Γιωργος Πεταλωτης «Η πορεια της Δημοκρατικης Συμπαραταξης θα δειξει αν πραγματικα αντεχει να γινει ενας ενιαιος φορεας με εναν αρχηγο εκλεγμενο απο τη βαση»

«Σε ό,τι αφορά την πολιτική όλα αυτά τα χρόνια δίνουμε μάχες χαρακωμάτων, σε επίπεδο εντυπώσεων και ατάκας»

Με την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των αιρετών Μελών του Προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου του, ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, 4ης Ιουνίου, οι εργασίες της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
 
Μία συνδιάσκεψη που κρίθηκε επιτυχημένη τόσο ως προς τη συμμετοχή του κόσμου όσο και από πλευράς παραγωγής απτών αποτελεσμάτων, ήτοι ουσιαστικών προτάσεων, που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη, σε πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα.
 
Από το βήμα της συνδιάσκεψης ο πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της αυτονομίας του κάθε πολιτικού φορέα που μετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη,  αναφέρθηκε στη κρίση που κλήθηκε να διαχειριστεί το 2010,για να καταλήξει υπογραμμίζοντας την ανάγκη το παρελθόν να μείνει στο παρελθόν και της υιοθέτησης μιας κουλτούρας συναίνεσης και συνεργασίας.
 
Για τα όσα διημείφθησαν στην Συνδιάσκεψη του Κινήματος αλλά και το μέλλον αυτού, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος κ. Γιώργος Πεταλωτής.
 
Ο λόγος στον ίδιο…
 
ΠτΘ: κ. Πεταλωτή το περασμένο τριήμερο πραγματοποιήθηκε η 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, η οποία κρίθηκε επιτυχημένη. Πείτε μας δύο λόγια σχετικά με τα όσα διημείφθησαν κατά την διάρκειά της.
Γ.Π.:  
Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 2015, με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου. Εκείνο το οποίο είδαμε και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, είναι ότι υπήρχε πολύ μεγάλη συμμετοχή πέρα από των ανθρώπων που ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, μια μεγάλης μερίδας νέων ανθρώπων, δυναμικών, ακόμα και ανθρώπων της διασποράς, αυτών που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα μας, όπου συμφωνούν με την ατζέντα του Κινήματος, ουσιαστικά την ατζέντα Παπανδρέου, για μια ανοικτή κοινωνία, για μεγάλες αλλαγές, για μεταρρυθμίσεις. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι είδαν στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του 2009-2012 – οι οποίες δυστυχώς επικοινωνιακά χάθηκαν μέσα στην χοάνη της κρίσης στην οποία ζήσαμε και στην οποία δυστυχώς εξακολουθούμε να ζούμε –  και πώς θα μεταρρυθμίσει κάποιος το κράτος, τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την οικονομία, την εκπαίδευση.  Όλα αυτά δηλαδή που εξιτάρουν σήμερα τους νέους ανθρώπους, από την άποψη ότι είναι αυτά που ζητούν για τη χώρα μας και  όχι απλώς να γίνονται πολιτικά μνημόσυνα παλαιότερων κομμάτων. Ένα επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο επιτυχίας αυτής της συνδιάσκεψης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι ότι αποφασίστηκε πριν από μερικούς μήνες η σύμπραξη μας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, δηλαδή με το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και άλλες πολιτικές προσωπικότητες.  Επειδή ετοιμάζεται το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, εκεί βλέπουμε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να βρεθούμε πάλι, όχι όλοι μαζί του παρελθόντος, αλλά να γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σύμπραξης του προοδευτικού κομματιού της κοινωνίας μας, το οποίο σήμερα εκφράζεται είτε σποραδικά, μέσα από κόμματα και κινήσεις, είτε πρόκειται για πρόσωπα που είναι παραιτημένα και απογοητευμένα. 

«Έγινε ένας προσυνδιασκεπτικός διάλογος, πολύ σημαντικός, σε όλα τα θέματα και βγήκαν προτάσεις που ως παλιό ΠΑΣΟΚ δεν τις εκφράσαμε ποτέ» 

ΠτΘ: Από πλευράς του κ. Παπανδρέου εκφράστηκε η άποψή του υπέρ της διατήρησης της αυτονομίας του κάθε κομματικού φορέα που μετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ δια της προέδρου του της κ. Γεννηματά τίθεται υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα. Αποτελεί αυτό σημείο σύγκρουσης μεταξύ Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και ΠΑΣΟΚ ή και των υπολοίπων πολιτικών φορέων που τίθενται υπέρ της πρότασης της κ. Γεννηματά;
Γ.Π.:
Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε μια ομιλία – ολοκληρωμένο αφήγημα και της περιόδου της κρίσεως, το πώς φτάσαμε στην κρίση, πώς διαχειριστήκαμε εμείς την κρίση και τι γίνεται σήμερα. Όντως μίλησε για την αυτονομία των συμμετεχόντων στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, και δεν υπάρχει κάποια διαφορετική θεώρηση από την κ. Γεννηματά.                                                                                                                                                                                                                                     Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο, σε αυτή τη φάση, λόγω της καχυποψίας και λόγω των διαφορών που υπάρχουν αρκετά χρόνια, επειδή στη Δημοκρατική Συμπαράταξη συμπράττουν πολλές πολιτικές οντότητες, νέοι άνθρωποι και πολιτικές προσωπικότητες που δεν είναι ταυτισμένες με κάποια δημοκρατική θητεία ή κόμμα, όλοι αυτοί, μεταφέροντας τον πολιτικό τους «πλούτο», να βρεθούν υπό συνθήκες αυτονομίας για να μπορέσουν να δράσουν, να λειτουργήσουν και να εμπλουτίσουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αυτό κάνει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, γι’ αυτό έγινε και η συνδιάσκεψη, για να δυναμώσουμε.  Έγινε ένας προσυνδιασκεπτικός διάλογος, πολύ σημαντικός, σε όλα τα θέματα, θέματα παιδείας, κράτους – διοίκησης, και βγήκαν προτάσεις που ως παλιό ΠΑΣΟΚ δεν τις εκφράσαμε ποτέ. Όλα αυτά αντίστοιχα γίνονται και από τους άλλους φορείς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και θα ομογενοποιηθούν τον Ιούνιο, στον βαθμό φυσικά που είναι εφικτό. Η πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα δείξει αν πραγματικά αντέχει να γίνει ένας ενιαίος  φορέας με έναν αρχηγό, ο οποίος προφανώς θα εκλεγεί από τη βάση, γιατί κατά την άποψή μου αυτό θα πρέπει να είναι και το ζητούμενο σε βάθος χρόνου. 

«Είναι το σημαντικό να μπορέσουμε να κάνουμε προτάσεις που θα μας οδηγούν στο μέλλον κι όχι να γυρίζουμε σε παρελθούσες διαδικασίες και δεκαετίες» 

ΠτΘ: Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης πραγματοποιήθηκαν και τέσσερα εργαστήρια με θέμα ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητάς μας, όπως η παιδεία, η επιχειρηματικότητα, η ανάπτυξη κ.ο.κ. Ποια τα αποτελέσματα των εργαστηρίων αυτών;
Γ.Π.:
Εμείς αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μια πρόταση για τη χώρα. Μπορεί να φαίνεται ότι ένα μικρό κόμμα, εκτός κοινοβουλίου, δεν θα μπορούσε να επηρεάσει, όλοι όμως έχουμε μια ιστορία και ένα πολύ μεγάλο μέρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών εδώ και χρόνια δούλεψε πάνω σε συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις, τις οποίες όχι απλώς επικαιροποιήσαμε, αλλά κυρίως εμπλουτίσαμε με προτάσεις νέων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν μια διαφορετική θεώρηση  για τα πράγματα, μια σύγχρονη θεώρηση και που δεν αρκούνται στο να αυτοχαρακτηρίζονται προοδευτικοί και να τελειώνει εκεί η υπόθεση.
 
Για παράδειγμα στις προτάσεις για την παιδεία έγιναν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τη λειτουργία των πανεπιστημίων.  Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με τη λογική να γίνουν ακόμα περισσότερα τμήματα σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όταν έχει αποδείξει η ίδια η ζωή ότι πάρα πολλά πανεπιστημιακά τμήματα ανά την επικράτεια και ανά την περιφέρεια, έγιναν για λόγους στήριξης, υποτίθεται, της τοπικής κοινωνίας, και γύρισε μπούμερανγκ, γιατί κάθε άλλο για στήριξη έγιναν. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό κι εγώ δούλεψα και θα δουλεύω πάντοτε για την ανάπτυξη των πανεπιστημίων και για τη διασύνδεση και την ωφέλεια της τοπικής κοινωνίας, αλλά η ωφέλεια της τοπικής κοινωνίας επ' ουδενί μπορεί να περνάει με μια απλή και θεωρητική αύξηση των πανεπιστημιακών τμημάτων, όταν αποδείχτηκε ότι η τελευταία αύξηση των πανεπιστημιακών τμημάτων που έγινε, τελικά έφτασε στο να καταργούνται αυτά τα τμήματα, γιατί δεν μπορούσαν να σταθούν.  
 
Άρα στο 2017 το να ακούγονται προτάσεις για να γίνουν άλλα 6-7 τμήματα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, χωρίς καμία μελέτη, χωρίς στρατηγικούς στόχους και σχεδιασμούς, νομίζω ότι είναι πισωγύρισμα. Εκείνο το οποίο είναι συγκεκριμένη πρόταση δική μας, και μάλιστα θα ολοκληρωθεί σαν πρόταση και για την περιοχή μας, είναι το να καταστεί μέρος του ελληνικού πανεπιστημίου- ετοιμάζω σχετική πρόταση και σε ό,τι αφορά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών που θα κατατεθεί στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης –  διεθνές πανεπιστήμιο. Δηλαδή να λειτουργούν τμήματα στην αγγλική γλώσσα, να απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές, και φυσικά τμήματα με δίδακτρα. Μία πολύ στοχευμένη και μελετημένη πρόταση  που θα κατατεθεί ολοκληρωμένη.
 
Στη σημερινή εποχή είναι το σημαντικό να μπορέσουμε να κάνουμε προτάσεις που θα μας οδηγούν στο μέλλον κι όχι να γυρίζουμε σε παρελθούσες διαδικασίες και δεκαετίες, όπως είναι ο νόμος που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ή αυτή η λογική να κάνουμε τμήματα που τελικά δεν μπορούν να σταθούν και θα κλείσουν.
 
ΠτΘ: Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση, μίλησε για την αναγκαιότητα της μείωσης του χρέους ως εθνική υπόθεση, ενώ προέβη και σε μια πολύ σημαντική παραδοχή, ότι «εχθρός δεν είναι ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Σαμαράς, αλλά εχθρός είναι όλα εκείνα τα προβλήματα που μένουν άλυτα και  χρονίζουν»…
Γ.Π.:
 Είναι όντως πολύ σημαντικό γιατί αυτό που βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι να δίνουμε μάχες χαρακωμάτων, σε επίπεδο εντυπώσεων και σε επίπεδο ατάκας. Να ασκείται δηλαδή κυβερνητικό και αντιπολιτευτικό έργο με «εξυπνάδες» και με ατάκες που μας κάνουν να θεωρούμε ότι κάποιοι πολιτικοί είναι καλοί ρήτορες, χωρίς όμως να γίνεται δουλειά ουσίας. Η δουλειά της κυβέρνησης είναι να κυβερνά με τον καλύτερο τρόπο, πράγμα που δεν το κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να αντιπολιτεύεται, ειδικά στη σημερινή εποχή, ουσιαστικά και θετικά και όχι με «κορώνες» του κάθε Άδωνι Γεωργιάδη.
 
Σε επίπεδο Νέας Δημοκρατίας, η οποία είναι μια εν αναμονή κυβέρνηση η τελευταία φρέσκια πρόταση που είδαμε είναι η εκλογή Μητσοτάκη. Από κει και πέρα δεν υπήρξε καμία διεργασία στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας που να αναδεικνύει προτάσεις και λύσεις για την επίλυση του μεγάλου ελληνικού ζητήματος, προτάσεις σε επιμέρους ζητήματα, πρόσωπα μέσα από τη Νέα Δημοκρατία που θα μπορέσουν να πείσουν ότι μπορούν να φέρουν τη μεγάλη αλλαγή.  Το  θέμα άλλωστε δεν είναι απλώς να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να έρθει μια άλλη κυβέρνηση. Αυτό το έχουμε ζήσει στο παρελθόν, έχουμε κυβερνήσει οι πάντες. Το θέμα είναι να έρθει μια κυβέρνηση με προτάσεις συγκεκριμένες, με μια συγκεκριμένη συνολική πρόταση για το μεγάλο ελληνικό ζήτημα που ζει σήμερα ο έλληνας πολίτης και φυσικά η Νέα Δημοκρατία δεν μας προϊδεάζει καθόλου γι' αυτό. Ενώ από την άλλη έχουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που άγεται και φέρεται από τις καταστάσεις και δεν μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα. 

«Προτάσεις υπάρχουν και για να γίνουν ελκυστικές θα πρέπει να τις επεξεργαστούν νέοι» 

ΠτΘ: Με αφορμή και το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο τέλος του μήνα, εάν στις επόμενες εκλογές, η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι πλέον στο Κοινοβούλιο, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ή κάποια στελέχη αυτού, θα διεκδικήσουν θέση στην κοινοβουλευτική του ομάδα; Δεν σας έχει απογοητεύσει ως πολιτικό αυτή η αδράνεια των πολιτικών και η παρελθοντολογία;
Γ.Π.:
Σαφώς και ήδη ετοιμάζονται πολλά στελέχη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, να είναι υποψήφιοι βουλευτές μέσα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Εμείς δεν απογοητευτήκαμε από την πολιτική. Μπορεί να απογοητευόμαστε από την καθημερινή πραγματικότητα, μπορεί να «τιμωρηθήκαμε» παίρνοντας όλο το πολιτικό βάρος του πολιτικού συστήματος που πολύ στοχευμένα έριξε όλο το βάρος στην τότε κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, και κυρίως στον Παπανδρέου, φαίνεται όμως από τη διαδρομή μας ότι αυτό που μας ενδιέφερε δεν ήταν οι καρέκλες και οι θέσεις. Την πολιτική την ασκούμε, θα συνεχίσουμε να την ασκούμε, πολλοί από μας θα είναι υποψήφιοι βουλευτές. Εκείνο που είναι σημαντικό για μένα, είναι επιτέλους να δώσουμε πειστικές απαντήσεις, να κάνουμε πειστικές προτάσεις οι οποίες δεν θα είναι πάλι μία από τα ίδια, και κυρίως, θα πρέπει να τις εκφέρουν νέοι άνθρωποι. Την καλύτερη πρόταση θεωρητικά να την κάνεις, αν δεν μπορέσεις να τη μεταφέρεις στα αυτιά ανθρώπων που πρέπει να ακούσουν, τότε είναι σαν να μην υφίστανται. Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να γίνουν ελκυστικές, και ο τρόπος, κατά την άποψή μου, είναι αυτές τις προτάσεις να τις επεξεργαστούν νέοι άνθρωποι. Όχι απαραίτητα ηλικιακά, εννοώ νέοι στην πολιτική, οι οποίοι παίρνοντας ως βάση την εμπειρία και τις σοβαρές προτάσεις και θέσεις που έχουμε επεξεργαστεί, που έχουμε νομοθετήσει μέχρι τώρα, θα μπορέσουν να απευθυνθούν στον Έλληνα πολίτη. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.