Εκπαιδευοντας τους μελλοντικους ποδηλατες

Το ποδήλατο συνάντησε την τέχνη μέσα από την εκπαιδευτική δράση «Ποδηλατώ! Το περιβάλλον αγαπώ» - Έκθεση εικαστικών έργων νηπίων στην Καπναποθήκη

Με την έκθεση εικαστικών έργων νηπίων, απευθείας εμπνευσμένα από το ποδήλατο και την ορθή κυκλοφοριακά χρήση του οχήματος, ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική δράση «Ποδηλατώ! Το περιβάλλον αγαπώ» που διοργάνωσαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης σε συνεργασία με τον Αθλητικό Ποδηλατικό Σύλλογο Θράκα Ιππέα. 

 

Στη δράση συμμετείχαν 430 παιδιά από 19 Νηπιαγωγεία, το 1ο, 2ο, 6ο, 9ο, 10ο, 11ο, 13ο, 14ο, 15ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, καθώς και από τα Νηπιαγωγεία Κάλχα, Θρυλορίου, Αμφίων, Κοσμίου, Σώστη, Ξυλαγανής, Αράτου, Αρχοντικών, Πάσσου, Λυκείου.
 
Τα έργα εκτίθονταν για δύο μέρες, Τρίτη 6 και Τετάρτη 7 Ιουνίου, όμως όσοι τα έχασαν θα έχουν την ευκαιρία να τα δουν ξανά μιας και με πρωτοβουλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα γίνει ψηφιοποίησή τους, ώστε να αποτελούν παρακαταθήκη για όλη τη Ροδόπη.
 

Ευαισθητοποίηση για το ποδήλατο και το περιβάλλον 

Οι στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η κινητοποίηση του ενδιαφέροντος των νηπίων για το ποδήλατο, η απόκτηση γνώσεων και ορθών στάσεων συμπεριφοράς στη χρήση του ποδηλάτου στον ποδηλατοδρόμο και το δρόμο, αλλά και η ευαισθητοποίηση μαθητών και γονέων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, μαζί με τη μείωση των δυστυχημάτων μέσω θεωρητικής και βιωματικής εκπαίδευσης.
 

Παράλληλα οι μαθητές ανακάλυψαν την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας, και συνέδεσαν τη σωματική άσκηση με την υγεία, ενώ στον τομέα των εικαστικών τεχνών γνώρισαν ποικίλα υλικά, εκφράστηκαν με ποικίλους τρόπους και χάρηκαν τη συμμετοχή σε βιωματικά προγράμματα, ενώ τονώθηκε η αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση τους.
 
Τέλος μέσα από όλες αυτές τις δράσεις και ενημερώσεις, προωθήθηκε το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, εμπλέκοντας και τους γονείς στην όλη προσπάθεια.
 

Επέκταση και στα Δημοτικά 

Αφορμή για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν η παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, με την Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Ιωάννα Κωστενίδου να σημειώνει πως θέλησαν να ευαισθητοποιήσουν τους μικρούς μαθητές απέναντι σε θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, και ένας τρόπος για να προστατευτεί είναι η χρήση του ποδηλάτου.
 

Έτσι προέκυψε η ιδέα αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο αγκάλιασαν 19 νηπιαγωγεία των Δήμων Κομοτηνής , Ιάσμου, Αρριανών και Μαρωνείας Σαπών, με τα παιδιά να ξεκινούν μέσα στις τάξεις, πριν από περίπου ένα μήνα, να ερευνούν το θέμα, να εργάζονται και να το αναπτύσσουν πολύπλευρα, με ποικίλες μεθόδους, τρόπους και υλικά, με ένα δείγμα από τη δουλειά τους να παρουσιάζεται στην έκθεση στην Καπναποθήκη.
 
Παράλληλα αναπτύχθηκαν βιωματικές δράσεις σε συνεργασία με τον ποδηλατικό σύλλογο Θράκα Ιππέα, με τη στήριξη της ΔΚΚΕΠΑΚ, του υπεύθυνου σχολικών δραστηριοτήτων και της σχολικής συμβούλου των νηπιαγωγών.
 

«Το πρόγραμμα πήγε πολύ καλά, τα παιδιά το αγάπησαν, ήθελαν να το δουλεύουν καθημερινά, ενώ υιοθέτησαν καλούς τρόπους συμπεριφοράς στη χρήση τόσο του ποδηλατόδρομου όσο και του δρόμου, αλλά και πολλές γνώσεις» σημείωσε η κ. Κωστενίδου επισημαίνοντας πως ήταν ευχάριστη έκπληξη ότι τα παιδιά συνεργάστηκαν τόσο μεταξύ τους, όσο και με παιδιά από άλλα Νηπιαγωγεία.
 
Τέλος η κ. Κωστενίδου έκανε ιδιαίτερη μνεία στο άνοιγμα στην κοινωνία που επιτεύχθηκε με τη συμμετοχή των γονέων στις βιωματικές δράσεις, μιας και ήθελαν τα μηνύματα να φτάσουν και στο σπίτι. Παράλληλα εκτίμησε πως η επιτυχία του προγράμματος σημαίνει πως του χρόνου όχι μόνο θα επαναληφθεί, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα επεκταθεί και στα Δημοτικά σχολεία

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.