδακτικές και Διαπολιτισμικές προσεγγίσεις στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες» και με κεντρικό θέμα το «Προσφυγικό και Μεταναστευτικό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα: προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισης», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Κομοτηνή από το τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δ.Π.Θ., σε αμφιθέατρο της παλαιάς Νομικής Σχολής, παρουσία του Πρύτανη του Δ.Π.Θ., Αθανάσιου Καραμπίνη και του αντιπρύτανη του Ιταλικού Πανεπιστήμιου της Νάπολη και αναπληρωτή διευθυντή του διατμηματικού προγράμματος σπουδών, Φαμπρίτζιο Σιριτζιάνο.  
   
Η πρόεδρος του τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, Μαρία Δημάση, αναφερόμενη στην ημερίδα τόνισε μεταξύ άλλων ότι στόχος της ήταν να δοθούν απαντήσεις και να προταθούν λύσεις για το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
 

Να σημειωθεί ότι στη διεθνή αυτή ημερίδα αναμένονταν και η παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα ο οποίος τελικά ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων, όπως και ο καθηγητής του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, Βασίλειος Χατζόπουλος, που δεν παρέστη αν και είχε  επισήμως αναγραφεί στο πρόγραμμα των ομιλητών, με αποτέλεσμα την εισήγησή του να διαβάσει μαζί την δική του τοποθέτηση για την οριοθέτηση και τη διεθνή προστασία προσφύγων και μεταναστών, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Παρευξεινίων, Βασίλειος Γραμματίκας.
 
Ο αντιπρύτανης του Ιταλικού Πανεπιστημίου Φαμπρίτζιο Σιριτζιάνο τόνισε η Ευρώπη διασχίζεται τα τελευταία 200 χρόνια από μεταναστευτικές ροές, με την διαφορά ότι οι Ευρωπαίοι από οικονομικοί μετανάστες οι ίδιοι, έγιναν πλέον οι ίδιοι υποδοχείς μεταναστών.
 

«Η Ιταλία συγκλονίζεται από ξενοφοβικά κινήματα όπως είναι η Lega του Βορρά ή το κίνημα των Πέντε Αστέρων του Πέπε Γκρίλο, που είναι πολύ αντιδραστικά και οργανωμένα. Το πανεπιστήμιο μας μπήκε σε ένα εθνικό δίκτυο που χρηματοδοτείται από τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας για την μετεκπαίδευση περισσοτέρων από χιλίων εκπαιδευτικών που θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν την εκπαίδευση των μεταναστών», σημείωσε ο κ. Σιριτζιάνο, που ζήτησε στην διάρκεια της ομιλίας του, το ομαλό πέρασμα από τις πολυπολιτισμικές στις διαπολιτισμικές κοινωνίες.                               

Από την πλευρά του ο κύριος Αθανάσιος Καραμπίνης, πρύτανης του Δ.Π.Θ., με αφορμή την παρουσία και μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων στην ημερίδα, παρομοίασε την Θράκη  με έναν «πολυπολιτισμικό παράδεισο, που θα μπορούσε να λειτουργεί ως παράδειγμα συμβίωσης σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο», ενώ πρότεινε την πραγματοποίηση ενός μόνιμου ετήσιου συνεδρίου με θέμα την προσφυγιά, την μετανάστευση και την διαπολιτισμική εκπαίδευση, με φορέα διοργάνωσης το Δ.Π.Θ. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.