Η «επιστροφη» της Φιλομηλας Λαπατα στην Κομοτηνη

Φιλοξενούμενη της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής που ολοκλήρωσε την πρώτη περίοδο λειτουργίας της

Το «εμβληματικό», όπως το χαρακτήρισε η ίδια, βιβλίο «σταθμό» της έως τώρα συγγραφική της πορείας «Η Ξυπόλυτη των Αθηνών» ήταν η βάση της εκτενούς συζήτησης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 20 Μαΐου, μεταξύ της κ. Φιλομήλας Λαπατά και των μελών αλλά και φίλων της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής που έδωσαν το «παρών» στην καταληκτήρια  εκδήλωση της πρώτης περιόδου λειτουργίας της.
 

Στην κατάμεστη αίθουσα της Λέσχης Κομοτηναίων, που αποτέλεσε και την «στέγη» της Λέσχης Φιλάναγνωσίας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, παρουσιάστηκαν δια στόματος τόσο της υπεύθυνης της Λέσχης Φιλαναγνωσίας κ. Ρένας Μάινα όσο και της ίδια της συγγραφέως τα όσα η ίδια έχει «καταθέσει» στο αναγνωστικό κοινό μέσω της μακράς της πορείας στο ιστορικό μυθιστόρημα, εξειδικεύοντας στην «Ξυπόλυτη των Αθηνών», ήρωες και ηρωίδες του οποίου αναβίωσαν μέσα από τα δραματοποιημένα αποσπάσματα που έπαιξε η ηθοποιός Χρύσα Ιωαννίδου, στα οποία συνέδραμαν επίσης η κ. Πάτσαρη, μέλος της Λέσχης Φιλαναγνωσίας αλλά και ο κ. Κώστας Μαυρίδης.
 

«Η Ξυπόλυτη των Αθηνών» δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθότι κατόπιν παρότρυνσης της ίδιας της συγγραφέως όπως επεσήμανε και η ίδια, αποτέλεσε και το τελευταίο μυθιστόρημα που μελετήθηκε από τη Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής την πρώτη αυτή χρονιά λειτουργίας της.
 
Μία χρονιά που, όπως τόνισε η κ. Μάινα, η Λέσχη έκανε πραγματικότητα αρκετούς από τους στόχους που είχαν τεθεί εξ’ αρχής, θέτοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά για την επόμενη χρονιά. «Καταφέραμε να κάνουμε το βιβλίο υπόθεση των πολλών και όχι του ενός» ανάφερε η ίδια μεταξύ άλλων για να τονίσει πως «η ζωή ζωντανεύει πάντα μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου».
 

Τον λόγο έλαβε ακολούθως η ίδια η συγγραφέα, εξιστορώντας τη δική της πορεία και αγάπη στο ιστορικό μυθιστόρημα, την ευθύνη που εμπεριέχει ο τίτλος «ιστορικό», ως προς τη μη αλλοίωση των όσων πραγματικών ιστορικών γεγονότων καταγράφει και την έρευνα που απαιτείται γι’ αυτό αλλά και το ψυχολογικό επίπεδο, την συναισθηματική ζωή του συγγραφέα κατά την περίοδο της συγγραφής, που «περνάει» μοιραία στη σελίδα κάθε μυθιστορήματος.
 
«Όποιος δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν μπορεί να έχει μέλλον ή παρών» υπογράμμισε η συγγραφέας μεταξύ άλλων για να τονίσει τη «συνεισφορά» των ιστορικών μυθιστορημάτων στην γνώση του παρελθόντος, όχι μόνο στην ιστορία λαών και κοινωνιών, αλλά και στην ιστορία και τις ρίζες οικογενειών, γενεών ανθρώπων. Άλλωστε, όπως τόνισε, η ίδια ξεκίνησε την πορεία της στο ιστορικό μυθιστόρημα μεταξύ άλλων, λόγω της ανάγκης να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη και τις ρίζες των δικών της προγόνων.
 

Η βραδιά πλαισιώθηκε μουσικά από την κ. Βιολέτα Τοπαλίδου, που ταξίδεψε νοερά το κοινό, στην Μπελ Επόκ των Αθηνών, τόπος στον οποίο εκτυλίσσεται η «Ξυπόλυτη των Αθηνών»  και ολοκληρώθηκε με τις ερωτήσεις που απηύθυνε στη συγγραφέα η δημοσιογράφος κ. Νατάσσα Βαφειάδου αλλά και το ίδιο το κοινό.
 
Για να ακολουθήσει εκτενής προσωπική συζήτηση της συγγραφέως με τους παρευρισκομένους που έσπευσαν να την γνωρίσουν από κοντά, με την ίδια τέλος να γνωστοποιεί πως πολύ σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει και το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Οι  κόρες της Ελλάδας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.