Με «εγχειριδιο» το πονημα «Τα αρμενικα επωνυμα εχουν τη δικη τους ιστορια» του Οχανες-Σαρκις Αγαμπατιαν

Σπουδή στην ιστορία των αρμενικών επωνύμων με «διδάσκοντα» τον αν. καθηγητή Μανόλη Σέργη

Το βιβλίο του Οχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν «Τα αρμενικά επώνυμα έχουν τη δική τους ιστορία»  παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 27 Μαΐου, στην κατάμεστη αίθουσα του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, με οικοδεσπότες την Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής  και τον Πολιτιστικό Όμιλο Αρμενίων Κομοτηνής.
 
Το βιβλίο παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ κ. Μανόλη Σέργη, υπό τον συντονισμό της φιλολόγου και επιμελήτριας εκδόσεων κ. Τζένης Κατσαρή – Βαφειάδη, αφού προηγήθηκε η αναλυτική αναφορά στην έως τώρα συγγραφική πορεία και το  έργο του  κ. Αγαμπατιάν  από την υποψήφια Διδάκτορα του Τμήματος Παρευξεινίων κ. Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου. 

Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου «Ο συγγραφέας Οχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν, ο αναπληρωτής καθηγητής Μανόλης Σέργης» 

 Η κ. Θεοδωρίδου, εμμένοντας στη συμβολή των μελετών του συγγραφέα  στον τομέα των αρμενικών σπουδών στη χώρα μας , παρουσίασε τα βιβλία του:  «Η Αρμενία και το Αρμενικό ζήτημα», «Η Αρμενία μέσα από τα γραμματόσημα», «Αρμενία, αναδρομή στην ιστορία του Αρμενικού Έθνους», «Ο αρμενικός τύπος στην Ελλάδα» και  «Αρμενοελληνικό Λεξικό» σε συνεργασία με τον Γκιραγκός Μικιρδιτσιάν, τα οποία χαρακτήρισε ως  καρπούς μεγάλης επιμονής  και αφοσίωσης σε μια έρευνα που δεν διευκολύνεται από την ύπαρξη αρχείων.
 

Ακολούθως η ίδια αναφέρθηκε στο έργο του αναπληρωτή καθηγητή Λαογραφίας Μανόλη Σέργη, βασικό χαρακτηριστικό του οποίου είναι η με ακατασίγαστους ρυθμούς επιστημονική έρευνα. Περισσότερο συγκεκριμένα και  παραθέτοντας ένα μόνον μικρό δείγμα του έργου του με αριθμούς ανέφερε ότι ο κ. Σέργης έχει εκδώσει  11 αυτοτελή επιστημονικά   έργα, έχει δημοσιεύσει 57 εργασίες σε περιοδικά, αφιερωματικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, και  9 μελέτες του είναι υπό έκδοση. Το σημαντικότερο όμως είναι η οργανική σχέση του κ. Σέργη, όπως ανέφερε  η συντονίστρια της εκδήλωσης , κ. Τζένη Κατσαρή,  με την τοπική κοινωνία και η  επιλογή του Θρυλορίου ως πεδίου έρευνάς του εδώ και πολλά χρόνια, και όχι μόνον. Αφού ο κ. Σέργης  εξίσου συνδέθηκε με την αρμενική κοινότητα της πόλης μας και πολύ περισσότερο με την αρμενική ιστορία και τα γράμματα. Σ’ αυτόν, καθώς και στην κ.Θεοδωρίδου και τον κ. Χαρατσίδη,  οφείλουμε τον τόμο «Από το Αραράτ στον Όλυμπο, Θέματα αρμενικής λαογραφίας»  αλλά και  την εισαγωγή της αρμενικής λαογραφίας ως γνωστικού αντικειμένου σ’ ένα Τμήμα της Κομοτηνής που «βλέπει» σ’ όλον τον Παρευξείνιο χώρο.   
 
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης, Αρμένιοι Ιερείς, Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Ζωή  Κοσμίδου, η Προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν.Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ.Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ο  αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος,  η Πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών κ. Μαρία Δημάση, φοιτητές και διαπρεπή μέλη της αρμένικης κοινότητας της πόλης μας,  ο Τάκης Χαρίτου και ο Κοσμάς Παπαχρήστου, ο Κώστας Κατσιμίγας και η σύζυγός του Ντίνα κ.ά.
 
Στις σύντομες εισαγωγές τους-χαιρετισμούς οι διοργανωτές φορείς και η πρόεδρος του φιλοξενούντος πανεπιστημιακού  Τμήματος  ανέφεραν,  μεταξύ άλλων, και τα επόμενα.   

Στεπάν Ματεοσιάν «Οι λαοί δεν πρέπει να κρίνονται από τον αριθμό αλλά από τον πολιτισμό τους» 

Την αρχή, εκ μέρους των διοργανωτών, έκανε ο Πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής κ. Στεπάν Ματεοσιάν, ο οποίος τόνισε πως η Αρμενική Κοινότητα της Κομοτηνής έκανε, κάνει και θα συνεχίσει στο μέλλον να κάνει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, ό,τι είναι δυνατόν για τη διάδοση και την ενημέρωση των  πολιτών  στην αρμενική κουλτούρα και τον αρμενικό πολιτισμό. Άλλωστε όπως επεσήμανε ο ίδιος «οι λαοί δεν πρέπει να κρίνονται από τον αριθμό αλλά από τον πολιτισμό τους. Ο αρμενικός λαός μπορεί να είναι ολιγάριθμος αλλά διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους κατά κεφαλήν πολιτισμικό πλούτο στον πλανήτη, και αξίζει να τυγχάνει του σεβασμού παγκοσμίως». 

Τζένη Κασαπιάν «Τα ονόματα και τα επίθετα, μνήμη που γίνεται καραβάκι και ταξιδεύει» 

«Το ονοματεπώνυμο, αυτό το απλό, καθημερινό “εργαλείο” συνυφασμένο με τη μοναδική και ξεχωριστή ύπαρξη του καθένα μας, πιθανόν να είναι  το κλειδί για το άνοιγμα ή και το κλείσιμο της πόρτας του εσώτερου κόσμου του καθενός από εμάς» υπογράμμισε με τη σειρά της, εκ μέρους του ετέρου μέλους  του ζεύγους των διοργανωτών, η  κ. Τζένη Κασαπιάν, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Αρμενίων Κομοτηνής για να επισημάνει πως «οι ρίζες μας, μας συγκινούν και μας τρέφουν. Κι αν μεν οι λέξεις σημαίνουν ένα πράγμα για κάποιον άνθρωπο και κάτι άλλο για κάποιον άλλο, τα ονόματα χρησιμεύουν σα σημείο εστίασης στις αναμνήσεις μας από το παρελθόν».
 
«Τα ονόματα και τα επίθετα δεν είναι μια μνήμη απειθάρχητη. Είναι μια μνήμη που γίνεται καραβάκι και ταξιδεύει» συνέχισε, «τα ονόματα και τα επίθετα είναι γνωριμία μέσα από τον πολιτισμό.  Σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να μας δώσουν στοιχεία για τη γεωγραφική καταγωγή τους, την παλαιότητα, ακόμη και τη γλωσσική τους ιδιαιτερότητα. Μπορούν να αποκαλύψουν πολλά σχετικά με το οικογενειακό ιστορικό μας, αλλά μπορούν επίσης να είναι ένα ναρκοπέδιο παραπληροφόρησης». 

Μαρία Δημάση «Ένα νέο πρωτόκολλο πανεπιστημιακής συνεργασίας» 

Στον πλούτο και την αξία της διαφορετικότητας αλλά και του σεβασμού αυτής, ειδικά στην τοπική κοινωνία της Θράκης, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, κ. Μαρία Δημάση, υπογραμμίζοντας επίσης την σημαντική δραστηριότητα που αναπτύσσει όλα αυτά τα χρόνια η Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής, για να επισημάνει κλείνοντας πως το Τμήμα βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με  Πανεπιστήμιο της Αρμενίας  και συγκεκριμένα με  Έδρα Φιλολογικών Σπουδών, η οποία αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι να ολοκληρωθεί. 

Μανόλης Σέργης «Βαφτιστικό όνομα, επώνυμο και διαιώνιση  του γένους και της κοινωνίας, είναι έννοιες αλληλένδετες» 

Με την ετυμολογία του ονόματος του ίδιου του συγγραφέα, Οχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν, ξεκίνησε την παρουσίασή του ο κ. Μανόλης Σέργης, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο οποίος κατέληξε προτείνοντας, εν είδει ευχής την διεύρυνση της έρευνας των επωνύμων και από τους φοιτητές, τους νέους επιστήμονες του Τμήματος στις τοπικές κοινότητες, αρχής γενομένης από τα τοπικά αρμενικά επώνυμα της Κομοτηνής, υπογραμμίζοντας πως «βαφτιστικό όνομα, επώνυμο και διαιώνιση  του γένους και της κοινωνίας, είναι έννοιες αλληλένδετες». 
 

Σημειώνοντας το ενδελεχές και αναλυτικό της παρουσίασης του βιβλίου από τον κ. Σέργη, ο οποίος  σύμφωνα με τον συγγραφέα κ. Αγαμπατιάν «δεν άφησε ασχολίαστο τίποτα», να αναφέρουμε ότι με τη χρήση διαφανειών ο κ. Σέργης εισήγαγε το κοινό στο σύνολο των περιεχομένων του βιβλίου, το οποίο προλογίζει ο Επίτιμος Καθηγητής του Δημοκριτείου κ. Ιωάννης Χασιώτης, με τη σειρά των κεφαλαίων του. Ξεκινώντας από τα επώνυμα που παράγονται από βαπτιστικά, ανδρικά και γυναικεία, ονόματα, από επαγγέλματα και αξιώματα, τόπους καταγωγής, ονομασίες ζώων, πτηνών, φρούτων, λαχανικών, λουλουδιών κ.ά., επισημαίνοντας εντούτοις και την αξία της μαρτυρίας του φέροντος το επώνυμο και τη διερεύνηση της άποψης που έχει γι’ αυτό πέρα  της ετυμολογίας. 

Οχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν «Τα επώνυμα των Αρμενίων ως αντικείμενο μελέτης είναι συναρπαστικά»  

«Η περιέργεια να ανακαλύψεις τα Αρμενικά οικογενειακά ονόματα και η ικανοποίηση που νοιώθεις όταν βοηθάς τους ανθρώπους να μάθουν περισσότερα είναι απερίγραπτη» σημείωσε μεταξύ άλλων ο συγγραφέας στο τέλος της εκδήλωσης, υπογραμμίζοντας επίσης πως τα επώνυμα των Αρμενίων, ως αντικείμενο  μελέτης, είναι συναρπαστικά.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.