Στην Αθηνα ο Τουρκος Πρωθυπουργος Μπιναλι Γιλντιριμ

Εν αναμονή της επίσκεψης του στην Θράκη σήμερα το απόγευμα – Θα τον υποδεχτεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης

Τη σταθερή πεποίθησή του ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία μπορούν να αποβούν προς όφελος των λαών των δύο χωρών εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος, από την πλευρά του, μίλησε για σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και μοιράζονται την ίδια μοίρα.

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Γιλντιρίμ και αφού παρατήρησε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα γίνεται σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

«Βεβαίως υπάρχουν μπροστά μας και προκλήσεις, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αφού επισήμανε ότι οι δύο χώρες αντιμετώπισαν δυσκολίες το προηγούμενο διάστημα, αλλά, ως καλοί γείτονες, καμιά δεν προσπάθησε να επωφεληθεί από τις δυσκολίες της άλλης, υπογράμμισε: «Στις δυσκολίες οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλον και αυτό κάνουμε» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον κ.Γιλντιρίμ  προσβλέποντας όπως τόνισε«στη δυνατότητα που έχουμε το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο σημαντικές προκλήσεις και να προσεγγίσουμε με γενναιότητα ζητήματα ανοιχτά για δεκαετίες, προκειμένου να δώσουμε λύσεις σε αυτά». 

«Είμαστε γείτονες. Έχουμε ένα ρητό στα τουρκικά που λέει ο γείτονας χρειάζεται και τη στάχτη από τα ξύλα που καίει ο άλλος γείτονας. Αυτή την καλή γειτονία χρειαζόμαστε, στα πάντα εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλον» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιλντιρίμ για να προσθέσει πως τα όποια ανοιχτά ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με λογική, ψυχραιμία και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στην Θράκη το απόγευμα 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα το απόγευμα στη Θράκη, σε μία ιδιωτικού τύπου επίσκεψη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετάσχει σε Ιφτάρ, το πρώτο γεύμα μετά το τέλος του Ραμαζανίου.

Για την υποδοχή του κ. Γιλντιρίμ στην Κομοτηνή βρίσκεται σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανιτίδης, ο οποίος και θα υποδεχτεί τον Τούρκο Πρωθυπουργό, κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Αυτή την ώρα ο κ. Αμανιτίδης συναντάται με τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Χρήστο Μέτιο, ενώ στις 2.30 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη.
 

Φωτογραφία: Eurokinissi

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.