Στα ιδια μερη βρεθηκαν και φετος τα μελη και οι φιλοι των Συλλογων «ΠΕΡΠΑΤΩ» και «ΗΡΟΔΙΚΟΣ»

Στο πλαίσιο του 5ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου με τίτλο «Άτομα με Αναπηρία σε Περιβάλλον Κατασκηνώσεων - Σχεδιασμός και Εφαρμογή Προγραμμάτων Ενσωμάτωσης» - Πραγματοποιήθηκε στην κατασκήνωση Pitsas Camp στη Θάσο

Στο ίδιο μέρος, ήτοι στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης Pitsas Camp στη μαγευτική Θάσο, ξαναβρέθηκαν το τετραήμερο 26 με 29 Μαΐου,  τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων ν.Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» και του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία «ΗΡΟΔΙΚΟΣ», στο πλαίσιο του 5ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου με τίτλο «Άτομα με Αναπηρία σε Περιβάλλον Κατασκηνώσεων – Σχεδιασμός και Εφαρμογή Προγραμμάτων Ενσωμάτωσης».
 
Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το ραντεβού εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων δόθηκε στο γνώριμο πλέον μέρος της κατασκήνωσης «Pitsas Camp» που άνοιξε τις πύλες της – και την κατασκηνωτική της σεζόν- ούτως ώστε μέσα στις εγκαταστάσεις της οι συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν σε θέματα που αφορούν την επανένταξη, αποκατάσταση, εκπαίδευση και άθληση των Α.μεΑ. προφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα σε όλους να ζήσουν ένα τετραήμερο «απόδρασης» στην ομορφιά της φύσης και να δημιουργήσουν, εμπειρίες ζωής.
 

Στη φετινή μάλιστα διοργάνωση θα μπορούσε κανείς να προσθέσει τη λέξη «διεθνής» καθότι πέραν των γερμανικών συμμετοχών, που εγκαινιάστηκαν πέρυσι, φέτος υπήρξαν συμμετοχές επίσης από την Πολωνία, την Λιθουανία, την Αγγλία και την Κύπρο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία Stoiximan παρείχε είκοσι υποτροφίες για την παρακολούθηση του Σεμιναρίου σε φοιτητές των Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, των Τ.Ε.Φ.Α.Α. Τρικάλων και σε φοιτητές των τμημάτων του Δ.Π.Θ. της Κομοτηνής.
 

Ο βροχερός καιρός που επικράτησε κατά το μεγαλύτερο κομμάτι του κατασκηνωτικού τετραημέρου δεν στάθηκε ικανός να μεταβάλλει το πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ετοίμασαν «ΠΕΡΠΑΤΩ» και «ΗΡΟΔΙΚΟΣ» και για τη φετινή χρονιά, πρόγραμμα συναφές με τον βασικό στόχο του σεμιναρίου, ήτοι την εκπαίδευση των συμμετεχόντων, εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων, σε θέματα αυτονομίας, αλλά και ένα πρόγραμμα που τους έδωσε τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και να ασχοληθούν με δραστηριότητες, όπως ο χορός και η yoga, για πρώτη φορά.
 
Η αρχή έγινε το απόγευμα της Παρασκευής, με την κ.Δέσποινα Δεληγιάννη να αναλύει το θέμα «Κατακλίσεις και αυτόνομη Δυσρεφλεξία», ενώ κατόπιν η κ. Σάσα Χατζηπαππά, η «νέα ιέρεια της  yoga στην Ελλάδα» όπως πολλάκις έχει χαρακτηριστεί μύησε εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους στον κόσμο της Yin Yoga.
 

Η κ. Χατζηπαππά ήταν αυτή που καλημέρισε τους συμμετέχοντες και το επόμενο πρωί, αυτή τη φορά δίνοντάς τους την ευκαιρία να δοκιμάσουν την Aerial Yoga, σε ομάδες, εναλλάξ με τον κ. Αντώνη Καμπά ο οποίος παρουσίασε δραστηριότητες ψυχοκινητικής.
 
Το δίδυμο των παραολυμπιονικών κ.κ. Αλέξανδρου Ταξιλδάρη και Μάκη Καλαρά πήρε μετά τις απαραίτητες μεσημεριανές ανάσες την σκυτάλη με την παρουσίασή τους για τις μεταφορές και ορθή χρήση αναπηρικού αμαξιδίου, ενώ κατά τις απογευματινές τους ώρες οι δύο ομάδες παρακολούθησαν παρουσιάσεις που αφορούν στο αναπηρικό αμαξίδιο, τη χρήση, τη λειτουργία, τη δομή και τη φροντίδα του από τον κ. Δημήτρη Γκαϊτατζή, στους μύθους, τις αλήθειες και τις αμφισβητήσεις για τον βελονισμό και τον ωτοβελονισμό από τον κ. Νικόλαο Πολύδωρα και στις κακώσεις  νωτιαίου μυελού και τη νευροουρολογία από τον κ. Αλέξανδρο Ταξιλδάρη, δοκιμάζοντας επίσης τις δυνάμεις τους και στο Wheelchair basket – TinBasket.
 
Το πρωινό ξύπνημα της Κυριακής ανήκε και πάλι στην κ. Χατζηπαππά αυτή τη φορά με την Yoga Chair, αλλά και την παρουσίαση Σκύλων Συνοδών από την κ. Έλενα Παλάγκα από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό “ Nina Service Dogs”, που και φέτος έδωσε το «παρών», ενώ οι δύο ομάδες ακολούθως έμαθαν τα μυστικά του Wheelchair tennis και του Boccia, από τους αθλητές κ.κ. Ιωάννη Λημνιούδη και Σπύρο Νταντανίδη.
 

Ο κ. Γιώργος Χριστάκης της ομάδας χοροθεάτρου «Δαγίπολη» μια ομάδα σύγχρονου χορού, ο πυρήνας της οποίας αποτελείται από άτομα με κινητικό πρόβλημα, με τις συνεργάτιδές του, μοιράστηκαν μέσα από τον χορό τους, σε αναπηρικά αμαξίδια, συναισθήματα και σκέψεις, ανοίγοντας νέα, ανεξερεύνητα για την πλειοψηφία των συμμετεχόντων μονοπάτια, τα οποία «εκμεταλλεύτηκαν» άμεσα στο βραδινό πάρτι που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Pitsas Camp με τον χορό να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού πρώτα παρακολούθησαν Art Therapy από την κ. Έλενα Κατσιαβάρα.
 
Το κατασκηνωτικό τετραήμερο έκλεισε τη Δευτέρα με την παρουσίαση Tipping point  από τον παραολυμπιονίκη κ. Δημήτρη Καρυπίδη, μετά την οποία οι συμμετέχοντες πήραν τον δρόμο της επιστροφής ανανεώνοντας ωστόσο το ραντεβού τους για το επόμενο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο των «ΠΕΡΠΑΤΩ» και «ΗΡΟΔΙΚΟΥ». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.