Γιωργος Κιουρτιδης: Λογοτεχνια ζωης!

Οκτώβριος, 11- 2014 ημέρα Σάββατο, ώρα 7μμ, χώρος, η καλαίσθητη αίθουσα της Παλαιάς Νομαρχίας Αλεξανδρούπολης!

Είχα την τύχη να συναντηθώ με την ποίηση και την πεζογραφία σου, Γιώργο Κουρτίδη, σε μια, τιμής ένεκεν, παρουσία σου και ομολογώ την κατάπληξή μου από ακούσματα, τα οποία με καθήλωσαν σε τέτοιο βαθμό, που για πρώτη φορά δεν ξεστράτισε ο νους μου σε άλλες σκέψεις!

Η ζωή σου όλη μια ευθύνη, με πολλή αγανάκτηση, καημό, θλίψη, πόνο, συρρίκνωσε την χρωματική παλέτα σε ελάχιστα χρώματα που από μόνα τους σκοτεινά, μαύρα, σου προκάλεσαν τόσο συναισθηματικό κακό αλλά και ένα καλό, το μέγιστο! Ο πόνος έγινε ποίημα, διήγημα, μυθιστόρημα για να περάσει ομαλά σε όλους εμάς, που σε διαβάζουμε, σαν μια διδαχή: ο μοναχός, δεν κερδίζει τίποτα επιζητώντας τη μοναξιά για να σκαλίζει απλά τις μνήμες! Μοναχός δεν αντέχεις τη συφοριασμένη ζωή! Στη μοναξιά σου γράψε! Έτσι, συνομιλώντας με τους ήρωές σου, δεν είσαι πια μόνος! Η νοσταλγία, όταν παραμένει νοσταλγία και δεν χτίζεις πάνω της, καταντάει πόνος και απάτη, γιατί εξαπατάσαι, αναβάλλεις τη ζωή την πεπερασμένη και για τους άλλους δεν υπάρχεις ίσως δεν υπήρξες ποτέ!

Σε καταδυνάστευσε η ζωή αλλά εσύ την πολέμησες την πολεμάς και εύχομαι να πολεμάς με την γραφή σου το κάθε κακό που δηλητηριάζει τις σκέψεις μας και αφαιρεί τη δημιουργικότητά μας!

Τα ποιήματά σου, καλοδουλεμένα, με καίριες λέξεις ,περιεκτικότατες, κινούνται ανάμεσα στους δαιδαλώδεις δρόμους του παρελθόντος που ζωντανεύει στο παρόν του παρόντος διαρρηγνύοντας τον ιστό της μοίρας, που πολύμορφα εμπλέκει τα ανθρώπινα!

Μύρο και δάκρυ, αναβλύζουν οι στίχοι σου, περιδιαβαίνοντας από το φυσικό στο μεταφυσικό, την ώρα που η αγωνία, του να διακρίνεις το δικό σου αστέρι στον ουρανό, μας καταυγάζει, για να διακρίνουμε κι εμείς ως αναγνώστες ,κάποιες αέρινες υπάρξεις στου μυαλού την άκρη!
 
Ακόμη και οι τίτλοι των ποιητικών συλλογών και των πεζογραφημάτων προσδίδουν, προσεγμένοι καθώς είναι μέγιστο ενδιαφέρον στον αναγνώστη που ναι θα θελήσει πρώτα να ερμηνεύσει και μετά να δέσει επάνω τους το περιεχόμενο της κάθε συλλογής, να ανακαλύψει την απήχηση των ποιημάτων σε σχέση με τον τίτλο!
 
Σε ό,τι αφορά την πεζογραφία φαίνεται ξεκάθαρα ότι εναποθέτεις στο χαρτί ένα μεγάλο φορτίο, αυτό των αρνητικών καταστάσεων που σου επιφύλασσε η μοίρα, τη μετοίκηση, την μετανάστευση που οδήγησε τους γονείς στο εξωτερικό και εσάς, τα παιδιά στη φωλιά του παππού και της γιαγιάς, τους θανάτους! Θυμάσαι και αναπολείς, ξαναζείς τους εφιάλτες σου αλλά με καρτερία και νηφαλιότητα, αφήνοντας στον αναγνώστη τη γλυκιά αίσθηση της ελπίδας! Η συγγραφή των πεζών διακρίνεται για τους πολύ λεπτούς χειρισμούς!
 
Έτσι, μπορεί ο αναγνώστης να παρακολουθεί, να θλίβεται, αλλά το πιο σημαντικό που δεν το συναντά εύκολα κανείς είναι τούτο: Ως συγγραφέας- αφηγητής επωμίζεσαι το βάρος της οδύνης και της θλίψης και ο αναγνώστης παίρνει ένα φοβερό μάθημα: αν διευρύνουμε τον κύκλο των προσωπικών βιωμάτων μας και τα ανάγουμε σε καθολικά με την έννοια ότι αυτό που μας θλίβει δεν συμβαίνει μόνο σε εμάς, ότι ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, ότι οι δυσκολίες γεννούν προβλήματα, εκεί λέγεται μετανάστευση, εδώ λέγεται οικονομική κρίση, ότι η ζωή έχει την έννοια της επικοινωνίας και δεν μπορούμε να βαδίζουμε σε δρόμους παράλληλους, ότι αν κληρονομήσεις το Μίδα, όλο το χρυσάφι του κόσμου, τα προβλήματα είναι αναγκαίο κακό και εδώ έγκειται το βαθύτερο νόημα της ύπαρξης, να μάθεις να αλλάζεις, να τα ξεπερνάς κοπιάζοντας, για να έχουν ουσία και νόημα οι μικρές καθημερινές στιγμές!
 
Διαβάζοντας με προσοχή το συγγραφικό σου έργο Γιώργο, ο αναγνώστης θα υπεισέλθει σε ένα λαβύρινθο συναισθημάτων, συγκρούσεων αλλά και φιλοσοφικής θεώρησης των καταστάσεων μέσα από μια ψυχαναλυτική διαδικασία. Μας δίνεις χρόνο να σκεφτούμε. Να σκεφτούμε αυτό που δεν υπολογίζουμε, ότι είμαστε πρωταγωνιστές στο έργο που γράφουμε καθημερινά, που έχει έναν τίτλο: Ανελέητη καθημερινότητα! Θα την παλέψουμε όπως εσύ, με την καταλυτική μαγεία των έργων σου.
 
Σε ευχαριστούμε!

*Η Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά είναι Εκπαιδευτικός, συγγραφέας, κριτικός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.