Βραβευτηκαν η λογικη και η μαθηματικη σκεψη

Δια μέσου των 11 διακριθέντων Ροδοπιτών μαθητών στο Διεθνή Διαγωνισμό «Καγκουρό»

Έντεκα μαθητές και μαθήτριες της Ροδόπης που συμμετείχαν στον Διεθνή Διαγωνισμό Λογικής και Μαθηματικής Σκέψης «Καγκουρό» και διακρίθηκαν βράβευσε το απόγευμα της Τετάρτης, σε ειδική τελετή η Ομάδα Λογικής του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής.
 
Πρόκειται για τους κ.κ. Λάζαρο Μακρίδη, Σαπφώ Παφή, Ορέστη Τσοχλιά, Άννα – Μαρία Παπαναστασίου, Ελισάβετ Γεωργακούδη, Σωτήρη Σιδηρά, Νικόλαο Ράπτη, Μάριο Μιχαλακόπουλο, Κωνσταντίνα Κούτρα, Νικόλαο Καντάρα και Χουσεϊν Μουσταφά Μπασά, οι οποίοι ξεχώρισαν στον διαγωνισμό ανάμεσα στους 102 Ροδοπίτες συμμετέχοντες, από το 4ο, 5ο, 6ο και 13ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής καθώς και από το 2ο Γυμνάσιο, το Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών, το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής και το 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής.
 

Ο διαγωνισμός «Καγκουρό» διοργανώθηκε φέτος για πρώτη φορά στην Κομοτηνή, για δέκατη στην Ελλάδα, ενώ ως παγκόσμια διοργάνωση ξεκίνησε το 1993 όταν εκπρόσωποι από οκτώ χώρες  (Γαλλία, Ρωσία, Ουγγαρία, Λευκορωσία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία και Ισπανία), με μεγάλη πείρα σε διεθνείς μαθηματικούς διαγωνισμούς, αποφάσισαν να διοργανώσουν έναν διαγωνισμό ο οποίος θα απευθυνόταν σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο σε εκείνους που έχουν υψηλή επίδοση στα Μαθηματικά.
 

Ένα χρόνο αργότερα, το 1994, οι πρώτοι εκπρόσωποι ίδρυσαν τον Διεθνή Οργανισμό Kangourou Sans Frontieres (Καγκουρό Χωρίς Σύνορα) με έδρα το Παρίσι, βασικός στόχος του οποίου ήταν η προώθηση των Μαθηματικών με διασκεδαστικό τρόπο, χωρίς φυλετικές ή κοινωνικές διακρίσεις. Συγχρόνως οργάνωσαν έναν μαθηματικό διαγωνισμό κατά τα πρότυπα ενός επιτυχημένου εθνικού διαγωνισμού στην Αυστραλία. Από τον τελευταίο, με λίγη δόση χιούμορ, πήρε το όνομά του και ο νέος διαγωνισμός.
 

Η Ελλάδα έγινε μέλος του Οργανισμού Kangourou Sans Frontieres τον Οκτώβριο του 2006, ενώ σήμερα είναι μέλη σχεδόν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, και χώρες της Ασίας και Λατινικής Αμερικής. 

Ασκήσεις λογικής, για μαθητές με ικανότητα σύνθεσης και συνδυασμού 

Υπεύθυνοι καθηγητές της διοργάνωσης στην Κομοτηνή είναι οι  κ.κ. Κατερίνα Αθανασούλα, Ιορδάνης Καράουστας και  Ανδρέας Λύκος, ο τελευταίος εκ των οποίων μιλώντας στον «ΠτΘ» υπογράμμισε τη διαφορετικότητα του διαγωνισμού σε σχέση με τους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, εξηγώντας πως δεν πρόκειται για μαθηματικές ασκήσεις, αλλά για ασκήσεις λογικής, που απαιτούν μαθητές με ικανότητα σύνθεσης και συνδυασμού.
 

Στην Κομοτηνή ο διαγωνισμός για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε φέτος, στις 18 Μαρτίου, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο είχε προηγηθεί η δημιουργία της ομάδας Λογικής η οποία συγκεντρωνόταν κάθε δεύτερη Κυριακή με στόχο την προετοιμασία της.  Ο κ. Λύκος υπογράμμισε πως παρά την μικρή εμπειρία της ομάδας, αυτή κατάφερε να διακριθεί και να βραβευτεί, κατακτώντας την πέμπτη θέση ανάμεσα σε πενήντα περίπου σχολεία σε πρόσφατο διαγωνισμό του Κολλεγίου «Ανατόλια» στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας πως η ομάδα θα συνεχίσει τη λειτουργία τους και την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Αφού ο κ. Λύκος «μύησε» τους παρευρισκομένους στην λογική του διαγωνισμού καλώντας τους να απαντήσουν σε κάποια σχετικά ερωτήματα, οι 11 διακριθέντες μαθητές και μαθήτριες έλαβαν το βραβείο τους αλλά και κάποια αναμνηστικά δώρα, παρουσία της Προϊσταμένης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαίρης Κοσμίδου, της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  κ. Κατερίνας Σχοινά και του Διευθυντή του 3ου ΓΕΛ κ. Ιωάννη Στρούμπα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.