Βασιλης Βασιλικος: Ο ΣΥΡΙΖΑ επελεξε υποταγη

Για την Αριστερά και τον Αλέξη Τσίπρα μίλησε, μεταξύ άλλων, ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας

Στη συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ 99,5» και στον δημοσιογράφο Ιάσονα Πιπίνη, ο Βασίλης Βασιλικός μίλησε για τα έργα του, για το περίφημο «Ζ» που άντεξε στον χρόνο, για τη λογοτεχνία, για την διεθνή τρομοκρατία αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο κ. Βασιλικός απέφυγε να επικρίνει τις επιλογές της κυβέρνησης, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την υποταγή. 

Επέλεξε την υποταγή από την καταστροφή 

Αναφερόμενος στις κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε τις αρχές της Αριστεράς, ο κ. Βασιλικός δήλωσε: «Πρόδωσε είναι πολύ βαριά λέξη. Κατ’ αρχήν κληρονόμησε ένα κατεστραμμένο σπίτι από άλλους. Η καταστροφή έγινε το 2010. Όταν μπαίνεις μέσα σε ένα σπίτι μισογκρεμισμένο και υπόσχεσαι ότι θα μπορέσεις να το φτιάξεις και βλέπεις ότι δεν μπορείς να το φτιάξεις αντικειμενικά, διότι σε δεσμεύουν οι υπογραφές των προηγουμένων…
Ήταν δυο οι λύσεις: Η έξοδος, η οποία θα ήταν καταστροφική και η υποταγή η οποία, όπως κάθε υποταγή, δεν είναι ευχάριστη».
 
-Το δεύτερο επιλέχθηκε προφανώς.
«Το δεύτερο είναι. Εκείνο που δεν χρησιμοποιήθηκε σαν επιχείρημα και που το είχε φέρει στο προσκήνιο ο Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών ήταν η απειλή της εξόδου. Βέβαια ήταν λίγο σαν το πόκερ. Δες τα ρέστα μου. Ο άλλος μπορεί να τα δει και να μη τα δει. Εκεί επάνω έπρεπε να γίνει, όχι νταηλίκι, μια σωστή κίνηση, που ήταν προετοιμασμένη να γίνει.
Επειδή τα χάσαμε όλα, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να χάσουμε. Η ανησυχία είναι όταν φοβάσαι ότι θα χάσεις κάτι. Τι άλλο έχουμε να χάσουμε; Τα πήρες όλα και έφυγες που λέει και το τραγούδι».
 
-Δεν σας φοβίζει εσάς το ενδεχόμενο της εξόδου από το ευρώ;
«Δεν πρόκειται αυτό να συμβεί ποτέ γιατί δεν το θέλει κανένας Έλληνας. Αυτό το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος ήταν για να δώσει μια επιχειρηματική βάση, οι ξένοι το αγνόησαν». 

Για την κρίση στη Βενεζουέλα και τον Μαδούρο 

Για τις δραματικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα ο κ. Βασίλης Βασιλικός σχολίασε πως ο Νικολάς Μαδούρο αποδείχθηκε κακή επιλογή για να διαδεχθεί τον Ούγο Τσάβες.
«Δεν είμαι ειδικός αλλά αυτό που εγώ έχω διαπιστώσει από τα λίγα πράγματα που ξέρω για τη Βενεζουέλα, είναι ότι δεν ήταν ο σωστός διάδοχος του Τσάβες. Αυτή είναι η άποψη μου, γιατί καταλαβαίνετε ότι οι επίγονοι και οι απόγονοι σπάνια είναι στο ύψος των γεννητόρων» τόνισε ο κ. Βασιλικός και πρόσθεσε:
«Η Λατινική Αμερική, όπως το απέδειξε στην πεζογραφία, βγάζοντας τους κορυφαίους συγγραφείς του 20ου και 21ου αιώνα είναι το εργαστήρι από όπου θα ξαναβγεί μια κάποια καινούργια αντιμετώπιση της κοινωνικής κατάστασης, δεν λέω πολιτικής, γιατί εκεί πράγματι υπάρχει συσσωρευμένη φτώχεια και δεν υπάρχουν τα λεγόμενα κεκτημένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία υπερασπίζονται με πάθος οι συνδικαλιστές και με το δίκιο τους. Με τη διαφορά ότι τα κεκτημένα δεν πρέπει να καταργηθούν, αλλά άλλαξε ο τρόπος που κατακτώνται. Όταν δεν χρειάζεσαι εργάτες και το μηχάνημα σου κάνει τη δουλειά το κεκτημένο του εργάτη είναι ήδη πληγωμένο».   

Για τη διεθνή τρομοκρατία 

Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός αναφέρθηκε και στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.
«Ένας άνθρωπος που σκοτώνει άλλους για μια ιερή ιδέα, όπως πιστεύει, και αυτοκτονώντας με τον θάνατο των άλλων, δεν πολεμιέται. Έχει στοιχεία των πρώτων Χριστιανών που θυσιάζονταν για να πάνε στον Παράδεισο. Δεν είναι ένα κίνημα μαφιόζικο, τρομοκρατικό, με την έννοια που ξέραμε μέχρι τώρα για την τρομοκρατία. Όταν ο άλλος πάει στον Παράδεισο πεθαίνοντας για αυτό που πιστεύει ως ιερό δεν πολεμιέται, μπορεί να ξεφυτρώσει από παντού, χωρίς να εντοπίσεις την πηγή του.
Αυτό το φαινόμενο θέλει άλλη αντιμετώπιση. Αντιμετωπίζεται μόνο μέσα από μια πολιτική, όχι μόνο πολεμικά, αλλά στην πηγή του. Όταν τα Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, που είναι οι πρώτοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, και χρηματοδοτούν, γιατί απολαμβάνουν μια ασυλία και μόνο αυτοί που ωφελούνται από την χρηματοδότηση αυτή θεωρούνται τρομοκράτες… Δεν είναι και αυτοί τρομοκράτες; Τρομοκράτες είναι μόνο αυτός που βάζει τη βόμβα ή αυτός που δίνει τα λεφτά για να βάλει τη βόμβα»; 
 
Πηγή: www.iefimerida.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.