Η πληροφορια, η επελαση του διαδικτυου και τα παραδοσιακα ΜΜΕ

Εκδήλωση για τον ρόλο των ΜΜΕ από τους Νέους Ευρωπαίους Φεντεραλιστές JEF Κομοτηνής και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct

Η αναγκαστική μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και η διαχείριση της πληροφορίας ως εμπόρευμα με σκοπό το κέρδος, η μετατροπή των social media σε media, ήτοι πηγές πληροφόρησης και διακίνησης ειδήσεων και ταυτόχρονα η αμφισβήτηση των «παραδοσιακών» ΜΜΕ ως πηγή έγκυρης και αντικειμενικής ενημέρωσης, ως ένα «ανθηρό» ακόμα πεδίο εξυπηρέτησης πολιτικών συμφερόντων και συνδιαλλαγής, ήταν μόλις κάποια από τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγαν οι Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές JEF Κομοτηνής και οι εθελοντές του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, η οποία διεξήχθη στην Κομοτηνή σε δείγμα 100 συμπολιτών μας, άντρες και γυναίκες, φοιτητές, εργαζόμενους, μαθητές, ανέργους και συνταξιούχους στην πλειοψηφία τους ανάμεσα στην ηλικία των 18 και 25 ετών, αποτέλεσαν την βάση της συζήτησης που διεξήχθη το απόγευμα της Δευτέρας, στην σχετική με τον Ρόλο των ΜΜΕ εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ.
 

Στο 1ο μέρος  της εκδήλωσης, μετά τον χαιρετισμό του προέδρου των JEF Κομοτηνής αλλά και της υπεύθυνης του Europe Direct Κομοτηνής κ. Λουίζας Σαλτσίδου, τον λόγο έλαβαν ο κ. Βασίλης Βασιλόπουλος, Διευθυντής περιεχομένου της Γενικής Διεύθυνσης Νέων Μέσων της ΕΡΤ και σύμβουλος ποιότητας σε ΜΜΕ, η εισήγηση του οποίου επικεντρώθηκε στην «επέλαση» του διαδικτύου και στην ψηφιακή μετάβαση της πληροφορίας, καθώς και ο κ. Χρύσανθος Τάσσης, Λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ, ο οποίος μίλησε επίσης για το υφιστάμενο τοπίο των εγχώριων, και όχι μόνο, ΜΜΕ, καθώς και την αλλαγή από την «κοινωνία του θεάματος» στην κοινωνία ως θέαμα, που επικρατεί σήμερα.
 

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, τρεις εκπρόσωποι της δημοσιογραφικής οικογένειας της Ροδόπης, ήτοι η κ. Δήμητρα Συμεωνίδου, από την εφημερίδα «Χρόνος», η κ. Έλλη Τσομπανίδου από τον Ρ/Σ «Δίαυλος 92,4» και η κ. Νατάσσα Βαφειάδου του «ΠτΘ», σε ρόλο συνεντευξιαζόμενων αυτή τη φορά, απάντησαν στις ερωτήσεις των νέων, που προέκυψαν από το προαναφερθείσα έρευνα.
 
Ερωτήσεις που αφορούν την εγκυρότητα και την αντικειμενικότητα των ΜΜΕ σήμερα, τους παράγοντες που παρεμβαίνουν στην αντικειμενικότητα της ενημέρωσης και την υποκινούμενη δημοσιογραφία, το τι πρέπει να γίνει για την διασφάλιση της έγκυρης ενημέρωσης, τα ΜΜΕ ως τέταρτη εξουσία, τον βαθμό επιρροής των ΜΜΕ στο ευρύ κοινό, τις τηλεοπτικές άδειες αλλά και την προσαρμογή των παραδοσιακών ΜΜΕ στα νέα δεδομένα.

Αντικειμενική ενημέρωση και ΜΜΕ: «Δρόμοι» παράλληλοι 

ΜΜΕ και εγκυρότητα, δύο όροι ασύνδετοι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη, καθότι το συντριπτικό 84%, έναντι ενός 10% θετικής απόκρισης, δήλωσε πως η ενημέρωση που παρέχεται σήμερα από τα ΜΜΕ δεν επιτυγχάνεται με έγκυρο και αντικειμενικό τρόπο. Ενώ σε επόμενη ερώτηση έγινε σαφές πως η κύρια πηγή «επηρεασμού» του προϊόντος της είδησης αποτελεί η πολιτική καθότι ποσοστό μεγαλύτερο του 80% απάντησε πως τα ΜΜΕ υποκινούνται από πολιτικά συμφέροντα, μιας και επίσης σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων τα ΜΜΕ επιδρούν σε μεγάλο βαθμό στην διαμόρφωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
 

Παρά το γεγονός αυτό ωστόσο τα ΜΜΕ σύμφωνα με το 60% αποτελούν όντως την 4η εξουσία, έναντι 24% που απάντησε αρνητικά, καθώς σύμφωνα με το 78% των ερωτηθέντων έχουν άμεσο αντίκτυπο στον κοινωνικό τομέα(οικογένεια, σχολείο, περιβάλλον) της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.
 
Τα όσα κατέθεσε στην εισήγησή του ο κ. Βασιλόπουλος για την «επέλαση» της ψηφιακής εποχής, επιβεβαιώθηκαν και από την έρευνα καθώς το 80% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ενημερώνεται περισσότερο από το Διαδίκτυο, έναντι του 48% που επιλέγει τον τύπο, του 44% που επιλέγει την τηλεόραση και του 40% που επιλέγει το ραδιόφωνο, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως η εγκυρότητα των ειδήσεων που διακινούνται μέσω αυτού υπολείπεται πολύ των «παραδοσιακών μέσων» 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.