«Η καταρρευση της Γιουγκοσλαβιας και οι ελληνικες φαντασιωσεις» του Σταυρου Τζιμα παρουσιαζεται στην Κομοτηνη

Με εισηγητές τους κ.κ. Ιλχάν Αχμέτ, Γιώργο Πεταλωτή και Σταμάτη Σακελλίων

Το βιβλίο  του Σταύρου Τζίμα «Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις» παρουσιάζεται την Παρασκευή 9 Ιουνίου και ώρα 19:30 στη Λέσχη Κομοτηναίων.

Την παρουσίαση διοργανώνουν ο «Παρατηρητής της Θράκης» και οι εκδόσεις «Επίκεντρο», ενώ για το βιβλίο παρουσία του συγγραφέα, θα μιλήσουν ο βουλευτής Ροδόπης και δικηγόρος κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο πρώην Υπουργός και δικηγόρος κ. Γιώργος Πεταλωτής και ο εκπαιδευτικός και συνεργάτης της εφημερίδας «Η Αυγή» κ. Σταμάτης Σακελλίων.
 
Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος κ.Νατάσσα Βαφειάδου, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα για τη σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

…Αρκετοί στην Ελλάδα, παρασυρμένοι από τον δικό τους εθνικισμό και την υστερία γύρω από το Μακεδονικό, ή και την παντελή άγνοια μερικοί, φαντασιώνονταν ότι θα μπορούσε να συγκροτηθεί μια ελληνοσερβική συμμαχία, βασισμένη στην κοινή θρησκεία (από εκεί και το σύνθημα Ελλάς – Σερβία – Ορθοδοξία). Σε αυτή τη βάση αρκετοί από τους σφαγείς του γιουγκοσλαβικού δράματος έγιναν ήρωες στην Ελλάδα. Αποθεώθηκαν από την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτικών, ηρωοποιήθηκαν από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης και τους παρασχέθηκαν διευκολύνσεις για κάθε είδους συναλλαγές. Αυτή η άκριτη εξύμνηση επεκτάθηκε και στους Έλληνες παραστρατιωτικούς «εθελοντές» που βρέθηκαν στη Βοσνία. Για τις πραγματικές διαστάσεις αυτού του φαινομένου, αρκετές πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας με το βιβλίο αυτό για πρώτη φορά… 

Ο συγγραφέας Σταύρος Τζίμας 

Ο Σταύρος Τζίμας γεννήθηκε στον Αυλότοπο Σουλίου Θεσπρωτίας και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης.
 
Πέρασε την πόρτα της δημοσιογραφίας μέσω του Ριζοσπάστη το 1980 και έκτοτε εργάστηκε στις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Το Ποντίκι», στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ενώ υπήρξε συνεργάτης της Σουηδικής Ραδιοφωνίας. Από το 1996 διευθύνει το γραφείο Θεσσαλονίκης της «Καθημερινής» και από το 2008 είναι αναπληρωτής πρόεδρος και διευθυντής της Διεύθυνσης Μακεδονίας του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
 
Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 καλύπτει ρεπορτάζ Βαλκανίων, με αποστολές στους πολέμους Βοσνίας, Κοσσόβου, Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο προαγωγής της δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση για τις έρευνές του γύρω από τα κυκλώματα εμπορίας γυναικών αλλά και από το Ίδρυμα Εθνικής Συμφιλίωσης της Αλβανίας για τα ρεπορτάζ που αφορούσαν στις αιματηρές βεντέτες στον αλβανικό βορρά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.